Uutiset Ympäristöpolitiikka

Viisi Länsi-Afrikan maata kieltää saastuttavan polttoaineen tuonnin Euroopasta

Järjestöraportti paljasti syyskuussa, että Euroopasta viedään Länsi-Afrikkaan satoja kertoja myrkyllisempää polttoainetta kuin Euroopassa edes saa käyttää. Nyt maat ovat saaneet tarpeekseen.
Liikennettä Accrassa Ghanassa. (Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0)

Viisi Länsi-Afrikan maata on sopinut kieltävänsä Euroopasta tulevan saastuttavan polttoaineen maahantuonnin. Nigeria, Benin, Togo, Ghana ja Norsunluurannikko ottavat käyttöön tiukemmat standardit dieselpolttoaineen rikkipitoisuudesta. Samalla asetetaan päästöstandardit ajoneuvoille.

Asiasta kertoo YK:n ympäristöohjelma Unep, joka on vuosien ajan isännöinyt puhtaampiin polttoaineisiin tähtäävää aloitetta. Sen mukaan päätös parantaa yli 250 miljoonan ihmisen ilmanlaatua.

Polttoaineen rikkipitoisuuden raja säädetään sopimuksessa 50 miljoonasosaan. Euroopassa raja on 20, Nigeriassa tällä hetkellä 3 000 ja Togossa peräti 10 000.

"20 vuoteen Nigeria ei ole pystynyt puuttumaan ajoneuvojen aiheuttamaan saastekriisiin huonojen polttoaineiden maahantuonnin takia. Nyt otamme valtavan askeleen eteenpäin", sanoo Nigerian ympäristöministeri Amina L. Mohamed.

Länsi-Afrikkaan vietävät likaiset polttoaineet nousivat keskusteluun kuluneena syksynä, kun sveitsiläinen järjestö Public Eye paljasti raportissaan, että sveitsiläiset firmat vievät Länsi-Afrikan maihin jopa 378 kertaa rikkipitoisempaa polttoainetta kuin Euroopassa käytetään. Viennin lisäksi ne myös valmistavat "afrikkalaisen laadun" polttoainetta itse sekoittamalla erilaisia kemikaaleja.

Käytäntö on laillinen mutta kyseenalainen saastuttavista polttoaineista syntyvien päästöjen ja terveysongelmien vuoksi.

"Länsi-Afrikka lähettää vahvan viestin siitä, ettei se enää hyväksy likaisia polttoaineita Euroopasta. Niiden päätös osoittaa, että ne asettavat ihmisten terveyden etusijalle", sanoo Erik Solheim, Unepin johtaja.

Unepin mukaan matalammat rikkitasot yhdistettynä uusiin kulkuneuvostandardeihin voivat vähentää liikenteen päästöjä jopa 90 prosenttia.

Ympäristöpolitiikka ympäristösaastuminen Länsi-Afrikka

Lue myös

Aurinkovoimalla toimivia katulamppuja Kiinassa

Viime vuosi oli aurinkoenergian voittokulkua – Kiina etunenässä

Kehittyvät maat investoivat viime vuonna yhä enemmän uusiutuvaan energiaan. Kehittyneissä maissa kehitys taas oli päinvastaista, kertoo YK:n tuore raportti.
Punainen kukka

Tuomioistuin: Terve ympäristö on perusoikeus

Amerikkojen ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt merkittävän linjauksen, jonka mukaan oikeus terveeseen ympäristöön on perusoikeus. Sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kannalta.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.