Ydinaseiden kielto nytkähti eteenpäin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinaseiden kielto nytkähti eteenpäin

YK:n jäsenmaat äänestivät aloittavansa neuvottelut sopimuksesta, joka kieltää ydinaseet täysin. Suomi jätti äänestämättä.

YK:n jäsenmaat ovat äänestäneet aloittavansa neuvottelut sopimuksesta, joka kieltää ydinaseet täysin. YK:n yleiskokouksen alaisessa aseistariisunta- ja turvallisuuskomiteassa hyväksytyn päätöslauselman mukaan neuvottelut aloitetaan ensi vuoden maaliskuussa järjestettävässä konferenssissa.

123 valtiota äänesti päätöslauselman puolesta ja 38 vastaan. 16 pidättäytyi äänestyksestä, mukana myös Suomi. YK:n yleiskokouksen pitää vielä hyväksyä päätöslauselma.

Kansalaisjärjestöjen kansainvälinen kampanja ydinaseiden kieltämiseksi, ICAN, on ylistänyt päätöslauselmaa historialliseksi. Sen mukaan se on merkki siitä, että maailma on pääsemässä kaksi vuosikymmentä kestäneestä lamaannustilasta, joka aseistariisunnassa on vallinnut.

"Seitsemän vuosikymmentä YK on varoittanut ydinaseiden vaaroista ja ihmiset ovat ympäri maailman kampanjoineet niiden kieltämiseksi. Nyt enemmistö valtioista päätti viimein kieltää nämä aseet", sanoo ICANin johtaja Beatrice Fihn järjestön tiedotteessa.

Ydinaseet ovat ainoita joukkotuhoaseita, joita ei ole vielä kielletty universaalisti ja perustavanlaatuisesti huolimatta niiden hyvin tunnetuista katastrofaalisista inhimillisistä ja ympäristöllisistä vaikutuksista, järjestö muistuttaa.

Muun muassa Punaisen Ristin kansainvälinen komitea sekä Euroopan parlamentti ovat tukeneet neuvotteluiden aloittamista. Esteenä kuitenkin on se, että monet ydinasevaltiot, kuten Yhdysvallat ja Venäjä, vastustivat päätöslauselmaa.

Brittilehti The Guardianin mukaan myös Australia on lobannut päätöslauselmaa vastaan, sillä sen mukaan niin kauan kuin ydinaseita on, tarvitaan Yhdysvaltain ydinasearsenaalin pelotevaikutetta.

Maailmassa arvioidaan olevan noin yli 15 000 ydinasetta. Viimeisten tilastojen mukaan yli 93 prosenttia aseista on Yhdysvalloilla ja Venäjällä, loput Isolla-Britannialla, Ranskalla, Kiinalla, Intialla, Pakistanilla, Israelilla ja Pohjois-Korealla. Väheneminen on viime vuosina käynyt hitaasti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia