Uutiset Terveys

WHO: Neljäsosa kuolemista johtuu epäterveellisestä ympäristöstä

Maailman terveysjärjestön mukaan ympäristötekijöistä johtuvat ei-tarttuvat sairaudet ovat entistä yleisempiä tartuntatauteihin verrattuna.
Saasteet aiheuttavat terveysongelmia mm. Kiinassa. (Kuva: Norto Méndez / CC BY-NC-ND 2.0)

Epäterveellisestä ympäristöstä aiheutui 12,6 miljoonaa kuolemaa vuonna 2012, kertoo maailman terveysjärjestö (WHO) uudessa arviossaan. Kaikista kuolemista neljäsosa johtui ympäristön epäterveellisyydestä.

Eniten ympäristöriskit vaikuttavat lapsiin ja vanhoihin ihmisiin. Lapsille uhkana ovat erityisesti ripulin kaltaiset tartuntataudit, vanhoille ihmisille ympäristöongelmat aiheuttavat hengitys- ja verenkiertoelimistön kaltaisia ei-tarttuvia tauteja.

Kuolleisuus ripulin ja malarian kaltaisiin tartuntatauteihin on laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana, kun esimerkiksi puhtaan veden ja lääkkeiden saatavuus on parantunut. Nyt ei-tarttuvat taudit aiheuttavat entistä suuremman osan kuolemista. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi ilmansaasteista johtuvat hengityselinten sairaudet.

"Terveellinen ympäristö on väestön terveyden perusta. Jos valtiot eivät varmista ihmisille terveellistä elin- ja työympäristöä, miljoonat sairastuvat ja kuolevat liian nuorina", sanoo WHO:n johtaja tohtori Margaret Chan järjestön tiedotteessa.

WHO painottaa kustannustehokkaita tapoja, joilla ympäristön terveellisyyttä voidaan parantaa. Näihin sisältyy esimerkiksi kiinteiden polttoaineiden, kuten puun, käytön vähentäminen ruoanlaitossa ja passiivisen tupakoinnin haittojen vähentäminen.

Esimerkiksi Brasilian Curitibassa on onnistuttu ympäristöohjelmien avulla vähentämään ilmansaasteita tehokkaasti, vaikka kaupungin väestö on kasvanut jatkuvasti. Nyt Curitiban keskimääräinen elinajanodote on kaksi vuotta pidempi kuin muualla Brasiliassa.

Terveys terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Taloja ja tulvavettä Sambiassa
Likainen vesi ja huonot vessat levittävät koleraa helposti. Kuva Kanyamasta Sambiasta vuonna 2010.
(Kuva:
SuSanA Secretariat
/
CC BY 2.0
)

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.
Potilas sairaalasängyssä ja omainen Nepalissa
Lavantautia esiintyy etenkin köyhissä maissa. Kuvan 24-vuotias mies halvaantui taudin vuoksi ja oli sairaalassa maanjäristyksen ravistellessa Nepalia vuonna 2015.
(Kuva:
Jessica Lea
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista

Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt uuden, aiempaa tehokkaamman lavantautirokotteen. Tautiin kuolee vuosittain yhä jopa 161 000 ihmistä.
Nainen, vauva ja hoitaja terveysklinikalla
Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita. Astan Traoren verenpaine mitattiin Malin Bamakossa vuonna 2013.
(Kuva:
Dominic Chavez
/
World Bank Photo Collection
)

Raportti: Liian kalliit terveyspalvelut ajavat miljoonat köyhyyteen

Monet terveyspalvelut ovat yhä useampien saatavilla, mutta silti moni putoaa köyhyyteen liian korkeiden maksujen takia.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.