YK-tutkijat: Kongossa tehty sotarikoksia – sekä uhreina että tekijöinä usein lapset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-tutkijat: Kongossa tehty sotarikoksia – sekä uhreina että tekijöinä usein lapset

Kasain alueen konflikti on jäänyt viime vuosina ilman huomiota sekä maan sisällä että kansainvälisesti. YK-tutkijoiden mukaan lapsia on pakotettu tappamaan ja todistamaan vanhempiensa tappamista ja raiskaamista.

Potilaita terveysklinikalla kuvattuna vyötäröstä alaspäin

Potilaita Kasain alueella joulukuussa 2017. Väkivalta on ajanut yli miljoona alueen asukasta kodeistaan. Kuva: Anouk Delafortrie / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Sekä Kongon turvallisuusjoukot että sitä vastaan taistelevat sissit ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan vuonna 2016 alkaneessa Kasain konfliktissa, kertoo YK:n nimittämä tutkijatiimi.

Vuosi sitten nimitetty tiimi on tutkinut Kongon Kasain alueen konfliktia, joka leimahti vuonna 2016 aiemmin rauhanomaisena pidetyllä alueella. Tutkijat haastattelivat yli 500:aa ihmistä, jotka kertoivat systemaattisista murhista, raiskauksista, kidutuksesta ja silpomisesta.

Rikkomuksiin ovat syyllistyneet niin kapinallisryhmä Kamuina Nsapu kuin sitä vastaan taistelevat turvallisuusjoukot ja Bana Mura -sissitkin, tutkijat kertoivat eilen. Kamuina Nsapu on myös värvännyt lapsia joukkoihinsa.

”Olemme järkyttyneitä tästä katastrofaalisesta tilanteesta, joka on vienyt tuhansien ihmisten hengen ja raivoaa yhä alueella herättämättä kansallista tai kansainvälistä huomiota”, sanoo tutkijatiimin johtaja Bacre Waly Ndiaye tiedotteessa.

Kasain alueen väkivalta alkoi vuonna 2016 ja laantui viime vuoden lopulla. Konflikti on osittain etninen, mutta se liittyy myös Kongon presidentin Joseph Kabilan haluttomuuteen astua virastaan ja järjestää uusia vaaleja. Kasai on ollut perinteisesti opposition kannatusaluetta.

Väkivallassa on kuollut tuhansia ihmisiä ja 1,4 miljoonaa on joutunut pakenemaan. Miljoonat tarvitsevat ruoka-apua. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 400 000 lasta on nälkäkuoleman riskissä.

YK-tutkijoiden mukaan konfliktista ovat kärsineet erityisesti lapset, jotka ovat joutuneet myös osallistumaan väkivaltaan. Ainakin 1 220 poikaa ja 658 tyttöä on värvätty Kamuina Nsapu -ryhmän riveihin taisteilijoiksi.

”Monet lapset pakotettiin taistelemaan. Heidät lähetettiin etulinjaan ilman aseita tai leluaseiden tai perinteisten aseiden kanssa. Toiset on pakotettu tappamaan ja mestaamaan. On mahdotonta kuvitella niitä fyysisiä ja psyykkisiä traumoja, joita tämä aiheuttaa, puhumattakaan stigmasta, joka vaatii pitkäaikaista hoitoa”, tutkija Fatimata M’Baye sanoo.

Lapsia on myös tapettu ja kaapattu ja heidät on pakotettu todistamaan vanhempiensa tappamista tai raiskaamista.

Kongossa on käynnissä useita erilaisia konflikteja, joista monet liittyvät kiistoihin maan rikkaista luonnonvaroista. Maassa on myös vakava humanitaarinen kriisi: Kongossa arvioidaan olevan 13 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua. Määrä on tuplaantunut vuodessa. Lisäksi maata ovat viime aikoina kurittaneet sekä kolera että ebola.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia