Uutiset Terveys

WHO: Neljäsosa kuolemista johtuu epäterveellisestä ympäristöstä

Maailman terveysjärjestön mukaan ympäristötekijöistä johtuvat ei-tarttuvat sairaudet ovat entistä yleisempiä tartuntatauteihin verrattuna.
Saasteet aiheuttavat terveysongelmia mm. Kiinassa. (Kuva: Norto Méndez / CC BY-NC-ND 2.0)

Epäterveellisestä ympäristöstä aiheutui 12,6 miljoonaa kuolemaa vuonna 2012, kertoo maailman terveysjärjestö (WHO) uudessa arviossaan. Kaikista kuolemista neljäsosa johtui ympäristön epäterveellisyydestä.

Eniten ympäristöriskit vaikuttavat lapsiin ja vanhoihin ihmisiin. Lapsille uhkana ovat erityisesti ripulin kaltaiset tartuntataudit, vanhoille ihmisille ympäristöongelmat aiheuttavat hengitys- ja verenkiertoelimistön kaltaisia ei-tarttuvia tauteja.

Kuolleisuus ripulin ja malarian kaltaisiin tartuntatauteihin on laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana, kun esimerkiksi puhtaan veden ja lääkkeiden saatavuus on parantunut. Nyt ei-tarttuvat taudit aiheuttavat entistä suuremman osan kuolemista. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi ilmansaasteista johtuvat hengityselinten sairaudet.

"Terveellinen ympäristö on väestön terveyden perusta. Jos valtiot eivät varmista ihmisille terveellistä elin- ja työympäristöä, miljoonat sairastuvat ja kuolevat liian nuorina", sanoo WHO:n johtaja tohtori Margaret Chan järjestön tiedotteessa.

WHO painottaa kustannustehokkaita tapoja, joilla ympäristön terveellisyyttä voidaan parantaa. Näihin sisältyy esimerkiksi kiinteiden polttoaineiden, kuten puun, käytön vähentäminen ruoanlaitossa ja passiivisen tupakoinnin haittojen vähentäminen.

Esimerkiksi Brasilian Curitibassa on onnistuttu ympäristöohjelmien avulla vähentämään ilmansaasteita tehokkaasti, vaikka kaupungin väestö on kasvanut jatkuvasti. Nyt Curitiban keskimääräinen elinajanodote on kaksi vuotta pidempi kuin muualla Brasiliassa.

Terveys terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.