Uutiset

YK kritisoi Gazan kuolemanrangaistuksia

Gazassa annettavat kuolemanrangaistukset eivät täytä reilun oikeudenkäynnin kriteereitä, sanoo YK:n ihmisoikeustoimisto OHCHR.
(Kuva: Peter Thody / cc 2.0)

Hamas-johtoisessa Gazassa annettavat kuolemanrangaistukset eivät täytä reilun oikeudenkäynnin kriteereitä, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR.

Toimisto on huolissaan siitä, että Gazan viranomaiset ovat antaneet kuolemanrangaistuksia ja panneet teloituksia toimeen puutteellisissa oikeudenkäynneissä. Usein siviilejäkin tuomitaan sotilastuomioistuimissa.

"Kuolemanrangaistuksia ei pitäisi koskaan antaa olosuhteissa, joissa syytetylle ei taata kaikkia reilun oikeudenkäynnin edellytyksiä. Kuolemanrangaistuksen saaneille pitää taata oikeus anoa armoa tai tuomion perumista pätevältä, riippumattomalta tuomioistuimelta", toteaa OHCHR:n edustaja Rupert Colville.

OHCHR:n keräämien tietojen mukaan Gazan syytetyt eivät usein saa tavata asianajajaa ja sotilastuomioistuimet nojaavat usein tunnustuksiin, jotka on annettu pakottamisen tai kidutuksen seurauksena. Kuolemanrangaistuksia ei ole hyväksytetty presidentillä, vaikka palestiinalaisten lain mukaan niin pitäisi tehdä.

OHCHR:n mukaan tämän vuoden alusta lähtien Gazan viranomaiset ovat antaneet tai hyväksyneet kuusi kuolemanrangaistusta, joista yksi annettiin tuomitun poissa ollessa. Kolme miestä hirtettiin huhtikuussa, ja ainakin yksi aiotaan teloittaa pian.

ihmisoikeudetoikeus ja rikos Palestiina

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.