Venezuelan Chávez tähtää yhden puolueen valtaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venezuelan Chávez tähtää yhden puolueen valtaan

Sotilastaustainen presidentti Chávez on sanonut rakentavansa uuden kurinalaisuudessaan armeijaa muistuttavan vallankumouspuolueen. "Kasarmeilla kukaan ei pullikoi määräyksiä vastaan”, oppositiojohtaja Teodoro Petkoff varoittaa.

”Kaikki mahtuvat samaan kuplavolkkariin”, vakuuttaa Venezuelan presidentti Hugo Chávez, joka haaveilee yhden puolueen johdolla toteutettavasta sosialismista.

Perusteilla on uusi Yhdistynyt sosialistipuolue (PSUV), johon Chávez tahtoo koota kaikki tukijansa. Tulilinjalla ovat vasemmistodemarien Podemos-puolue, joka hallitsee kolmea Venezuelan 24 osavaltiosta, sekä kahta osavaltiota johtava Isänmaa kaikille (PPT) ja kommunistipuolue (PCV).

PCV kannattaa vallankumousta yhden puolueen johdolla, mutta se näkee ongelman käytännöllisenä. ”Miten hajottaa puolue ja liittyä toiseen, jota ei ole vielä olemassakaan”, kommunistien pääsihteeri Oscar Figuera pähkäilee.

PSUV sai ensimmäiset 2 400 aktivistiaan maaliskuun lopulla. Aktivistijoukko aiotaan kasvattaa 70 000:een, ja se valitsee puolueeseen rivijäsenet. Puolueen perustamiskokousta kaavaillaan elokuulle.

Sotilastaustainen Chávez on sanonut rakentavansa kurinalaisuudessaan armeijaa muistuttavan vallankumouspuolueen. Hän aloitti tammikuussa uuden kuusivuotisen presidenttikautensa.

Chávezin vuonna 1997 luoma puolue, Viidennen tasavallan liike (MVR), lopetti kiltisti toimintansa sen jälkeen, kun presidentti ilmoitti joulukuussa PSUV:n perustamisesta. Samoin toimivat useat muut häntä tukeneet pienet poliittiset ryhmät.

Kolme muuta vasemmistopuoluetta kuitenkin päätti jättää asian puoluekokouksensa ratkaistavaksi, kunhan PSUV:n toiminnasta on saatu selvät suuntaviivat.

Podemos-puolueen pääsihteeri Ismael García on julistanut kannattavansa Chávezia, mutta ei yhtä puoluetta. Hänen mukaansa ”chavismon” aate on moniarvoinen.

Presidentti tyrmäsi Garcían näkemyksen ja rinnasti sen oikeisto-opposition esittämään arvosteluun.

”Haluamme liittyä yhteiseen puolueeseen, mutta sen aktivistien ei pidä olla 'käsinpoimittuja'. Mielestämme heidät pitäisi valita vaaleilla kansallisen vaalilautakunnan valvonnassa”, García kertoi IPS:lle maaliskuun lopulla.

Sen jälkeen hän vetäytyi hiljaisuuteen välttääkseen enemmät ristiriidat Chávezin kanssa.

Myös PPT:n johtaja José Albornoz on toivonut syvällisempää keskustelua puolueuudistuksesta. ”En aio riidellä presidentin kanssa, koska isälle ei sanota vastaan”, hän tasoittelee.

PPT kokoontuu 10. huhtikuuta pohtimaan asiaa, ja Albornoz pitää varmana, että osa väestä marssii ulos.

Hajaannus on jo alkanut. Ainakin kaksi pienpuolueita edustanutta osavaltion kuvernööriä ja lukuisia kaupunginjohtajia on loikannut PSUV:hen.

Samanlaista liikehdintää on tapahtunut parlamentissa. Se koostuu pelkästään Chávezin kannattajista, sillä oikeistopuolueet boikotoivat lokakuun 2005 vaaleja.

Viime joulukuussa Chávez valittiin uudelle kaudelle 7,3 miljoonalla äänellä, joista 4,8 miljoonaa tuli hänen omalle MRV-puolueelleen. Hän päihitti keskustaoikeistolaisen kilpakumppaninsa Manuel Rosalesin kirkkaasti 63 prosentin ääniosuudellaan.

Chávezin aatetta sävyttävät sosialismi, bolivarismi ja kristillisyys sekä huoli alkuperäiskansojen oikeuksista.

Maaliskuussa julkistetun mielipidekyselyn mukaan 45 prosenttia venezuelalaisista vastustaa sosialismia, 33 kannattaa sitä ja loput eivät ota kantaa.

”Useimmat kannattajat kuitenkin yhdistävät sosialismin sosiaalisiin tukiohjelmiin. Kuubalaistyylistä sosialismia vastustaa 86 prosenttia, ja 78 prosenttia ei halua jyrkkää vastakkainoloa Yhdysvaltain kanssa”, kyselyn tehneen Hinterlaces-yhtiön johtaja Oscar Schémel selittää.

Oppositiojohtaja Teodoro Petkoff varoittaa, että Chávez haluaa organisoida uuden puolueensa armeijan malliin, ”koska kasarmeilla kukaan ei pullikoi määräyksiä vastaan”.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia