Yhdysvallat keskeytti rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat keskeytti rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle

Ihmisoikeusjärjestön mukaan kiellosta pitäisi tehdä pysyvä ja sen pitäisi koskea kaikkia maita.

Yhdysvallat on keskeyttänyt rypäleaseiden toimittamisen Saudi-Arabialle, jonka johtama liittouma on pommittanut Jemeniä viime vuoden keväästä alkaen. Iskuissa on kuollut useita siviilejä. Keskeytyksestä kertoi viime viikolla Foreign Policy -lehti, jonka mukaan taustalla on kasvanut kritiikki asekauppoja kohtaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vahvistaa Foreign Policyn tiedot. Sen mukaan keskeytys ei kuitenkaan vielä riitä.

"Päätös olla välittämättä rypäleaseita enää Saudi-Arabiaan on askel oikeaan suuntaan, mutta Yhdysvaltain pitäisi pysäyttää kaikki siirrot kaikkiin maihin ja tehdä jäädytyksestä pysyvä", sanoo järjestön aseasiantuntija John Goose.

Rypäleaseet sisältävät pieniä, laajalle leviäviä pommeja. Ne aiheuttavat suurta tuhoa etenkin siviileille, sillä usein ne eivät räjähdä ja jäävät maamiinojen tavoin maastoon. Niiden käytön kiellosta on sovittu kansainvälisessä Oslon sopimuksessa, jossa Yhdysvallat ja Saudi-Arabia eivät kuitenkaan ole mukana. Myöskään Suomi ei ole liittynyt sopimukseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat pitkään kritisoineet Saudi-Arabian pommituskampanjaa Jemenissä, jossa se käy sotaa shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana maan sisällissotaa. Liittouman tekemissä iskuissa on kuollut paljon siviilejä ja esimerkiksi Amnesty International kertoi toukokuussa ilmestyneessä raportissaan yhdysvaltalais-, brittiläis- ja brasilialaisvalmisteisten rypäleaseiden käytöstä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puolestaan asetti eilen Saudi-Arabian mustalle listalle, joka listaa ne maat ja aseistetut ryhmät, jotka rikkovat lasten oikeuksia konflikteissa. Sen mukaan Saudi-Arabian johtama koalitio aiheutti viime vuona Jemenin konfliktissa 510 lapsen kuoleman. Muut Jemenin konfliktin osapuolet ovat olleet listalla jo vuosia.

Jemenissä on käyty tänä keväänä hauraita rauhanneuvotteluita. Maa oli yksi Lähi-idän köyhimmistä jo ennen konfliktia, ja miljoonien ihmisten arvioidaan kärsivän ruokapulasta konfliktin seurauksena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia