Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Taskulaskin

Veronkierron vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Helsingissä. Kuva: bradhoc / CC BY-NC 2.0 DEED.

Suomessa järjestetään ensi viikolla kansainvälinen konferenssi, jonne saapuu noin kaksisataa veroparatiisien vastaisen työn asiantuntijaa yli viidestäkymmenestä maasta.

Helsingissä 24.–25.10.järjestettävässä konferenssissa on tarkoituksena ratkoa verovälttelyyn ja laittomaan pääomapakoon liittyviä ongelmia. Mukana on viranomaisia, päättäjiä, asiantuntijoita, tutkijoita, toimittajia ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Konferenssi järjestetään joka toinen vuosi ja nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Konferenssin järjestävät laittoman pääomapaon vastainen verkosto Financial Transparency Coalition ja sekä suomalainen kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa.

Konferenssissa pohditaan esimerkiksi juristien ja pankkien roolia verovälttelyssä sekä avoimuuden lisäämistä yritysten omistuksessa ja monikansallisten yritysten verotuksessa, kertoo Kepa tiedotteessaan.

Aihe on ajankohtainen etenkin viime vuonna julkisuuteen vuotaneiden Panaman paperien takia. Tiedot panamalaisen veroparatiisiyhtiön asiakkaista osoittivat, että monet valtionpäämiehet ja muut silmäätekevät olivat piilottaneet varojaan veroparatiiseihin. 

”Panaman paperit paljastivat veroparatiisitalouden mittakaavan. Vuodon perusteella on arvioitu, että maailman bruttokansantuotteesta kymmenen prosenttia on kätketty veroparatiiseihin. Kehitysmaista virtaa laittomasti ulos moninkertaisesti enemmän pääomaa kuin niihin annetaan kehitysyhteistyönä – ja suuri osa tästä päätyy veroparatiisitileille”, sanoo Kepan globaalitalouden asiantuntija Lyydia Kilpi.

Kehitysmaiden arvellaan menettävän yritysten verosuunnittelun takia ainakin sata miljardia euroa vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia