Yhdysvallat kritisoi Israelin siirtokuntasuunnitelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat kritisoi Israelin siirtokuntasuunnitelmia

Israel ilmoitti sunnuntaina suurimmasta maan pakkolunastuksesta vuosikymmeniin.

Yhdysvallat vaatii Israelia pyörtämään maan sunnuntaisen ilmoituksen, jonka mukaan se aikoo pakkolunastaa noin 400 hehtaaria maata miehitetyltä Länsirannalta. Yhdysvaltain ulkoministeriön antaman lausunnon mukaan ilmoitus sotii Israelin omia tavoitteita vastaan.

"Olemme kauan tehneet mielipiteemme selväksi. Tämä ilmoitus, kuten kaikki muutkin Israelin tekemät siirtokuntailmoitukset, sen hyväksymät suunnitelmat ja rakennuskilpailutusten julkaisut, toimii Israelin ilmoittamaa tavoitetta, kahden valtion neuvotteluratkaisua vastaan", lausunnossa todettiin Guardian-lehden mukaan.

Israel ilmoitti sunnuntaina julistaneensa Betlehemin länsipuolella Gva'otin siirtokunnan lähellä sijaitsevan maa-alueen valtion maaksi. Israelin radion mukaan kyseessä on seuraus kesäkuussa tapahtuneesta kolmen israelilaisteinin kidnappauksesta ja murhasta, mutta armeija ei kertonut ilmoitukselle syytä.

Paikallisen kaupunginjohtajan mukaan maa on palestiinalaisten omistamaa, ja sillä viljellään oliivipuita, uutistoimisto Reuters kertoo. 

Israelilaisen Peace Now -järjestön mukaan mikäli sunnuntaina julkistettu pakkolunastusilmoitus toteutuu, kyseessä on suurin yksittäinen maiden anastus sitten 1980-luvun, ja se voi muuttaa alueen todellisuutta ”dramaattisesti”.

Valtion maaksi julistaminen on yksi tapa hankkia palestiinalaisten maita laittomien siirtokuntien käyttöön. Peace Now'n mukaan Israel on hankkinut sen avulla yhteensä 90 000 hehtaaria palestiinalaisten maata Länsirannalta.

Israelin miehittämällä Länsirannalla elää noin puoli miljoonaa juutalaissiirtokuntalaista sekä 2,4 miljoonaa palestiinalaista. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia