Vasemmiston menestys odotettua suurempi: NEPAL ÄÄNESTI RAUHALLISESTI | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vasemmiston menestys odotettua suurempi: <br>NEPAL ÄÄNESTI RAUHALLISESTI

Nepalilaiset äänestivät sunnuntaina vilkkaasti ja rauhallisesti

KU- KATMANDU / JUHA REKOLA

Tiistaina Katmandussa paistoi aurinko. Sen vaikutusta lisäsivät kymmenet tuhannet auringon kuvin koristetut liput ja banderollit, joita pääkaupungin vaalivoittoa riemuitsevat nuoret heiluttelivat kaduilla, ikkunoista ja autojen katoilla.

Aurinko oli Nepalin yhdistyneen Kommunistisen puolueen CPN (UML) vaalitunnus, joka pääkaupungissa peittosi Kongressipuolueen lopulta kansanedustajapaikoin 4 - 1.

Vasemmiston voiton makoisuutta Katmandussa lisäsi se, että he pudottivat parlamentista pääministeri K.P. Bhattarain lisäksi myös Kongressin "ylimmän johtajan" Ganesh Man Singhin vaimon ja pojan.

-Kyllä me olemme nyt onnellisia. Voitto pääkaupungissa oli psykologisesti tärkeä, vaikka koko maan tulokset saadaankin myöhemmin, myönsi CPN:n toimistossa puolueen kansallisen neuvoston jäsen Gopal Shakye.

UURNAT KYLISTÄ AASIN SELÄSSÄ

Kun koko valtakunnan kansanedustajanpaikoista oli tiistai- iltana selvinnyt kolmannes, näyttivät pääkilpailijat etenevän käsi kädessä, Kongressi muutaman paikan edellä koko ajan.

-Me toivomme yhä voivamme muodostaa vasemmistohallituksen yhdessä pienryhmien ja sitoutumattomien kanssa, sanoi Shakye.

-Se taitaisi olla, muutamaa Intian osavaltiota lukuunottamatta, ensimmäinen kerta, kun kommunistit valittaisiin valtaan vapailla vaaleilla, kommentoi intialainen tarkkailija. Vuonna 1991, se olisi kyllä jotakin se!

Joka tapauksessa vaalitulos osoittaa jo nyt, että kolmanneksi pyöräksi pyrkineet vanhan Panchayat- vallan jälkeläisistä koostuneet "Kansallisdemokraattiset puolueet" saavat kerätä korkeintaan murusia voittajien pöydästä.

-Se aika on nyt lopulta historiaa, sanoi tyytyväinen nuori vaalivirkailija.

Lopullista vaalitulosta saadaan odottaa, kunnes sinetöidyt uurnat kuljetetaan kaukaisimmista vuoristokylistä jalan tai aasin selässä lähimpään laskentakeskukseen. Puolet nepalilaisista asuu kylissä, joista on lähimmälle tiellekin vähintään yhden päivän matka.

LIPPUUN LEIMATTIIN HAKARISTI

Nepalilaiset äänestivät sunnuntaina vilkkaasti ja rauhallisesti. Äänestysprosentin maan 32 vuoteen ensimmäisissä monipuoluevaaleissa odotetaan nousevan yli 60:een, eikä levottomuuksiakaan ole sattunut kuin muutamassa paikassa.

Nepalilaiset äänestivät taivasalla, kuittasivat äänestyslipun peukalonjäljellään ja löivät siihen hindulaisen hakaristileiman valitsemansa puolueen kuvatunnuksen kohdalle. Vain viidennes nepalilaisista osaa lukea.

Vaali- innostuksen symboleiksi nousivat Himalajan vanhukset. Amerikkalainen vaalitarkkailija kertoi Biratnagarissa nähneensä 70- vuotiaan pojan taluttavan vaaliuurnalle 104- vuotiasta isäänsä. Äänestämässä kävi myös 126- vuotiaaksi väitetty Badhuram Chaudary.

Kuka hyvänsä nämä vaalit lopulta voittaakin, saa Nepalin hallitus hoitaakseen yhden maailman vaikeimmista ongelmista. Maa ei millään kykene elättämään nopeasti kasvavaa väestöään, josta puolet elää jo nyt köyhyysrajan alapuolella.

Kehityksen suunta, kehitysapu ja ympäristökysymykset tulevat olemaan suuria kysymyksiä, kun Nepalissa ryhdytään vaalien jälkeen opettelemaan demokratian arkipäivää.

© Muista tekijänoikeudet

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia