YK: Kalakantojen katoaminen kuriin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Kalakantojen katoaminen kuriin

Kalakantojen häviäminen vaikuttaisi myös maailman ruokaturvaan, varoittaa FAO.

Maailman merten kalakannoista noin 87 prosenttia on joko ylikäytettyjä tai maksimikäytössä, käy ilmi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n tuoreesta raportista. Raportin mukaan kalastussektori on tärkeä ruokaturvan ja työllisyyden lähde, mutta ei kauaa, mikäli suuntaa ei muuteta.

Raportin mukaan kalastus ja vesiviljely tuottivat viime vuonna ennätykselliset 128 miljoonaa tonnia kalaa ihmisten ruuaksi. Kala on tärkein proteiinin lähde 17 prosentille maailman ihmisistä. 12 prosenttia väestöstä on suoraan tai epäsuorasti riippuvainen kalastuksesta elinkeinonaan.

Vaikka kalastussektori on tärkeä ruokaturvan ja talouskasvun lähde, raportin mukaan sen ongelmia ovat esimerkiksi heikko hallinto, kiistat luonnonvaroista, huonot kalastus- ja vesiviljelykäytännöt sekä pienkalastajien oikeuksien unohtaminen.

Ongelmana on myös kalastuksen kestämättömyys. Jo 30:tä prosenttia merten kalakannoista ylikalastetaan, 57 prosenttia on maksimikäytössä. Se vaikuttaa myös talouteen ja ruokaturvaan, raportti muistuttaa.

Raportin mukaan erityisesti pienkalastajien asemaan pitäisi kiinnittää huomiota, sillä nämä työllistävät yli 90 prosenttia maailman kalastajista. Siksi he ovat tärkeä väline ruokaturvan parantamisessa ja köyhyyden vähentämisessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia