Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

YK-maat tarkastelevat kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista – Suomi raportoi ensimmäisten joukossa

Viime vuonna hyväksyttyjen 17 tavoitteen taival on vasta alussa. Tutkimuslaitos varoittaa, että työhön on ryhdyttävä nopeasti.
Globaalikansalaisen festivaali järjestettiin kestävän kehityksen tavoitteiden hyväksymisen yhteydessä. (Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe)

YK:n jäsenmaat kokoontuvat tällä ja ensi viikolla New Yorkiin tarkastelemaan, ovatko viime vuonna hyväksytyt 17 kestävän kehityksen tavoitetta edenneet. Niin kutsutun korkean tason poliittisen foorumin tarkoituksena on antaa uusia suosituksia tavoitteiden edistämiseksi sekä julkistaa ministeritason lausuma.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun foorumi järjestetään sen jälkeen, kun kestävän kehityksen tavoitteet viime syyskuussa hyväksyttiin.

Tavoitteet korvaavat YK:n vuosina 2000–2015 voimassa olleet vuosituhattavoitteet, ja ne on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tärkein tavoite on äärimmäisen köyhyyden poistaminen. Suurin ero aiempaan on, että tavoitteet koskevat myös rikkaita maita.

22 maata on luvannut raportoida vapaaehtoisesti foorumissa kestävän kehityksen tavoitteidensa toteutumisesta. Joukossa on myös Suomi, jossa tavoitteet ovat valtioneuvoston kanslian alaisuudessa. Suomen raportin (pdf) mukaan Suomi julkistaa oman kansallisen suunnitelmansa tavoitteiden toteuttamisesta tämän vuoden lopulla. Suurimmat haasteet liittyvät sen mukaan ympäristöön, talouteen ja työllisyyteen. Myös esimerkiksi sukupuoleen liittyvään väkivaltaan ja palkkaeroihin on raportin mukaan puututtava.

Kestävän kehityksen tavoitteita on kritisoitu monesti liian kunnianhimoisiksi, sillä 17 tavoitetta ja 169 alatavoitetta sisältävät lähes kaikki elämänalueet ja monet tavoitteet tähtäävät perustavanlaatuisiin muutoksiin. Seurannasta ei ole päästy vielä tarkkaan sopuun, ja asiantuntijoiden mukaan jo rikkaidenkin maiden on vaikea saavuttaa tavoitteita.

Brittiläinen kehitystutkimuslaitos ODI varoitti foorumin alla viime viikolla julkaistussa raportissaan, että tavoitteita onkin ryhdyttävä toteuttamaan, ennen kuin on liian myöhäistä. Ensimmäiset tuhat päivää – tämän vuoden alusta vuoden 2018 syyskuulle – ovat sen mukaan kriittisimmät.

"Raportti on varoitus siitä, että on liian myöhäistä jättää tämä kolmen vuoden päähän. Tavoitteet on suunniteltu hallitusten kanssa, joten tekosyitä hitaalle alulle ei ole", sanoi tutkija Liz Stuart uutistoimisto Reutersille.

Eniten tehtävää on raportin mukaan Saharan eteläpuolisella Afrikalla, jossa nykyisen köyhyydenvähentämistahdin pitäisi tuplaantua, jos äärimmäinen köyhyys halutaan poistaa.

Kestävän kehityksen tavoitteet kehityskestävän kehityksen tavoitteet Suomen YK-liitto

Lue myös

Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut.
(Kuva:
Morgana Wingard
/
USAID
/
CC BY-NC 2.0
)

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.
Maapalloveistos Chicagossa
Järjestöt haluavat, että kauppa on linjassa kestävän kehityksen kanssa.
(Kuva:
John LeGear
/
CC BY-SA 2.0
)

Järjestöt: Reilummat pelisäännöt kansainväliseen kauppaan

Suomalaisjärjestöt haluavat, että EU:n ja Suomen kauppapolitiikka käännetään oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tällä hetkellä kansainvälinen kauppa ja ihmisoikeus- sekä ympäristösopimukset törmäävät toisiinsa, ne sanovat.
Bangladeshilaisia lapsia
Koulutus vähentää eriarvoisuutta. Kuvan bangladeshilaiset lapset ovat päässeet paikallisen Brac-kansalaisjärjestön pitämään esikouluun.
(Kuva:
Mahmuddun Rashed Manik
/
Suomen IPS
)

Eriarvoisuus estää kestävän kehityksen

Parhaatkin maat voisivat tehdä enemmän eriarvoisuuden vähentämiseksi. Esimerkiksi Belgian verotus hellii suuryrityksiä, ja Tanska on keventänyt rikkaimpien verotusta, moittii Oxfam-järjestön Yhdysvaltain-johtaja Abby Maxman.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.