Uutiset

YK kritisoi Gazan kuolemanrangaistuksia

Gazassa annettavat kuolemanrangaistukset eivät täytä reilun oikeudenkäynnin kriteereitä, sanoo YK:n ihmisoikeustoimisto OHCHR.
(Kuva: Peter Thody / cc 2.0)

Hamas-johtoisessa Gazassa annettavat kuolemanrangaistukset eivät täytä reilun oikeudenkäynnin kriteereitä, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR.

Toimisto on huolissaan siitä, että Gazan viranomaiset ovat antaneet kuolemanrangaistuksia ja panneet teloituksia toimeen puutteellisissa oikeudenkäynneissä. Usein siviilejäkin tuomitaan sotilastuomioistuimissa.

"Kuolemanrangaistuksia ei pitäisi koskaan antaa olosuhteissa, joissa syytetylle ei taata kaikkia reilun oikeudenkäynnin edellytyksiä. Kuolemanrangaistuksen saaneille pitää taata oikeus anoa armoa tai tuomion perumista pätevältä, riippumattomalta tuomioistuimelta", toteaa OHCHR:n edustaja Rupert Colville.

OHCHR:n keräämien tietojen mukaan Gazan syytetyt eivät usein saa tavata asianajajaa ja sotilastuomioistuimet nojaavat usein tunnustuksiin, jotka on annettu pakottamisen tai kidutuksen seurauksena. Kuolemanrangaistuksia ei ole hyväksytetty presidentillä, vaikka palestiinalaisten lain mukaan niin pitäisi tehdä.

OHCHR:n mukaan tämän vuoden alusta lähtien Gazan viranomaiset ovat antaneet tai hyväksyneet kuusi kuolemanrangaistusta, joista yksi annettiin tuomitun poissa ollessa. Kolme miestä hirtettiin huhtikuussa, ja ainakin yksi aiotaan teloittaa pian.

ihmisoikeudetoikeus ja rikos Palestiina

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.