Uutiset

Yhä useampi intialainen voi huonosti

Synkimmät tulevaisuuden näkymät löytyvät maan vähiten koulutettujen työläisten keskuudessa, kertoo tuore mielipidetutkimus.
(Kuva: Abhisek Sarda / cc 2.0)

Kärsimykseksi elämänsä kokevien intialaisten määrä on yli kaksinkertaistunut viime kuuden vuoden aikana. Tänä vuonna tehdyn Gallup-mielipidetutkimuksen mukaan 31 prosenttia intialaisista arvioi elämänsä niin huonoksi, että se voidaan määritellä kärsimykseksi. Vuonna 2006 luku oli 12 prosenttia.

Tutkimuksessa vastaajien hyvinvointi jaettiin menestykseen, kamppailuun ja kärsimykseen sillä perusteella, miten vastaaja arvioi elämäänsä asteikolla 0-10. Samalla kysyttiin, millaiseksi vastaaja uskoi elämänsä hahmottuvan viiden vuoden päästä.

Verrattuna vuoteen 2011, tyytymättömyys elinoloihin kasvoi keskimäärin kaikkien vastaajien keskuudessa, mutta kärsimystasojen eroavaisuudet kärjistyivät eniten ja vähiten koulutettujen välillä. Lukutaidottomien tai lukion suorittamattomien intialaisten määrä, jotka arvioivat elämänsä "kärsimykseksi", nousi 26 prosentista 35 prosenttiin vuonna 2012; korkeakouluopintoja suorittaneiden keskuudessa, kärsivien osuus nousi 6 prosentista 8 prosenttiin.

Kärsimykseksi elämänsä kokevia oli eniten vähiten kouluttautuneiden, eli lukutaidottomien, keskuudessa, jossa kärsivien osuus nousi 12 pistettä 47 prosenttiin.

Tutkimuksen laatijoiden mukaan tulokset osoittavat, että kuilu hyvä- ja huono-osaisten välillä saattaa olla levenemässä. Kasvavana masennus näkyy erityisesti heikosti koulutetun, matalapalkkaisen maataloustyövoiman joukossa.

Intian kehitys koulutusväestö Intia

Lue myös

Rakennustyömaa  Intian Kašmirissa
Entiset viljelysmaat muuttuvat kiihtyvää tahtia asuinalueiksi ja taajamiksi Intian Kašmirissa.
(Kuva:
Umer Asif
/
IPS
)

Maatalousmaa jää kaupungistumisen alle Intian Kašmirissa

Maataloudella on ollut keskeinen asema Intian Kašmirissa, mutta viime vuosina alueelle kohoavat betonirakennelmat ovat vieneet tuhansia hehtaareja maata.
Dongria Kondh -heimoon kuuluvat naiset kantavat saviruukkuja pään päällä. Ruukkuihin on istutettu kukkia.
Odishan osavaltiossa asuvaan dongria kondh -heimoon kuuluvat naiset suorittavat perinteistä rituaalia.
(Kuva:
Manipadma Jena
/
IPS
)

Intian heimot elävät ahtaalla

Intian alkuperäiskansat elävät pääosin köyhyydessä. Moni ei ymmärrä koulussa puhuttua kieltä, joten opintie jää lyhyeksi. Lisäksi monet heimot asuvat alueilla, joiden luonnonvaroista kiistellään.
Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.
(Kuva:
Subodh Patnaik
/
Natya Chetana
)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen teatterijohtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.