Uutiset Israelin siirtokunnat

Veolia vetätyy miehitetyltä palestiinalaisalueelta

Liikennealan yritys Veolia on lopettanut toimintansa miehitetyllä palestiinalaisalueilla laajan boikottikampanjan ansiosta.
(Kuva: Rusty Stewart / cc 2.0)

Suomessakin toimiva liikennealan yritys Veolia on lopettanut toimintansa miehitetyillä palestiinalaisalueilla, tiedottaa Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland.

Mittava kansainvälinen boikottikampanja tuli yritykselle lopulta niin kalliiksi, että se päätti vetäytyä miehitetyltä alueelta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suuri eurooppalainen yritys vetäytyy alueelta kansainvälisen painostuksen vuoksi.

"Tämä osoittaa, että toimiessaan yhdessä yli kansallisten rajojen kansalaisjärjestöt pystyvät vaikuttamaan suuryritysten toimintaan ja puolustamaan ihmisoikeuksia tehokkaasti", kommentoi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Bruno Jäntti.

Veolia menetti 18 miljardin euron edestä sopimuksia Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kuwaitissa, sillä boikottikampanjalla vaadittiin viranomaisia olemaan solmimatta sopimuksia yrityksen kanssa.

Boikottiin osallistuttiin myös Suomessa. Esimerkiksi Tampereen kaupunki vetäytyi sopimuksesta vasemmistoliiton tekemän ihmisoikeusaloitteen vuoksi.

Yrityksellä oli osuus siirtokunnat Israeliin yhdistävästä raitiovaunuprojektista ja kaatopaikasta palestiinalaisalueilla, jonne oli viety jätteitä Israelista ja laittomista siirtokunnista. Molemmat hankkeet on nyt lopetettu.

YK:n ihmisoikeusneuvoston mukaan raitiovaunuprojekti rikkoi kansainvälistä oikeutta ja YK:n yleiskokous oli jo pitkään vaatinut Israelia lopettamaan jätteiden sijoittamisen palestiinalaisalueelle.

Israelin siirtokunnat kansalaisyhteiskuntaoikeus ja rikoskonfliktiYKyhtiöt IsraelPalestiina ICAHD Finland

Lue myös

Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

YK aikoo julkaista tietokannan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – Israel pelkää boikottia

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan 206 yrityksellä on yhteyksiä laittomiin siirtokuntiin miehitetyllä Palestiinalaisalueella. Se aikoo julkistaa listan, mistä voi nousta iso poru.
Barkanin teollisuusvyöhyke Länsirannalla

Israelin siirtokuntabisnes pyörii palestiinalaisella työvoimalla – ”vaihtoehtona on jättää perhe ruokkimatta”

Maailma.net vieraili miehitetyllä Länsirannalla, jossa tuhannet palestiinalaiset työskentelevät Israelin laittomissa siirtokunnissa. Valtavat teollisuusvyöhykkeet tuovat kipeästi kaivattuja tuloja palestiinalaisille, mutta samalla miehitys syvenee ja alueen oma talous kärsii.
Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Israel aikoo rangaista Amnestya boikottikampanjasta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kampanjoinut Israelin laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden maahantuontikiellon puolesta. Nyt maan valtiovarainministeriö aikoo soveltaa ensimmäistä kertaa lakia, joka rankaisee boikottia vaativia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.