YK-komitea: Burundissa rikoksia ihmisyyttä vastaan – väkivalta jatkuu yhä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-komitea: Burundissa rikoksia ihmisyyttä vastaan – väkivalta jatkuu yhä

YK:n asettama tutkintakomitea pyytää kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan Burundissa vuoden 2015 vaalien jälkeen tapahtuneet ihmisoikeusloukkaukset. Väkivalta jatkuu komitean mukaan yhä.

Burundin pakolaisia Kongossa

Burundilaisia pakolaisia Kongossa. Kuva: Abel Kavanagh / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.

Burundin viranomaiset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, muun muassa murhiin ja raiskauksiin, huhtikuusta 2015 alkaen. On syytä uskoa, että kyseessä ovat rikokset ihmisyyttä vastaan, summaa YK:n nimittämä tutkijatiimi.

”Yllätyimme rikkomusten laajuudesta ja julmuudesta. Havaitsimme myös Burundin viranomaisten tahdon puutteen taistella rankaisemattomuutta vastaan ja taata oikeuslaitoksen riippumattomuus. Sen seurauksena on todennäköistä, että tekijät jäävät rankaisematta”, sanoo komitean johtaja Fatsah Ouguergouz tiedotteessa.

Tutkintakomitea nimitettiin viime syyskuussa. Taustalla oli kriisi, joka alkoi huhtikuussa 2015 presidentti Pierre Nkurunzizan ilmoitettua tavoittelevansa kolmatta valtakautta kesän vaaleissa. Vastustajat pitivät ilmoitusta perustuslain vastaisena, ja tilanne laukaisi mielenosoituksia, jotka valtion väkivaltaiset turvallisuusjoukot tukahduttivat. Yli 400 000 ihmistä joutui pakenemaan väkivaltaa, ja Nkurunziza voitti vaalit.

Jo aiemmin viime vuonna YK:n tutkijatiimi on kertonut, että maassa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Samaan päätyi myös eilen päätelmänsä julkaissut uusi tutkintatiimi. Maassa on tapahtunut laittomia teloituksia, mielivaltaisia pidätyksiä, kidutusta, seksuaalista väkivaltaa sekä epäinhimillistä ja halventavaa kohtelua ja katoamisia. 

Uhrit ovat olleet todellisia tai kuviteltuja opposition kannattajia, tekijöitä taas salaisen palvelun viranomaiset, poliisi, armeija ja valtapuolueen nuorisosiipi Imbonerakure. Burundin hallituksen yhteistyön puutteen vuoksi aseistetun opposition tekemiä rikkomuksia ei ole pystytty tutkimaan, raportissa kerrotaan.

Burundin viranomaiset eivät päästäneet tutkijoita maahan, mutta nämä haastattelivat sen ulkopuolelta käsin yhteensä yli 500:aa todistajaa. Tiimin mukaan on syytä uskoa, että rikkomuksia tapahtuu yhä.

”Jotkut tapahtuvat enemmän piilossa, mutta ne ovat aivan yhtä julmia”, Ouguergouz sanoo.

Tutkijatiimi on pyytänyt kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) avaamaan tutkinnan tapauksista. Tuomioistuimella on kuitenkin kiire, sillä Burundi ilmoitti viime vuonna eroavansa ICC:stä, ja eron on määrä astua voimaan lokakuussa.

Burundin viranomaiset ovat kiistäneet YK-raportin tiedot. Uutistoimisto Reutersin siteeraaman presidentin toimiston tiedottajan Willy Nyamitwen mukaan kyse on yrityksestä ”demonisoida” valtion instituutiot.

OIKAISU 10.11.2017 Korjattu kohtia opposition rikkomuksista. Niitä ei ole pystytty tutkimaan hallituksen yhteistyön puutteen vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia