Uutiset

YK-järjestöt: Seksityö laillistettava

Seksityön laittomuus ruokkii hiv-epidemiaa suuressa osassa Aasiaa, sanotaan tuoreessa raportissa.
(Kuva: killeturnip / Flickr.com / cc 2.0)

Seksityön kriminalisointi ei auta hiv-epidemian estämisessä, päin vastoin, käy ilmi tuoreesta YK-järjestöjen raportista.

48:n Aasian ja Tyynenmeren alueen maan lainsäädäntöä tarkastelevan raportin mukaan lähes kaikki alueen valtiot ovat kriminalisoineet ainakin osan seksityöstä.

Esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Indonesiassa seksityöläiset ovat raportoineet, että heiltä on takavarikoitu kondomeja tai poliisi on häirinnyt heitä. Kiinassa, Intiassa, Burmassa ja Sri Lankassa prostituoituja on pakotettu sopeutumiskeskuksiin. Alueen seksityöläisiä myös pidätetään, joissakin maissa heiltä vaaditaan rekisteröitymistä ja joissakin maissa rajoitetaan mahdollisuutta saada henkilöllisyystodistus.

Raportin mukaan kriminalisointi kuitenkin lisää seksityöläisten riskiä saada hiv. Se pahentaa stigmaa ja syrjintää ja rajoittaa mahdollisuuksia saada seksuaaliterveyspalveluita. Sen sijaan maissa, joissa seksityö sallitaan, mahdollisuus esimerkiksi turvaseksiin on parempi. Seksityön salliminen ei myöskään ole lisännyt prostituutiota, raportti huomauttaa.

Lainsäädäntö on kuitenkin myös kehittynyt Aasian ja Tyynenmeren maissa, raportissa todetaan. Esimerkiksi Bangladesh, Intia ja Nepal tunnustavat laissaan seksityöläisten ihmisoikeudet, Kambodžassa kondomeja ei saa käyttää pidätysperusteena.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudetseksuaalisuusoikeus ja rikos Aasia ja Tyynenmeren alue

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.