Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Yhdysvallat saattaa jäädyttää konfliktimineraalikaupan sääntelyn

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto saattaa tilapäisesti poistaa sääntelyn, joka velvoittaa yritykset raportoimaan konfliktimineraalien käytöstään.
Muun muassa tantaali kuuluu konfliktimineraaleihin. (Kuva: Responsible Sourcing Network / CC BY-NC 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto saattaa jäädyttää sääntelyn, joka koskee konfliktimineraalien kauppaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä sen pelätään ruokkivan Kongon demokraattisen tasavallan konfliktia entisestään.

Yhdysvalloissa on voimassa niin sanottu Dodd-Frank-lainsäädäntö, jonka eräs pykälä velvoittaa yhdysvaltalaisyritykset selvittämään, rahoittaako niiden mineraalikauppa konfliktia tai ihmisoikeusloukkauksia Kongossa tai sen naapurimaissa. Tällaisia mineraaleja ovat volframi, kulta, tina ja tantaali, joita käytetään esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja joita louhitaan etenkin Afrikan keskiosista.

Muun muassa The Guardian -lehti on saanut käsiinsä muistion, joka ehdottaa sääntelyn jäädyttämistä kahdeksi vuodeksi. Muistion mukaan on olemassa "kasvavia" todisteita siitä, että sääntely aiheuttaa haittaa joillekin osapuolille Kongossa, mikä ruokkii epävakautta alueella sekä uhkaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden intressejä. Siinä annetaan maan ulko- ja valtiovarainminsteriöille puoli vuotta aikaa keksiä uusia tapoja estää ihmisoikeusloukkauksia alueella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat luonnoksesta huolissaan. Niin Global Witnessin, Amnesty Internationalin kuin Human Rights Watchinkin (HRW) mukaan sääntely hyödyttäisi lähinnä aseistettuja ryhmiä. 

"Trumpin väitökset siitä, että tämän tärkeän ihmisoikeussuojan estäminen jollakin tavalla suojelisi Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta on ilmeisen epälooginen ja absurdi. Tämä on häpeämätön ehdotus, joka uhkaa purkaa vuosien edistyksen konfliktimineraalin kaupan estämisessä", sanoo Amnestyn globaalikysymysten johtaja Audrey Gaughran.

HRW puolestaan muistuttaa, että monet yritykset ovat nimenomaan kannattaneet sääntelyä.

Lainsäädännön jäädyttäminen katkaisisi myös kansainvälisen trendin, sillä EU:ssa on pohdittu viime vuodet samanlaista lainsäädäntöä. Marraskuussa EU:ssa sovittiin, että konfliktimineraaleja unionin alueelle maahantuovien yritysten on varmistettava, ettei niiden kauppa rahoita ihmisoikeusrikkomuksia tai konflikteja.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudetpolitiikkalakikonfliktikauppayhtiöt Kongon demokraattinen tasavaltaYhdysvallat Amnesty International

Lue myös

Vauvan käsi rinnalla
Vanha kohu Nestlén äidinmaidonkorvikkeiden kauppaamisesta nostaa taas päätään uuden tutkimuksen vuoksi.
(Kuva:
pablon
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nestlélle taas kritiikkiä äidinmaidonkorvikkeista

Kansalaisjärjestöt kritisoivat jälleen Nestlé-yhtiötä äidinmaidonkorvikkeen markkinoimisesta kyseenalaisin perustein. Tuoreen selvityksen mukaan Nestlé käyttää ravitsemustiedettä lähinnä markkinointivälineenä.
Farkut pyykkinarulla
Farkkujen alkuperä on helppo unohtaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
(Kuva:
pepperberryfarm
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkimus: Epäeettisiä tuotteita ostetaan, koska kuluttajilla on lyhyt muisti

Kuluttajat unohtavat ikään kuin tahallaan, että heidän ostamansa tuote on tehty lapsityövoimalla tai tuhoaa sademetsää, käy ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Nahkasandaaleita Intiassa
Nahan parkitsemisprosessi saastuttaa ympäristöä Intiassa.
(Kuva:
bookchen
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Selvitys: Intian nahkatehtaat saastuttavat ympäristöä ja sairastuttavat työntekijöitä

Intian nahkatehtailla käytetään myrkyllisiä kemikaaleja eikä työntekijöille makseta riittävää palkkaa. Nahkaa ja nahasta tehtyjä tuotteita päätyy myös Euroopan markkinoille.

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Pakolaisleirin asukkaita ja vieraita Kongossa
Kongossa on 4,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. YK:n apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed vieraili Pohjois-Kivun maakunnassa sijaitsevalla Mugungan leirillä viime kesänä.(Kuva: Myriam Asmani / MONUSCO / CC BY-SA 2.0)

Väkivalta pahenee Kongossa – ”yksi maailman pahimmista kriiseistä, mutta kukaan ei näytä piittaavaan”

Miljoonat ihmiset ovat paenneet väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jonka humanitaarinen kriisi uhkaa kärjistyä. Avustusjärjestöt ponnistelevat hupenevien avustusvarojen kanssa.
Unkarin parlamenttirakennus puna-valko-vihreässä valossa
Unkarin järjestöjä kuristetaan yhä tiukkenevalla lainsäädännöllä.(Kuva: David Magyar / CC BY-NC-ND 2.0)

Unkarin uusi järjestölaki eteni parlamenttiin – maahanmuuttajatyötä tekeville kaavaillaan pakollista ”turvallisuusselvitystä”

Unkarin järjestöjen tilanne herättää kasvavaa huolta ihmisoikeusjärjestöissä. Nyt parlamentissa käsitellään lakia, joka muun muassa estäisi siirtolaisuusjärjestöjä menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs rajaa.
Väkijoukko
Kännykkä ja internet ovat parantaneet filippiiniläisen ja muiden aasialaisten mahdollisuuksia jakaa ja saada tietoa, mutta moni valtio on viime aikoina kiristänyt sensuuria somessa.(Kuva: Kara Santos / IPS)

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.