Yhdysvallat vähentää asekauppaa Saudi-Arabian kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat vähentää asekauppaa Saudi-Arabian kanssa

Yhdysvallat kritisoi Saudi-Arabian johtaman liittouman aiheuttamia siviiliuhreja Jemenissä. Monet muut asekaupat kuitenkin jatkuvat edelleen.

Yhdysvallat on ilmoittanut rajoittavansa asemyyntiä Saudi-Arabialle, jota on viime aikoina kritisoitu siviilien pommittamisesta Jemenin sisällissodassa.

Uutismedioiden mukaan Yhdysvallat peruu lähes 400 miljoonan dollarin arvoisen täsmäasekaupan siviiliuhrien takia. Toimiin ryhdyttiin lokakuussa tapahtuneen, ainakin sadan ihmisen hengen vieneen hautajaisiskun jälkeen.

Saudi-Arabian johtama liittouma on maaliskuusta 2015 alkaen pommittanut Jemeniä, jossa shiialaiset huthikapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Jo ennestään köyhä Jemen on ajautunut humanitaariseen kriisiin konfliktin seurauksena. Yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet useita kertoja Saudi-Arabiaa siviilien tappamisesta, ja esimerkiksi YK:n mukaan liittouma on vastuussa noin 60 prosentista lapsiuhreja.

Yhdysvallat aikoo rajoituksista huolimatta kuitenkin esimerkiksi jatkaa ilmaiskuja tekevien koneiden tankkaamista, toteuttaa miljardien arvoisen sotilashelikopterikaupan ja toimittaa Saudi-Arabialle myös enemmän tiedustelutietoja Jemenin rajasta, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Järjestöt ovat tyytyväisiä asekaupan rajoitukseen, mutta ne toivovat, että rajoitukset olisivat tiukemmat. Esimerkiksi Human Rights Watch (HRW) on vaatinut asekaupan jäädyttämistä Saudi-Arabian kanssa.

"Muiden suurten asetoimittajien, kuten Ison-Britannian, Ranskan ja Kanadan, ei pitäisi vain seurata esimerkkiä vaan mennä pidemmälle – tehdä saudeille selväksi, että aseita ei myydä niin kauan kuin niitä käytetään sotarikoksiin", kirjoittaa järjestön Jemen-tutkija Kristine Beckerle.

HRW:n mukaan Yhdysvaltain toimittamia aseita on käytetty ainakin 23:ssä siviilejä tappaneessa hyökkäyksessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia