WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista

Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt uuden, aiempaa tehokkaamman lavantautirokotteen. Tautiin kuolee vuosittain yhä jopa 161 000 ihmistä.

Potilas sairaalasängyssä ja omainen Nepalissa

Lavantautia esiintyy etenkin köyhissä maissa. Kuvan 24-vuotias mies halvaantui taudin vuoksi ja oli sairaalassa maanjäristyksen ravistellessa Nepalia vuonna 2015. Kuva: Jessica Lea / DFID / CC BY 2.0.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on hyväksynyt uuden lavantautirokotteen, jonka uskotaan pienentävän tartuntojen määrää merkittävästi.

Lavantautiin on ollut olemassa rokotteita aiemminkin, mutta uuden rokotteen voi antaa pienemmille lapsille, annoksia tarvitaan vähemmän ja suoja on pidempikestoinen kuin vanhoissa rokotteissa, järjestö kertoi keskiviikkona.

WHO on nyt esivalinnut rokotteen, mikä tarkoittaa, että sen laatu, turvallisuus ja tehokkuus ovat hyväksyttävällä tasolla ja YK:n eri toimijat voivat hankkia sitä. Kansainvälinen rokoteallianssi Gavi on jo hyväksynyt 85 miljoonan dollarin eli noin 70 miljoonan euron rahoituksen rokotteiden jakamiseksi ensi vuodesta alkaen.

Lavantautia aiheuttaa Salmonella typhi -bakteeri, joka leviää saastuneen veden ja ruuan välityksellä. Se aiheuttaa kuumetta, vatsakipua, päänsärkyä sekä ripulia tai ummetusta. Tautiin sairastuu vuosittain jopa 20 miljoonaa ihmistä, joista jopa 161 000 kuolee. Tauti on yleisin Afrikan ja Aasian köyhissä maissa.

Lavantaudin pelätään tulevaisuudessa lisääntyvän etenkin kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen vuoksi sekä siksi, että se on yhä vastustuskykyisempi antibiooteille.

Rokotetta testattiin tartuttamalla bakteeri vapaaehtoisiin ja antamalla osalle lumelääkettä ja osalle rokotetta. Lääketieteen lehti The Lancetin tutkimuksen mukaan se esti jopa 87 prosenttia tartunnoista riippuen siitä, miten tauti määriteltiin. Rokotteen käytön toivotaan myös hidastavan taudin tulemista vastustuskykyiseksi antibiooteille.

Rokotetta valmistaa intialainen Bharat Biotech, jonka puheenjohtaja Krishna M. Ella kertoi New York Times -lehdelle, että kehitysmaissa hinta annosta kohti on tällä hetkellä 1,5 dollaria eli noin 1,24 euroa ja se voi vielä laskea, mikäli avunantajat hankkivat sitä riittävän määrän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia