Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Yhdysvallat saattaa jäädyttää konfliktimineraalikaupan sääntelyn

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto saattaa tilapäisesti poistaa sääntelyn, joka velvoittaa yritykset raportoimaan konfliktimineraalien käytöstään.
Muun muassa tantaali kuuluu konfliktimineraaleihin. (Kuva: Responsible Sourcing Network / CC BY-NC 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto saattaa jäädyttää sääntelyn, joka koskee konfliktimineraalien kauppaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä sen pelätään ruokkivan Kongon demokraattisen tasavallan konfliktia entisestään.

Yhdysvalloissa on voimassa niin sanottu Dodd-Frank-lainsäädäntö, jonka eräs pykälä velvoittaa yhdysvaltalaisyritykset selvittämään, rahoittaako niiden mineraalikauppa konfliktia tai ihmisoikeusloukkauksia Kongossa tai sen naapurimaissa. Tällaisia mineraaleja ovat volframi, kulta, tina ja tantaali, joita käytetään esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja joita louhitaan etenkin Afrikan keskiosista.

Muun muassa The Guardian -lehti on saanut käsiinsä muistion, joka ehdottaa sääntelyn jäädyttämistä kahdeksi vuodeksi. Muistion mukaan on olemassa "kasvavia" todisteita siitä, että sääntely aiheuttaa haittaa joillekin osapuolille Kongossa, mikä ruokkii epävakautta alueella sekä uhkaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden intressejä. Siinä annetaan maan ulko- ja valtiovarainminsteriöille puoli vuotta aikaa keksiä uusia tapoja estää ihmisoikeusloukkauksia alueella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat luonnoksesta huolissaan. Niin Global Witnessin, Amnesty Internationalin kuin Human Rights Watchinkin (HRW) mukaan sääntely hyödyttäisi lähinnä aseistettuja ryhmiä. 

"Trumpin väitökset siitä, että tämän tärkeän ihmisoikeussuojan estäminen jollakin tavalla suojelisi Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta on ilmeisen epälooginen ja absurdi. Tämä on häpeämätön ehdotus, joka uhkaa purkaa vuosien edistyksen konfliktimineraalin kaupan estämisessä", sanoo Amnestyn globaalikysymysten johtaja Audrey Gaughran.

HRW puolestaan muistuttaa, että monet yritykset ovat nimenomaan kannattaneet sääntelyä.

Lainsäädännön jäädyttäminen katkaisisi myös kansainvälisen trendin, sillä EU:ssa on pohdittu viime vuodet samanlaista lainsäädäntöä. Marraskuussa EU:ssa sovittiin, että konfliktimineraaleja unionin alueelle maahantuovien yritysten on varmistettava, ettei niiden kauppa rahoita ihmisoikeusrikkomuksia tai konflikteja.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudetpolitiikkalakikonfliktikauppayhtiöt Kongon demokraattinen tasavaltaYhdysvallat Amnesty International

Lue myös

Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto.
(Kuva:
Finnwatch ry
/
CC BY-NC 2.0
)

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.
Puuvillaa
Puuvillan tuotantoon liittyy monia ympäristöongelmia ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä.
(Kuva:
Asim Hafeez
/
WWF UK
)

Yhä useampi vaatefirma hankkii kestävästi tuotettua puuvillaa

Puuvillan tuotantoon liittyy perinteisesti muun muassa vedentuhlausta ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Kansalaisjärjestöjen selvityksen mukaan puuvillaa käyttävät suuryritykset ovat lisänneet vastuullisesti tuotetun puuvillan käyttöä mutta liian vähän.
Kupillinen kahvia
Kuntien julkisiin hankintoihin kuuluvat muun muassa elintarvikkeet, joiden tuotanto-olosuhteet voivat olla huonot.
(Kuva:
Helen K
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Taskulaskin
Veronkierron vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Helsingissä.(Kuva: bradhoc / CC BY 2.0)

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.
Pilvenpiirtäjiä Chicagossa
Tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.(Kuva: Don Harder / CC BY-NC 2.0)

Kasvutalouden panttivangit

Päättäjät ja kansalaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että bruttokansantuotteen kasvu tuo meille asioita, joita arvostamme: elintasoa, julkisia palveluita, turvallisuutta. Mutta tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.