Vammaiset heikoilla humanitaarisissa kriiseissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vammaiset heikoilla humanitaarisissa kriiseissä

Parannusta vammaisten tilanteeseen saataisiin jo ihan yksinkertaisillakin ratkaisuilla, sanoo vammaistyötä tekevän Abilis -säätiön perustaja Kalle Könkkölä.

Vammaisia kuolee kriiseissä suhteessa enemmän kuin muuta väestöä ja heidän asemansa on humanitaarisissa kriiseissä hyvin heikko. He saavat tarvitsemaansa apua usein viimeiseksi, jos ollenkaan, ja heitä helposti piilotellaan ja syrjitään. Vammaisten tarvitsemia erityistarpeita ei useinkaan huomioida oikealla tavalla.

Esimerkiksi wc-tilat ovat pakolaisleireillä valitettavan usein esteellisiä, kertoo Abilis-säätiön perustaja Kalle Könkkölä, ja näyttää kuvaa, jossa pakolaisleirien "puuceet" ovat ainakin parinkymmenen sentin korkeudella. Järjestö tekee vammaisille kohdistettua kehitysyhteistyötä maailmalla.

Könkkölä on vieraillut useilla pakolaisleireillä Libanonissa, jossa on ollut paljon pakolaisia esimerkiksi Syyriasta ja palestiinalaisalueilta.

"Usein ratkaisut ovat kuitenkin hyvin yksinkertaisia, eivätkä vaadi rakettitiedettä", Könkkölä sanoo.

"Esteettömän WC:n rakentaminen ei vaadi myöskään yhtään sen enempää rahaa kuin esteellisen", hän jatkaa.

Pakolaisleireille lahjoitetaan Könkkölän mukaan usein aikuisten pyörätuoleja, mutta ei ajatella sitä, että lapset eivät pääse niillä liikkumaan.

Vaikka vammaisten huomioimisessa on paljon parantamisen varaa, Könkkölä kuitenkin kiittelee Ulkoasiainministeriötä siitä, että se on pyrkinyt viime vuosina kohdistamaan avustustyötä erityisesti vammaisiin pakolaisiin. Suomi ratifioi myös keväällä YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen.

Ulkoministeriö rahoittaa esimerkiksi Suomen World Visioin vammaisten avustustyötä Ugandan, Kenian ja Irakin pakolaisleireillä. Avustustyöhön myönnettiin viime vuonna miljoona euroa, mutta tänä vuonna rahoitusta jouduttiin leikkaamaan jopa viidenneksen.

Järjestön avustustyössä on pyritty huomioimaan esteettömyys erityisesti vesi- ja sanitaatiotiloissa. Esimerkiksi kaivot on varustettu kaiteilla ja liuskoilla, jotta myös vammaisten on mahdollista hakea niistä vettä itsenäisesti. Lisäksi vessoja on rakennettu esteettömiksi.

"On tärkeää, että vammaiset ovat mukana suunnittelussa, ja on ollut hyvä huomata, että voimaantuminen tapahtuu nopeasti, kun sille annetaan mahdollisuus", sanoo World Visionin ohjelmajohtaja Miikka Niskanen.  

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia