Varastettu vaalivoitto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Varastettu vaalivoitto

Poliittiset levottomuudet Itä-Afrikan mallimaana pidetyssä Keniassa ovat paljastaneet sen, että pelkkä puolueiden lukumäärän kasvu ei ole oikotie demokratiaan.

Arviolta 300 ihmistä on saanut surmansa viime viikon vaalien jälkeisissä levottomuuksissa. Osa on kuollut poliisin ampumiin luoteihin, osa etnisissä kahakoissa, joissa luo-kansaan ja kalenjineihin kuuluvat jengit ovat hyökänneet presidentti Mwai Kibakin kikuju-kansan jäseniä vastaan. Nairobin itäisissä slummeissa kikujujen pelätty Mungiki-mafia on ryhtynyt kostoiskuihin.

Torstaina tuhannet kenialaiset eri kaupungeissa osoittivat mieltään vaalitulosta vastaan. Nairobissa mellakkapoliisi esti kyynelkaasulla ja vesitykeillä opposition suunnitteleman joukkokokouksen järjestämisen pääkaupungin keskustan Uhuru Parkissa.

Tässä vaiheessa voi kuulostaa uskomattomalta, että viikon takaiset vaalit sujuivat itse asiassa hyvin rauhallisesti. Laajapohjainen oppositiorintama Oranssi demokratialiike ODM voitti ylivoimaisesti parlamenttivaaleissa, ja toistakymmentä istuvan hallituksen ministeriä sai huomata pudonneensa parlamentista.

Myös presidentinvaaleissa näytti aluksi siltä, että valta vaihtuu. Mielipidekyselyjä pitkin syksyä johtanut opposition ehdokas Raila Odinga keräsi enemmistön äänistä miltei kaikkialla muualla paitsi kikujujen asuttamassa Keskisessä maakunnassa.

Viikonloppuna ääntenlaskenta kuitenkin pysäytettiin, kunnes sunnuntai-iltana keskusvaalilautakunta yllättäen julisti presidentinvaalin lopullisen tuloksen, jonka mukaan istuva presidentti Kibaki olikin vaalien täpärä voittaja. Virkaanastujaiset järjestettiin presidentin virka-asunnolla hätäisesti ilman kansainvälisiä kutsuvieraita ja riippumatonta lehdistöä.

* * *

JULKISTETTU VAALITULOS PERUSTUI kuitenkin vaalilautakunnassa tehtyyn tökeröön vaalivilppiin. Useissa vaalipiireissä Kibakin ilmoitettiin saaneen enemmän ääniä kuin vaalipiirissä oli äänestäjiä. Äänestyspaikoilta saatuihin tuloslomakkeisiin yksinkertaisesti lisättiin presidentin äänimäärän perään ylimääräinen nolla.

Kibakin kannatusalueilla EU:n vaalitarkkailijoita ei päästetty äänestyspaikoille. Vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit eivät vastanneet demokraattisia standardeja.

Hämmennystä lisäsi vaalilautakunnan puheenjohtajan Samuel Kivuitun jälkeenpäin antama lausunto, ettei hän todellisuudessa tiedä, kuka voitti vaalit. Kivuitu sanoi, että hallituspuolueen jäsenet painostivat häntä julkistamaan tuloksen – eräiden diplomaattilähteiden mukaan hänen henkeään uhaten.

* * *

VAALIVILPPI KENIAN VAALEISSA ei ole sinänsä mitään uutta. Pitkään maata yksinvaltaisesti johtanut Daniel arap Moi onnistui vuosina 1992 ja 1997 pysymään vallassa monipuoluevaaleissa, vaikka vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit olivat kaikkea muuta kuin oikeudenmukaiset.

Yksipuoluevallan aikana juonitun vaalilain mukaan presidentin ei tarvitse saada äänten enemmistöä, vaan vaalien ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanut ehdokas voittaa. Opposition oltua kykenemätön sopimaan yhteisestä ehdokkaasta Moi säilyi vallassa kahdesti saatuaan virallistenkin tulosten mukaan vain noin kolmasosan annetuista äänistä.

Vuoden 1997 vaalien jälkeen häviölle jääneet ehdokkaat Mwai Kibaki ja Raila Odinga istuivat rinta rinnan lehdistötilaisuudessa puhuen vaalivilpistä ja vaatien uusia vaaleja.

* * *

VIISI VUOTTA MYÖHEMMIN silloinen oppositioliike, Sateenkaarikoalitio Narc, onnistui kuitenkin sopimaan yhteisestä ehdokkaasta ja presidentiksi valittiin Mwai Kibaki, suurmaanomistaja ja Moin entinen varapresidentti. Kibakin valtakaudella Kenian talous on kohentunut ja peruskoulu tuli maksuttomaksi. Mutta samaan aikaan korruptio on vain lisääntynyt ja köyhien ja vaurastuneen keskiluokan välinen kuilu kasvanut.

Yksi Kibakin petetyistä vaalilupauksista oli kauan kaivatun perustuslakiuudistuksen vesittäminen. Kansanäänestyksessä selvä enemmistö vastusti hallituksen perustuslakiehdotusta, jossa oli kumottu useita aiemmassa, niin sanotussa kansalaisten perustuslakiluonnoksessa olleita kohtia esimerkiksi presidentin valtaoikeuksien vähentämisestä ja poliittisen vallan hajauttamisesta.

Juuri kansanäänestys uudesta perustuslaista teki Oranssista demokratialiikkeestä ja sen johtajasta, luo-kansaan kuuluvasta Raila Odingasta suositun yli etnisten rajojen. Kahden vuoden takaisessa kansanäänestyksessä ei-puolen tunnuksena oli appelsiini, englanniksi orange, joka tarkoittaa myös oranssia väriä.

Moin diktatuurin aikana useasti vangittuna ollut Odinga on jatkuvasti puhunut köyhän kansanosan puolesta ja vaatinut korruptioon ja menneiden vuosien ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan. Kenian poliittinen eliitti pitää häntä kuitenkin riidanhaastajana ja syypäänä luo-nuorten mellakoihin.

Monietnisessä Keniassa on kieltämättä fakta, että ihmiset mieluiten näkisivät vallassa omaan etniseen ryhmään kuuluvan henkilön, ja poliitikot kaikista puolueista käyttävät tätä usein häikäilemättömästi hyväksi.

* * *

MITEN KENIA PÄÄSEE ulos umpikujastaan, kun hallitus on ilmoittanut, ettei se kaipaa ulkomaisia sovittelijoita, eikä oppositio suostu neuvotteluihin presidentin kanssa, jota se kutsuu varkaaksi?

Entinen siirtomaaisäntä Iso-Britannia on pyytänyt Afrikan unionia välittämään kiistassa. Yhdysvallat hyväksyi ensin vaalituloksen, mutta myöhemmin ulkoministeri Condoleezza Rice kehotti osapuolia neuvottelupöytään.

Erilaisina ratkaisuvaihtoehtoina on esitetty vallanjakoa Kibakin ja Odingan välillä tai väliaikaishallituksen perustamista ja uusia vaaleja.

Oikeuskansleri Amos Wako vastasi opposition vaatimuksiin torstaina ehdottamalla uutta, riippumattoman tahon tekemää ääntenlaskentaa.

Julkaisija: Kansan Uutiset

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia