Uutiset Aseistariisunta

Valtiot keskustelevat taas tappajaroboteista – ”hallituksilta loppuu aika”

22 maata vaatii kansainvälistä sopimusta, joka kieltäisi niin sanotut tappajarobotit. Asiasta keskustellaan tällä viikolla YK-kokouksessa Genevessä. Järjestöt pelkäävät, että pian on liian myöhäistä.
Tappajarobottikampanjan osallistujia ja robotti vuonna 2013
Järjestöt ovat kampanjoineet viisi vuotta tappajarobottien kieltämiseksi. Kuvassa Campaign to Stop Killer Robotsin edustajat, tekoälytutkija Noel Sharkey ja Nobel-voittaja Jody Williams. (Kuva: Campaign to Stop Killer Robots / CC BY 2.0)

Genevessä keskustellaan tällä viikolla niin sanotuista tappajaroboteista, eli autonomisista asejärjestelmistä, jotka kykenisivät valitsemaan kohteensa ja tappamaan itsenäisesti, ilman ihmisen kontrollia.

Kysessä on YK:n tavanomaisia aseita käsittelevän sopimuksen kokous, jossa käsitellään nyt viidettä kertaa autonomisia asejärjestelmiä.

Kansalaisjärjestöistä koostuva Campaign to Stop Killer Robots -kampanja varoitti kokouksen alla, että valtioilta on loppumassa aika. Se on kampanjoinut viiden vuoden ajan sen puolesta, että valtiot loisivat täysautonomiset aseet kieltävän kansainvälisen sopimuksen.

”Hallitusten pitää toimia nyt välttääksemme tulevaisuuden, jossa määräävät tappajarobotit, eivät ihmiset. Hallitusten pitäisi neuvotella kansainvälinen sopimus, joka kieltää täysautonomiset aseet. Kaikki vähäisemmät toimet on tuomittu epäonnistumaan”, sanoo kampanjan koordinaattori Mary Wareham ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista.

Kampanjassa ovat mukana myös suomalaiset Sadankomitea ja Suomen Rauhanliitto.

Vasta 22 maata on vaatinut, että täysautonomiset asejärjestelmät kiellettäisiin kansainvälisellä sopimuksella. Joukossa ei ole yhtään Euroopan maata. Esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet, että autonomisista asejärjestelmistä tehtäisiin vain ei-sitova poliittinen julistus.

Tappajarobottien kehittelyn pelätään johtavan siihen, että aseet päättäisivät itsenäisesti ihmisten tappamisesta. Eritasoisia autonomisia asejärjestelmiä kehitetään jo Yhdysvalloissa, Kiinassa, Israelissa, Etelä-Koreassa, Venäjällä ja Isossa-Britanniassa. Viime viikolla useat tekoälytutkijat ilmoittivat boikotoivansa eteläkorealaista yliopistoa, joka tekee yhteistyötä autonomisia asejärjestelmiä kehittävän yrityksen kanssa. Yliopisto on kiistänyt osallistuvansa tappajarobottien kehittelyyn.

Kokous alkaa tänään, ja se päättyy perjantaina.

Aseistariisunta politiikkaaseet & armeijakonfliktiturvallisuus Suomen RauhanliittoSadankomitea

Lue myös

ICAN-verkoston pressitilaisuus 2017

Nobelista Nobeliin

Rauhantyöstä löytyy harvoin glamouria. Siksi Nobelin rauhanpalkinto on tärkeä, kirjoittaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, joka oli vastaanottamassa Nobelia miinojen vastaisesta kansalaistoiminnasta 20 vuotta sitten.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.