WHO: El Niño lisää tautiriskiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: El Niño lisää tautiriskiä

Muun muassa malarian ja koleran riski kasvaa, kun sääilmiö aiheuttaa sateita ympäri maailman.

Sääilmiö El Niño aiheuttaa terveysriskejä, jotka jatkuvat koko vuoden huolimatta siitä, että sen on ennustettu heikkenevän kevään mittaan, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestön tuoreen raportin mukaan El Niño uhkaa aiheuttaa muun muassa aliravitsemusta, tautiepidemioita ja terveyspalveluiden häiriintymistä. Ilmiön viimeisimmän voimakkaan kauden aikana vuosina 1997–1998 se aiheutti muun muassa malariaa, koleraa ja Rift Valley -kuumetautia, järjestö muistuttaa.

El Niño on Tyynenmeren pintalämpötilan vaihtelun aiheuttama sääilmiö, joka aiheuttaa osassa maailmaa kuivuutta ja osassa tulvia muutaman vuoden välein. Viime vuodesta alkaen ilmiö on ollut erityisen voimakas, ja se on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään muun muassa itäisessä ja eteläisessä Afrikassa sekä Keski-Amerikassa.

WHO:n mukaan tänä vuonna 60 miljoonaa ihmistä kärsii El Niñon vaikutuksista, moni sairauksien muodossa. Aliravitsemuksen lisäksi riskinä ovat tulvavesien mukana leviävät taudit, kuten malaria, sekä muut tartuntataudit, kuten tuhkarokko ja kolera. Afrikassa lisäriskin aiheuttaa Tansaniassa meneillään oleva koleraepidemia, järjestö varoittaa.

Sen mukaan esimerkiksi rokotuksia lisäämällä sekä hygienia-, vesi- ja sanitaatiopalveluita parantamalla tauteja voidaan ehkäistä. Ilman kunnollista valmistautumista ja reagointia toipuminen voi kestää kuitenkin vuosia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia