Vuosituhattavoitteet etenevät, mutta liian hitaasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuosituhattavoitteet etenevät, mutta liian hitaasti

Köyhyys on puolitettu, mutta nälkäisten määrä on kasvanut, käy ilmi YK:n tuoreesta vuosituhattavoiteraportista.

Suurinta osaa YK:n vuosituhattavoitteista ei ole saavutettu, vaikka määräaikaan on jäljellä enää kolme vuotta, käy ilmi vuosituhattavoitteiden seurantaraportista.

Raportin mukaan lähes kaikissa vuosituhattavoitteissa on edetty. Merkittävin saavutus on ollut äärimmäisen köyhyyden puolittamiseen tähtäävän tavoitteen saavuttaminen. Raportin mukaan alustavat tiedot kertovat, että köyhien osuus olisi puolittunut vuonna 2010. Saman uutisoi myös Maailmanpankki aiemmin tänä vuonna.

Vahvistettujen, vuoden 2008 tietojen, mukaan kehitysmaiden väestöstä vajaa neljännes elää nykyisin äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä.

Myös ympäristötavoitteista osa on saavutettu, raportti kertoo. Ilman puhdasta vettä olevien osuus on puolitettu ja slummiasujien elinolosuhteita on parannettu.

Lisäksi tasa-arvotavoite lasketaan saavutetuksi, sillä tytöt aloittavat nykyisin peruskoulun lähes yhtä usein kuin pojat.

Huonoihin uutisiin kuuluu, että vaikka köyhyys on romahtanut, nälkäisten määrä on 2000-luvulla vain kasvanut. Raportin mukaan huolestuttavaa on myös se, että vuosituhattavoitteissa eteneminen on ollut epätasaista niin maiden ja alueiden sisällä kuin välilläkin. Esimerkiksi puhdasta vettä saa maailmanlaajuisesti 89 prosenttia ihmisistä, mutta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain 61 prosenttia.

YK:n jäsenmaat sopivat kahdeksasta vuosituhattavoitteesta ja niiden osatavoitteista vuonna 2000. Ne on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2015 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia