Yhdysvaltain presbyteerit vetävät sijoituksensa miehitykseltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltain presbyteerit vetävät sijoituksensa miehitykseltä

Amerikkalaiskirkko on aiemmin tukenut Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimivia yrityksiä miljoonien dollareiden arvosta.

Yhdysvaltain presbyteerikirkko on päättänyt vetää miljoonien dollareiden sijoitukset pois amerikkalaisyrityksiltä, jotka toimivat Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Kirkosta on päätöksen myötä tullut yksi johtavia Israelin siirtokuntapolitiikkaa kritisoivia toimijoita Yhdysvalloissa.

Kirkon viikonloppuna pitämässä yleiskokouksessa päätettiin lopettaa yhteensä noin 21 miljoonan dollarin (noin 15,4 miljoonaa euron) sijoitukset Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa toimiviin Catepillariin, Motorola Solutionsiin ja Hewlett-Packardiin.

Catepillar toimittaa kirkon mukaan Israelille laitteita, joilla se "tuhoaa palestiinalaisten koteja". Motorola Solutions toimittaa Israelille sotilaallisen toimintaan ja siviilien tarkkailuun soveltuvia laitteita.  

Hewlett-Packard puolestaan avustaa Israelin laivastoa laitteistoilla, joiden avulla se voi ylläpitää Gazan saartoa.

Yhdysvaltain presbyteerikirkko liittyi useiden muiden kansaninvälisten taloudellisten toimijoiden joukkoon, jotka ovat viiimeisen vuoden aikana vetäneet tukensa Israelilta.

Kirkko kuitenkin painotti päätöksen tehtyään, että sen tarkoituksena ei ole tuomita Israelia.

Yhdysvaltain hallinto on aiemmin jyrkästi tuominnut EU:n viime kesänä asettaman boikotin, jonka tarkoituksena on kieltää eurooppalaisia pankkeja osallistumasta hankkeisiin, jotka ovat kytköksissä Israelin laittomiin siirtokuntiin.

Aiemmin tänä vuonna tukensa Israelille ovat lopettaneet muun muassa Danske Bank, Norjan valtion eläkerahasto, sekä suuri hollantilainen eläkerahasto. Myös Helsingin kaupunginvaltuustossa ja yliopistossa on käyty tiivistä keskustelua yhteistyöstä siirtokunnissa työskentelevien yritysten kanssa.

Suomalaisyrityksitä ainakin Veolia Transport toimii Israelin miehittämillä alueilla. Se rakentaa rautatietä Itä-Jerusalemiin.

Israel on viimeisen vuoden ajan lisännyt aktiivisuuttaan siirtokunnissa huomattavasti. Palestiinalaisten taloja on puretty ja uusia, siirtokuntalaisille tarkoitettuja asuntoja on rakennettu yhä kiihtyvään tahtiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia