Uutiset

Yhä useampi intialainen voi huonosti

Synkimmät tulevaisuuden näkymät löytyvät maan vähiten koulutettujen työläisten keskuudessa, kertoo tuore mielipidetutkimus.
(Kuva: Abhisek Sarda / cc 2.0)

Kärsimykseksi elämänsä kokevien intialaisten määrä on yli kaksinkertaistunut viime kuuden vuoden aikana. Tänä vuonna tehdyn Gallup-mielipidetutkimuksen mukaan 31 prosenttia intialaisista arvioi elämänsä niin huonoksi, että se voidaan määritellä kärsimykseksi. Vuonna 2006 luku oli 12 prosenttia.

Tutkimuksessa vastaajien hyvinvointi jaettiin menestykseen, kamppailuun ja kärsimykseen sillä perusteella, miten vastaaja arvioi elämäänsä asteikolla 0-10. Samalla kysyttiin, millaiseksi vastaaja uskoi elämänsä hahmottuvan viiden vuoden päästä.

Verrattuna vuoteen 2011, tyytymättömyys elinoloihin kasvoi keskimäärin kaikkien vastaajien keskuudessa, mutta kärsimystasojen eroavaisuudet kärjistyivät eniten ja vähiten koulutettujen välillä. Lukutaidottomien tai lukion suorittamattomien intialaisten määrä, jotka arvioivat elämänsä "kärsimykseksi", nousi 26 prosentista 35 prosenttiin vuonna 2012; korkeakouluopintoja suorittaneiden keskuudessa, kärsivien osuus nousi 6 prosentista 8 prosenttiin.

Kärsimykseksi elämänsä kokevia oli eniten vähiten kouluttautuneiden, eli lukutaidottomien, keskuudessa, jossa kärsivien osuus nousi 12 pistettä 47 prosenttiin.

Tutkimuksen laatijoiden mukaan tulokset osoittavat, että kuilu hyvä- ja huono-osaisten välillä saattaa olla levenemässä. Kasvavana masennus näkyy erityisesti heikosti koulutetun, matalapalkkaisen maataloustyövoiman joukossa.

Intian kehitys koulutusväestö Intia

Lue myös

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.
(Kuva:
Subodh Patnaik
/
Natya Chetana
)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Tietokoneen näppäimistö, control-nappi
Netin sulkeminen on yleistynyt Intiassa.
(Kuva:
Federico Cintra
/
CC BY 2.0
)

Netin sulkeminen yleistynyt Intiassa – syyksi riittää kokeissa lunttaaminen

Intiassa on suljettu nettipalveluita ja -sovelluksia tänä vuonna jo 20 kertaa. Verukkeena käytetään usein turvallisuutta.
Aurinkoenergialla tuotettu sähkövalo auttaa Jaipal Hembrumia hankkimaan iltaisin lisätuloja ompelulla. Hän säästää kolmen tyttärensä koulutusta ja myötäjäisiä varten. (Kuva: Manipadma Jena / IPS)

Aurinkoenergia piristää Intian kyliä

Yli viidennes intialaisista elää ilman sähköä. Syrjäseudulla ratkaisu löytyy usein uusiutuvasta energiasta ja paikallisesta pienverkosta.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.