Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.
Ihmisiä luennolla
Suurin osa maailman pakolaisista pakenee kotimaansa sisällä. Kuva Etelä-Sudanista, jossa kerrottiin YK:n rauhanturvaoperaatiosta sisäisille pakolaisille tammikuussa. (Kuva: Amanda Voisard / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Konfliktit ja katastrofit ajoivat viime vuonna 30,6 miljoonaa ihmistä pakosalle heidän oman maansa rajojen sisäpuolella, käy ilmi Norjan pakolaisneuvoston sekä siihen kuuluvan sisäisen pakolaisuuden seurantakeskuksen (IDMC) tänään ilmestyneestä raportista.

Vaikka määrä on hieman pienempi kuin vuonna 2016, tilannetta pidetään silti huolestuttavana.

”Tämä on sama kuin 80 000 ihmistä joutuisi joka päivä pakenemaan. Pakolaisuuden laajuus on masentavan tuttua. Raportti osoittaa, miksi tarvitsemme uuden lähestymistavan sisäisen pakolaisuuden aiheuttamiin kustannuksiin puuttumiseksi, ei vain yksilöille vaan myös taloudelle, vakaudelle ja turvallisuudelle”, sanoo IDMC:n johtaja Alexandra Bilak.

Konfliktien ja väkivallan vuoksi paenneiden määrä lähes kaksinkertaistui 11,8 miljoonaan edellisvuoteen verrattuna. Eniten ihmisiä pakeni Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä Irakissa. Esimerkiksi Kongossa väkivallan kärjistyminen johti siihen, että yli kaksi miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa.

Luonnonkatastrofit taas ajoivat pakosalle yhteensä 18,8 miljoonaa ihmistä, eniten Kiinassa, Filippiineillä, Kuubassa ja Yhdysvalloissa. Tuhoisimpia luonnonkatastrofeja olivat tulvat.

Raportissa peräänkuulutetaan tehokkaampia toimia sisäisen pakolaisuuden ehkäisemiseksi. Vuonna 1998 YK hyväksyi niin sanotut ohjaavat periaatteet sisäisten pakolaisten suojelemiseksi, ja sen jälkeen on edistytty, mutta Bilakin mukaan on tehtävä enemmän.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 40 miljoonaa konflikteja paennutta maan sisäistä pakolaista. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi viime vuonna, että kansainväliset pakolaiset mukaan luettuna pakolaisia oli vuoden 2016 lopulla yhteensä 65,6 miljoonaa, enemmän kuin koskaan järjestön 70-vuotisen historian aikana.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuus

Lue myös

Parturi ja asiakas

Chile rajoittaa haitilaisten maahantuloa

Monet haitilaiset ovat saapuneet Chileen tulleet turistiviisumilla, jonka on voinut vaihtaa oleskeluluvaksi saatuaan työpaikan. Maaliskuussa valtaan tullut oikeistohallitus on kuitenkin ryhtynyt rajoittamaan heidän viisuminsaantiaan.
Pakolaisleirin telttoja

Tutkimus: Pakolaiset eivät ole vain avun vastaanottajia – liiketoiminta pyörii Keniassa vilkkaana

Kenian Kakuman pakolaisleirillä 12 prosenttia pakolaisista määrittelee itsensä yrityksen omistajaksi. ”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua”, sanoo YK:n pakolaisohjelman UNHCR:n edustaja Raouf Mazou.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.