Viisi Länsi-Afrikan maata kieltää saastuttavan polttoaineen tuonnin Euroopasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viisi Länsi-Afrikan maata kieltää saastuttavan polttoaineen tuonnin Euroopasta

Järjestöraportti paljasti syyskuussa, että Euroopasta viedään Länsi-Afrikkaan satoja kertoja myrkyllisempää polttoainetta kuin Euroopassa edes saa käyttää. Nyt maat ovat saaneet tarpeekseen.

Viisi Länsi-Afrikan maata on sopinut kieltävänsä Euroopasta tulevan saastuttavan polttoaineen maahantuonnin. Nigeria, Benin, Togo, Ghana ja Norsunluurannikko ottavat käyttöön tiukemmat standardit dieselpolttoaineen rikkipitoisuudesta. Samalla asetetaan päästöstandardit ajoneuvoille.

Asiasta kertoo YK:n ympäristöohjelma Unep, joka on vuosien ajan isännöinyt puhtaampiin polttoaineisiin tähtäävää aloitetta. Sen mukaan päätös parantaa yli 250 miljoonan ihmisen ilmanlaatua.

Polttoaineen rikkipitoisuuden raja säädetään sopimuksessa 50 miljoonasosaan. Euroopassa raja on 20, Nigeriassa tällä hetkellä 3 000 ja Togossa peräti 10 000.

"20 vuoteen Nigeria ei ole pystynyt puuttumaan ajoneuvojen aiheuttamaan saastekriisiin huonojen polttoaineiden maahantuonnin takia. Nyt otamme valtavan askeleen eteenpäin", sanoo Nigerian ympäristöministeri Amina L. Mohamed.

Länsi-Afrikkaan vietävät likaiset polttoaineet nousivat keskusteluun kuluneena syksynä, kun sveitsiläinen järjestö Public Eye paljasti raportissaan, että sveitsiläiset firmat vievät Länsi-Afrikan maihin jopa 378 kertaa rikkipitoisempaa polttoainetta kuin Euroopassa käytetään. Viennin lisäksi ne myös valmistavat "afrikkalaisen laadun" polttoainetta itse sekoittamalla erilaisia kemikaaleja.

Käytäntö on laillinen mutta kyseenalainen saastuttavista polttoaineista syntyvien päästöjen ja terveysongelmien vuoksi.

"Länsi-Afrikka lähettää vahvan viestin siitä, ettei se enää hyväksy likaisia polttoaineita Euroopasta. Niiden päätös osoittaa, että ne asettavat ihmisten terveyden etusijalle", sanoo Erik Solheim, Unepin johtaja.

Unepin mukaan matalammat rikkitasot yhdistettynä uusiin kulkuneuvostandardeihin voivat vähentää liikenteen päästöjä jopa 90 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia