YK: Gazan saarto luo työttömyyttä ja laskee palkkoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Gazan saarto luo työttömyyttä ja laskee palkkoja

UNRWA:n raportin mukaan Gazan työttömyys on maailman korkeimpia viisi vuotta jatkuneen saarron vuoksi.

YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n eilen julkistetun raportin mukaan Gazan työttömyys on maailman korkeimpia viisi vuotta jatkuneen Israelin saarron vuoksi. Viime vuoden heinä-joulukuussa työttömyys nousi 45,2 prosenttiin.

Työttömyyden kasvun ohella reaalipalkat ovat laskeneet yli kolmanneksen (34,5 %) vuoden 2006 ensimmäisen vuosipuoliskon tasoon verrattuna. "Nämä ovat järkyttäviä trendejä", UNRWAn tiedottaja Chris Gunness painottaa. Gunness myös muistuttaa, että kaksi kolmasosaa Gazan puolitoistamiljoonaisesta väestöstä on pakolaisia, jotka ovat kärsineet eniten.

Gunnesin mukaan on vaikea ymmärtää sellaisen politiikan logiikkaa, joka "köyhdyttää monia ja pakottaa satojatuhansia tuottavaan työhön kykeneviä ihmisiä varattomuuteen".

Viime vuonna UNRWA:nn mukaan yksityinen sektori kärsi erityisen paljon. Heinä-joulukuussa yksityiseltä sektorilta katosi 8000 työpaikkaa, mikä vastaa noin kahdeksan prosentin pudotusta. Samaan aikaan Hamasin kontrolloimalla julkisella sektorilla työllisyys kasvoi noin kolme prosenttia.

"Tutkimuksemme osoittavat, että Hamas on kyennyt lisäämään julkisen sektorin työllisyyttä noin viidenneksellä vuodesta 2007", Gunnes sanoo.

Muun muassa YK ja monet ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet Israelin saarron rikkovan kansainvälisiä sopimuksia ja kehottaneet maata avaamaan Gazan rajat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia