Venäjän kansalaisuus houkuttaa Keski-Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjän kansalaisuus houkuttaa Keski-Aasiassa

Venäjän säätämästä uudesta laista voi koitua yllättäviä seurauksia ympäri naapurimaita, arvioivat tutkijat.

(IPS) -- Venäjä hyväksyi huhtikuussa uuden lain, joka lupaa kansalaisuuden pikavauhtia kaikille maan kieltä puhuville entisen Neuvostoliiton asukkaille. Lain on tarkoitus vahvistaa Moskovan sananvaltaa Ukrainassa, mutta Keski-Aasiassa sillä saattaa olla Venäjän kannalta yllättäviä seurauksia.

Venäjän kansalaisuuden saaminen edellyttää maan kielen hallintaa. Hakijan pitäisi myös luopua aiemmasta kansalaisuudestaan, mutta säännön ehdottomuudesta ei ole varmuutta. Kansalaisuutta on haettava Venäjällä, ei sen lähetystöissä ulkomailla.

Aiemmin Venäjän kansalaisuuden hankkiminen vaati kirgisialaiselta kahden vuoden paperisodan ja testit. Nyt prosessi tiivistetään kolmeen kuukauteen.

Äänestäjät katoavat

Muutos on uhka Kirgisian itsenäisyydelle, arvioi Bišekin kirgisialais-venäläisen slaavilaisen yliopiston tutkija Marat Kazakpajev.

"Saatamme pian olla tilanteessa, jossa Kirgisiassa ei asu enää maan kansalaisia eikä vaaleissamme ole äänestäjiä", hän pohtii.

Keski-Aasia on jo hyvin riippuvainen Venäjän taloudesta. Noin miljoona kirgisialaista eli viidennes väestöstä on töissä ulkomailla, pääasiassa Venäjällä. Tadžikistanin ja Uzbekistanin luvut ovat vielä suurempia.

Samana päivänä kansalaisuuslain kanssa Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain, joka määrää vierastyöläiset osallistumaan Venäjän kieltä, historiaa ja lakia koskeviin kokeisiin. Venäjää osaaville keskiaasialaisille voikin olla jatkossa helpompaa saada maan kansalaisuus kuin työlupa.

Kazakpajev arvelee Venäjän viestivän, että se ei tarvitse vierastyöläisiä, vaan uusia kansalaisia.

Itsenäisyys yli laidan

Venäjän duuma valmistelee myös lakia, joka edellyttää usean maan kansalaisuuden omaavien rekisteröitymistä.

Kirgisialainen ihmisoikeusjuristi Nurbek Toktakunov myöntää, että Venäjällä on oikeus tietää, kenellä on kaksoiskansalaisuus. Hän kuitenkin pelkää, että lakia käytetään toisten valtioiden asioihin sekaantumisen välineenä. Lisäksi se voi jakaa Kirgisian yhteiskunnan kahtia.

Epävirallisen mielipidekyselyn mukaan 51 prosenttia kirgisialaisista on valmiita luopumaan maansa itsenäisyydestä. Toktakunovin mukaan moni kirgisialainen haikailee neuvostoaikojen vakaita oloja.

Sosiaaliturva kiinnostaa

Venäjän uusien lakien kohteena ovat ukrainalaiset, mutta duuma tuli samalla avanneeksi oven muillekin, sanoo IVY-instituutin Keski-Aasian osaston johtaja Andrei Groz.

Hänen mukaansa Venäjä kiinnostaa ukrainalaisia vähemmän kuin Keski-Aasian ja Kaukasian asukkaita.

Grozin epäilee, että kansalaisuuslaki vahingoittaa ajan mittaan Venäjän taloutta, koska maassa on jo tulvaksi asti vierastyöläisiä.

Bišekin Adilet-oikeusaputoimiston apulaisjohtaja Ludmila Arapova uskoo, että Venäjän kansalaisuus houkuttaa keskiaasialaisia paremman sosiaali- ja eläketurvan vuoksi. Hänen mukaansa sitä hyödynnetään jo nyt laajasti.

Uuden lain nojalla Venäjän kansalaisuutta hakevat eivät aio muuttaa sinne, vaan nauttia sosiaalieduista, Arapova sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia