Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Yhdysvallat saattaa jäädyttää konfliktimineraalikaupan sääntelyn

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto saattaa tilapäisesti poistaa sääntelyn, joka velvoittaa yritykset raportoimaan konfliktimineraalien käytöstään.
Muun muassa tantaali kuuluu konfliktimineraaleihin. (Kuva: Responsible Sourcing Network / CC BY-NC 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto saattaa jäädyttää sääntelyn, joka koskee konfliktimineraalien kauppaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä sen pelätään ruokkivan Kongon demokraattisen tasavallan konfliktia entisestään.

Yhdysvalloissa on voimassa niin sanottu Dodd-Frank-lainsäädäntö, jonka eräs pykälä velvoittaa yhdysvaltalaisyritykset selvittämään, rahoittaako niiden mineraalikauppa konfliktia tai ihmisoikeusloukkauksia Kongossa tai sen naapurimaissa. Tällaisia mineraaleja ovat volframi, kulta, tina ja tantaali, joita käytetään esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja joita louhitaan etenkin Afrikan keskiosista.

Muun muassa The Guardian -lehti on saanut käsiinsä muistion, joka ehdottaa sääntelyn jäädyttämistä kahdeksi vuodeksi. Muistion mukaan on olemassa "kasvavia" todisteita siitä, että sääntely aiheuttaa haittaa joillekin osapuolille Kongossa, mikä ruokkii epävakautta alueella sekä uhkaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden intressejä. Siinä annetaan maan ulko- ja valtiovarainminsteriöille puoli vuotta aikaa keksiä uusia tapoja estää ihmisoikeusloukkauksia alueella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat luonnoksesta huolissaan. Niin Global Witnessin, Amnesty Internationalin kuin Human Rights Watchinkin (HRW) mukaan sääntely hyödyttäisi lähinnä aseistettuja ryhmiä. 

"Trumpin väitökset siitä, että tämän tärkeän ihmisoikeussuojan estäminen jollakin tavalla suojelisi Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta on ilmeisen epälooginen ja absurdi. Tämä on häpeämätön ehdotus, joka uhkaa purkaa vuosien edistyksen konfliktimineraalin kaupan estämisessä", sanoo Amnestyn globaalikysymysten johtaja Audrey Gaughran.

HRW puolestaan muistuttaa, että monet yritykset ovat nimenomaan kannattaneet sääntelyä.

Lainsäädännön jäädyttäminen katkaisisi myös kansainvälisen trendin, sillä EU:ssa on pohdittu viime vuodet samanlaista lainsäädäntöä. Marraskuussa EU:ssa sovittiin, että konfliktimineraaleja unionin alueelle maahantuovien yritysten on varmistettava, ettei niiden kauppa rahoita ihmisoikeusrikkomuksia tai konflikteja.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudetpolitiikkalakikonfliktikauppayhtiöt Kongon demokraattinen tasavaltaYhdysvallat Amnesty International

Lue myös

Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa.
(Kuva:
Asian Development Bank
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Suklaakonvehteja
Eettisiä joulukonvehteja saa yleisesti kaupoista, mutta parannettavaa riittää yhä.
(Kuva:
Philippa Willitts
/
CC BY-NC 2.0
)

Eettisten konvehtien valikoima kasvanut suomalaiskaupoissa – Finnwatchin mukaan kunnianhimoa tarvitaan lisää

Monista suomalaisista kaupoista löytyy nyt konvehteja, joiden sisältämä kaakao on tuotettu vastuullisesti. Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi kuitenkin asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto.
(Kuva:
Finnwatch ry
/
CC BY-NC 2.0
)

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Lääkepurkki ja tabletteja
Kalliiden patentoitujen lääkkeiden sijaan kehitysmaissa joudutaan usein turvautumaan halpoihin kopioihin, joiden sisältämistä lääkeaineista ja niiden pitoisuuksista ei ole varmuutta.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Bakteerit kamppailevat yhä sitkeämmin lääkkeitä vastaan – ”lyhyesti sanottuna lääkkeet eivät tehoa”

Tulevaisuudessa monet ”menneisyyden taudit”, kuten tuberkuloosi ja kolera, voivat käydä yhtä vaarallisiksi kuin aiemmin, sillä tauteja on nykyisin yhä vaikeampi nujertaa antibioottien avulla.
Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa. (Kuva: Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Kädet yhdessä
Radi-Aid-palkinnolla halutaan vähentää avustuskampanjoiden stereotypioita.(Kuva: Paul Taylor / CC BY-ND 2.0)

Parhaat ja pahimmat hyväntekeväisyysvideot valittu – ”tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia”

Norjalaisjärjestö palkitsi brittilaulaja Ed Sheeranin tähdittämän videon huonoimman hyväntekeväisyysvideon palkinnolla. Myös muut julkkisvideot saavat kritiikkiä, mutta järjestöjen mukaan niillä myös kerätään paljon rahaa.