Uutiset

YK-järjestöt: Seksityö laillistettava

Seksityön laittomuus ruokkii hiv-epidemiaa suuressa osassa Aasiaa, sanotaan tuoreessa raportissa.
(Kuva: killeturnip / Flickr.com / cc 2.0)

Seksityön kriminalisointi ei auta hiv-epidemian estämisessä, päin vastoin, käy ilmi tuoreesta YK-järjestöjen raportista.

48:n Aasian ja Tyynenmeren alueen maan lainsäädäntöä tarkastelevan raportin mukaan lähes kaikki alueen valtiot ovat kriminalisoineet ainakin osan seksityöstä.

Esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Indonesiassa seksityöläiset ovat raportoineet, että heiltä on takavarikoitu kondomeja tai poliisi on häirinnyt heitä. Kiinassa, Intiassa, Burmassa ja Sri Lankassa prostituoituja on pakotettu sopeutumiskeskuksiin. Alueen seksityöläisiä myös pidätetään, joissakin maissa heiltä vaaditaan rekisteröitymistä ja joissakin maissa rajoitetaan mahdollisuutta saada henkilöllisyystodistus.

Raportin mukaan kriminalisointi kuitenkin lisää seksityöläisten riskiä saada hiv. Se pahentaa stigmaa ja syrjintää ja rajoittaa mahdollisuuksia saada seksuaaliterveyspalveluita. Sen sijaan maissa, joissa seksityö sallitaan, mahdollisuus esimerkiksi turvaseksiin on parempi. Seksityön salliminen ei myöskään ole lisännyt prostituutiota, raportti huomauttaa.

Lainsäädäntö on kuitenkin myös kehittynyt Aasian ja Tyynenmeren maissa, raportissa todetaan. Esimerkiksi Bangladesh, Intia ja Nepal tunnustavat laissaan seksityöläisten ihmisoikeudet, Kambodžassa kondomeja ei saa käyttää pidätysperusteena.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudetseksuaalisuusoikeus ja rikos Aasia ja Tyynenmeren alue

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.
Intian Chennaissa seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä.
(Kuva:
Stella Paul
/
IPS
)

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.
Mariela Castro Espín (toinen vas.) johtaa Kuuban seksuaalikasvatuksen keskusta, joka järjesti tammikuussa kansanvälisen symposiumin. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.
(Kuva: Bob Jagendorf / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Etiopialainen äiti pitää lastaan sylissä.
Nykyään kahden lapsen äiti Emawayish Alemu valistaa yhteisön tyttöjä välttämään raskauden liian nuorena.(Kuva: Yeshiwas Mekonnen / Plan Ethiopia)

Etiopialainen Emawayish Alemu on yksi maailman teiniäideistä – nyt hän valistaa nuorempiaan

Noin seitsemän miljoonaa kehitysmaissa asuvaa tyttöä synnyttää vuosittain lapsen alaikäisenä. Etiopiassa heidän määränsä on vähentynyt viime vuosina nopeasti muun muassa valistustyön ansiosta.
Yaoundé, Kamerun
Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Kamerunin heikentyvästä sananvapaustilanteesta. Kuvassa maan pääkaupungin Yaoundén katuja.(Kuva: Ludwig Tröller / CC BY-NC 2.0)

Terrorismista vitsailu vei vankilaan Kamerunissa

Kolme kamerunilaisopiskelijaa on virunut yli puolitoista vuotta vankilassa tekstiviestillä jaetun Boko Haram -vitsin takia. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan maan kapenevasta sananvapaudesta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta.(Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0)

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Viiden dollarin seteli
Vihreästä ilmastorahastosta uupuu etenkin dollareita.(Kuva: Zack Maccarthy / CC BY 2.0)

Ilmastorahaa lahjoitettu nihkeästi

Rikkaat maat ovat luvanneet nostaa tukensa ilmastonmuutoksen torjunnalle kehitysmaissa sataan miljardiin dollariin vuodessa. Rahaa on saatu kasaan vasta runsaat kymmenen miljardia dollaria.