YK ja järjestöt pöyristyivät pieleen menneestä teloituksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK ja järjestöt pöyristyivät pieleen menneestä teloituksesta

Yhdysvaltalaisen vangin epäonnistuneessa teloituksessa saattaa olla kyse kansainvälisen ihmisoikeuslain rikkomuksesta.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat Yhdysvaltoja aloittamaan työn kuolemanrangaistuksen poistamiseksi. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston OHCHR:n mukaan yhdysvaltalaisen vangin viimeviikkoisessa epäonnistuneessa teloituksessa saattaa olla kyse kansainvälisen ihmisoikeuslain kieltämästä julmasta, epäinhimillisestä ja halventavasta kohtelusta.

Yhdysvaltalainen vanki Clayton Lockett kuoli sydänkohtaukseen myrkkyruisketeloituksen epäonnistuttua Oklahoman osavaltiossa. Hän tuli tajuihinsa ruiskeiden saannin jälkeen ja kuoli vasta noin 40 minuuttia teloituksen aloittamisen jälkeen. Kyseessä oli ilmeisesti testaamaton kemikaaliyhdistelmä.

YK:n ihmisoikeuskomitea ja kidutuksen vastainen komitea ovat molemmat jo aiemmin vaatineet Yhdysvaltoja arvioimaan uudelleen teloitusmetodinsa kärsimysten estämiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Yhdysvalloissa on aiemmin ollut yli kolme tusinaa muutakin epäonnistunutta teloitusta. Järjestö muistuttaa, että onnistuneetkin teloitukset ovat ongelmallisia.

"Valtioiden pitäisi lopettaa kokeilut ja yritykset löytää kivuton tai humaani tapa tappaa tuomittua – sellaista ei ole", toteaa myös Antonio Ginatta, Yhdysvaltain Human Rights Watchin vaikuttamistoiminnan johtaja.

Oklahoman kuvernööri on määrännyt teloituksesta tutkinnan. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kommentoinut tapausta "erittäin huolestuttavana".

Yhdysvallat palautti kuolemanrangaistuksen vuonna 1977. Sen jälkeen maassa on teloitettu lähes 1 400 ihmistä, 90 prosenttia myrkkyruiskeilla. Vuonna 2011 tärkeä lääketoimittaja vetäytyi markkinoilta ja myös EU kiristi sääntelyään. Sen seurauksen Yhdysvallat on joutunut vaikeaan tilanteeseen, jossa sillä ei ole lääketieteellisesti testattuja humaaneja vaihtoehtoja myrkkyruiskeilla suoritettaville teloituksille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia