Ydinasekiellosta neuvotellaan – rauhanjärjestöt pettyneitä Suomen poissaoloon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinasekiellosta neuvotellaan – rauhanjärjestöt pettyneitä Suomen poissaoloon

New Yorkissa on neuvoteltu tällä viikolla ydinaseet kieltävästä sopimuksesta. Suomi jäi neuvotteluista pois, sillä sen mielestä ydinsulkusopimus tarjoaa riittävät keinot ydinaseriisunnan edistämiseksi.

Suomalaiset rauhanjärjestöt kritisoivat Suomen päätöstä jäädä pois YK:n ydinasekieltoneuvotteluista. Neuvottelut alkoivat maanantaina New Yorkissa. 

"On skandaali, ettei Suomi edes vaivautunut paikalle YK:n neuvotteluihin. On ymmärrettävää, että suurvaltojen kantoja halutaan kuunnella, mutta näin isossa kysymyksessä jokaisella YK:n jäsenvaltiolla on oltava selkärankaa kannattaa rauhaa ja turvallisuutta", toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius järjestöjen tiedotteessa.

Ydinaseet ovat ainoa joukkotuhoase, joita ei ole virallisesti kielletty kansainvälisellä sopimuksella. Niiden käyttöä säätelee ydinsulkusopimus, jonka mukaan ydinaseettomat valtiot eivät saa hankkia ydinaseita eivätkä ydinasevaltiot levittää omiaan. Niiden on myös neuvoteltava ydinaseidensa vähentämisestä. Sopimusta on kuitenkin pidetty tehottomana, sillä ydinasearsenaalien vähentäminen on käynyt hitaasti.

Tavoite uudesta, ydinaseet kokonaan kieltävästä sopimuksesta nytkähti eteenpäin viime marraskuussa, kun 123 YK:n jäsenmaata kannatti äänestyksessä neuvotteluiden aloittamista täyskiellosta. Joulukuussa 113 maata kannatti neuvotteluita myös yleiskokouksen äänestyksessä.

Suomi pidättäytyi äänestämästä ja oli samalla ainoa liittoutumaton EU-maa, joka ei kannattanut neuvotteluita. Suurlähettiläs Pasi Patokallio sanoi Helsingin Sanomissa ja ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa viime viikolla, että Suomi ei halua horjuttaa ydinsulkusopimusta, joka tarjoaa toimivat puitteet kohti ydinaseriisuntaa. Rauhanjärjestöjen mukaan uusi kieltosopimus on kuitenkin myös mahdollista toteuttaa ydinsulkusopimusta tukevana eikä sitä heikentävänä.

Nyt alkaneiden neuvotteluiden tehoa heikentää joka tapauksessa kuitenkin se, ettei yksikään maailman yhdeksästä ydinasevaltiosta kannata kieltosopimusta. Etenkin Australia on lobannut sopimusta vastaan, kertoo brittilehti The Guardian. Niiden on määrä päättyä tänään ja jatkua kesällä.

Maailmassa arvioidaan olevan yhä yli 15 000 ydinasetta. Määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta esimerkiksi Tukholman rauhantutkimusinstituutti arvioi viime vuonna, ettei yksikään ydinasevaltio aio luopua arsenaalistaan lähitulevaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia