Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

YK-maat tarkastelevat kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista – Suomi raportoi ensimmäisten joukossa

Viime vuonna hyväksyttyjen 17 tavoitteen taival on vasta alussa. Tutkimuslaitos varoittaa, että työhön on ryhdyttävä nopeasti.
Globaalikansalaisen festivaali järjestettiin kestävän kehityksen tavoitteiden hyväksymisen yhteydessä. (Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe)

YK:n jäsenmaat kokoontuvat tällä ja ensi viikolla New Yorkiin tarkastelemaan, ovatko viime vuonna hyväksytyt 17 kestävän kehityksen tavoitetta edenneet. Niin kutsutun korkean tason poliittisen foorumin tarkoituksena on antaa uusia suosituksia tavoitteiden edistämiseksi sekä julkistaa ministeritason lausuma.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun foorumi järjestetään sen jälkeen, kun kestävän kehityksen tavoitteet viime syyskuussa hyväksyttiin.

Tavoitteet korvaavat YK:n vuosina 2000–2015 voimassa olleet vuosituhattavoitteet, ja ne on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tärkein tavoite on äärimmäisen köyhyyden poistaminen. Suurin ero aiempaan on, että tavoitteet koskevat myös rikkaita maita.

22 maata on luvannut raportoida vapaaehtoisesti foorumissa kestävän kehityksen tavoitteidensa toteutumisesta. Joukossa on myös Suomi, jossa tavoitteet ovat valtioneuvoston kanslian alaisuudessa. Suomen raportin (pdf) mukaan Suomi julkistaa oman kansallisen suunnitelmansa tavoitteiden toteuttamisesta tämän vuoden lopulla. Suurimmat haasteet liittyvät sen mukaan ympäristöön, talouteen ja työllisyyteen. Myös esimerkiksi sukupuoleen liittyvään väkivaltaan ja palkkaeroihin on raportin mukaan puututtava.

Kestävän kehityksen tavoitteita on kritisoitu monesti liian kunnianhimoisiksi, sillä 17 tavoitetta ja 169 alatavoitetta sisältävät lähes kaikki elämänalueet ja monet tavoitteet tähtäävät perustavanlaatuisiin muutoksiin. Seurannasta ei ole päästy vielä tarkkaan sopuun, ja asiantuntijoiden mukaan jo rikkaidenkin maiden on vaikea saavuttaa tavoitteita.

Brittiläinen kehitystutkimuslaitos ODI varoitti foorumin alla viime viikolla julkaistussa raportissaan, että tavoitteita onkin ryhdyttävä toteuttamaan, ennen kuin on liian myöhäistä. Ensimmäiset tuhat päivää – tämän vuoden alusta vuoden 2018 syyskuulle – ovat sen mukaan kriittisimmät.

"Raportti on varoitus siitä, että on liian myöhäistä jättää tämä kolmen vuoden päähän. Tavoitteet on suunniteltu hallitusten kanssa, joten tekosyitä hitaalle alulle ei ole", sanoi tutkija Liz Stuart uutistoimisto Reutersille.

Eniten tehtävää on raportin mukaan Saharan eteläpuolisella Afrikalla, jossa nykyisen köyhyydenvähentämistahdin pitäisi tuplaantua, jos äärimmäinen köyhyys halutaan poistaa.

Kestävän kehityksen tavoitteet kehityskestävän kehityksen tavoitteet Suomen YK-liitto

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.