Vesi helpottaa koulunkäyntiä Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesi helpottaa koulunkäyntiä Keniassa

Vedensaanti parantaa Ilkeek Aaren peruskoulun ruokatarjoilua ja hygieniaoloja.

(IPS) -- Sadeveden talteenotto on kohentanut elinoloja Narokin piirikunnassa Kenian puolikuivalla alueella. Ilkeek Aaren peruskoulun oppilasmäärä nelinkertaistui, kun vesipulasta päästiin.

600 000 litran säiliö saatiin valmiiksi maaliskuussa, ja koululla riittää nyt vettä kaikkiin tarpeisiin, johtajaopettaja Tonkei Ole Tempa kehuu.

Vuonna 2013 koulussa oli 106 oppilasta, mutta nyt heitä on 410, joista puolet myös majoittuu opinahjossaan. Alueen asukkaat ovat pääosin maasai-paimentolaisia, joiden lapsilla on usein pitkä matka kouluun.

Veden ansiosta voidaan perustaa koulun kasvitarha ruokatarjoilua monipuolistamaan. Lisäksi aiotaan hankkia pari lehmää maidon saannin turvaamiseksi, Tempo kertoo.

Oppilaiden terveyttä edistävät myös parantuneet hygieniaolot. Ilman kunnon vessoja ja vettä tyttöjen koulunkäynti tahtoo katkeilla tai loppua kokonaan kuukautisten alettua.

Tarvikkeet kyläkaupasta

Koulun vesisäiliön ja sitä peittävän 400 neliön katoksen rakentaminen maksoi vajaat 40 000 euroa, ja sen kustansivat Kenian rotaryklubi ja Afrikan vesipankki (AWB). Lasten vanhempia pyydettiin osallistumaan 45 eurolla, "jotta he kokisivat hankkeen omakseen", Tempo selittää.

AWB on kansainvälinen sosiaalinen yritys, joka haluaa tehostaa sadeveden talteenottoa ja hyödyntämistä kuivuudesta kärsivissä Afrikan maissa. Se hankkii rahoitusta lahjoittajilta ja sitouttaa paikallisyhteisön mukaan hankkeen toteutukseen.

AWB mainostaa järjestelmäänsä yksinkertaiseksi ja halvaksi. Tarvikkeet löytyvät jokaisen kylän rautakaupasta, ja ylläpito onnistuu asukkaiden omin voimin. Järjestelmä koostuu katoksesta, kouruista, suodattimista ja säiliöistä, joihin kertyy jopa 450 000 litraa vettä muutaman tunnin reippaan sateen jälkeen.

Vesimäärä riittää 400 asukkaalle kahdeksi vuodeksi, mutta säiliöitä voidaan tarvittaessa rakentaa lisää. "Tätä voi verrata rahan laittamiseen pankkiin, siksi nimemme on vesipankki", AWB:n perustaja ja johtaja Chip Morgan sanoo.

Hänen mukaansa järjestelmä on puolta halvempi kuin porakaivo eikä rikkoonnu helposti. "Tavoitteemme on rakentaa 50 yksikköä vuodessa, ja tämä vuosi on jo täyteen buukattu", hän jatkaa.

Vedestä on moneen

Vuonna 2012 laaditun raportin mukaan kenialaisista 59 prosenttia eli turvallisen vesihuollon piirissä ja kunnollinen viemäri ja vessa oli vain kolmanneksella. Puhtaan veden ja vessan puute ovat pääsyy alle viisivuotiaiden lasten sairauksiin, Morgan muistuttaa.

Toinen AWB:lle tärkeä asia on ruokahuolto: sadevesitankki riittää pienen kasvihuoneen ja keittiöpuutarhan kasteluun ja kohentaa perheen ruokahuoltoa tuntuvasti. Siitä on lyhyt askel kaupallisen viljelyn aloittamiseen kylissä, AWB uskoo.

Vesihuolto myös helpottaa naisten ja tyttöjen työtaakkaa, sillä vedenhaku on yleensä heidän tehtävänsä. Nyt aikaa jää enemmän muihin askareisiin ja koulunkäyntiin.

AWB:n kaksi insinööriä kouluttaa järjestön omia teknikkoja ja paikallisia asukkaita vesihuollon ylläpitoon. Morganin mukaan muovisten vesisäiliöiden tulo on vähentänyt muurattujen tiilitankkien kysyntää ja samalla uhkaa kadota niiden rakentamisessa tarvittava tietotaito. Hän puolustaa muurattua säiliötä, "koska se kestää ihmisiän".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia