Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.

Ihmisiä luennolla

Suurin osa maailman pakolaisista pakenee kotimaansa sisällä. Kuva Etelä-Sudanista, jossa kerrottiin YK:n rauhanturvaoperaatiosta sisäisille pakolaisille tammikuussa. Kuva: Amanda Voisard / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Konfliktit ja katastrofit ajoivat viime vuonna 30,6 miljoonaa ihmistä pakosalle heidän oman maansa rajojen sisäpuolella, käy ilmi Norjan pakolaisneuvoston sekä siihen kuuluvan sisäisen pakolaisuuden seurantakeskuksen (IDMC) tänään ilmestyneestä raportista.

Vaikka määrä on hieman pienempi kuin vuonna 2016, tilannetta pidetään silti huolestuttavana.

”Tämä on sama kuin 80 000 ihmistä joutuisi joka päivä pakenemaan. Pakolaisuuden laajuus on masentavan tuttua. Raportti osoittaa, miksi tarvitsemme uuden lähestymistavan sisäisen pakolaisuuden aiheuttamiin kustannuksiin puuttumiseksi, ei vain yksilöille vaan myös taloudelle, vakaudelle ja turvallisuudelle”, sanoo IDMC:n johtaja Alexandra Bilak.

Konfliktien ja väkivallan vuoksi paenneiden määrä lähes kaksinkertaistui 11,8 miljoonaan edellisvuoteen verrattuna. Eniten ihmisiä pakeni Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä Irakissa. Esimerkiksi Kongossa väkivallan kärjistyminen johti siihen, että yli kaksi miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa.

Luonnonkatastrofit taas ajoivat pakosalle yhteensä 18,8 miljoonaa ihmistä, eniten Kiinassa, Filippiineillä, Kuubassa ja Yhdysvalloissa. Tuhoisimpia luonnonkatastrofeja olivat tulvat.

Raportissa peräänkuulutetaan tehokkaampia toimia sisäisen pakolaisuuden ehkäisemiseksi. Vuonna 1998 YK hyväksyi niin sanotut ohjaavat periaatteet sisäisten pakolaisten suojelemiseksi, ja sen jälkeen on edistytty, mutta Bilakin mukaan on tehtävä enemmän.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 40 miljoonaa konflikteja paennutta maan sisäistä pakolaista. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi viime vuonna, että kansainväliset pakolaiset mukaan luettuna pakolaisia oli vuoden 2016 lopulla yhteensä 65,6 miljoonaa, enemmän kuin koskaan järjestön 70-vuotisen historian aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia