Valtiot keskustelevat taas tappajaroboteista – ”hallituksilta loppuu aika” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtiot keskustelevat taas tappajaroboteista – ”hallituksilta loppuu aika”

22 maata vaatii kansainvälistä sopimusta, joka kieltäisi niin sanotut tappajarobotit. Asiasta keskustellaan tällä viikolla YK-kokouksessa Genevessä. Järjestöt pelkäävät, että pian on liian myöhäistä.

Tappajarobottikampanjan osallistujia ja robotti vuonna 2013

Järjestöt ovat kampanjoineet viisi vuotta tappajarobottien kieltämiseksi. Kuvassa Campaign to Stop Killer Robotsin edustajat, tekoälytutkija Noel Sharkey ja Nobel-voittaja Jody Williams. Kuva: Campaign to Stop Killer Robots / CC BY 2.0.

Genevessä keskustellaan tällä viikolla niin sanotuista tappajaroboteista, eli autonomisista asejärjestelmistä, jotka kykenisivät valitsemaan kohteensa ja tappamaan itsenäisesti, ilman ihmisen kontrollia.

Kysessä on YK:n tavanomaisia aseita käsittelevän sopimuksen kokous, jossa käsitellään nyt viidettä kertaa autonomisia asejärjestelmiä.

Kansalaisjärjestöistä koostuva Campaign to Stop Killer Robots -kampanja varoitti kokouksen alla, että valtioilta on loppumassa aika. Se on kampanjoinut viiden vuoden ajan sen puolesta, että valtiot loisivat täysautonomiset aseet kieltävän kansainvälisen sopimuksen.

”Hallitusten pitää toimia nyt välttääksemme tulevaisuuden, jossa määräävät tappajarobotit, eivät ihmiset. Hallitusten pitäisi neuvotella kansainvälinen sopimus, joka kieltää täysautonomiset aseet. Kaikki vähäisemmät toimet on tuomittu epäonnistumaan”, sanoo kampanjan koordinaattori Mary Wareham ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista.

Kampanjassa ovat mukana myös suomalaiset Sadankomitea ja Suomen Rauhanliitto.

Vasta 22 maata on vaatinut, että täysautonomiset asejärjestelmät kiellettäisiin kansainvälisellä sopimuksella. Joukossa ei ole yhtään Euroopan maata. Esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet, että autonomisista asejärjestelmistä tehtäisiin vain ei-sitova poliittinen julistus.

Tappajarobottien kehittelyn pelätään johtavan siihen, että aseet päättäisivät itsenäisesti ihmisten tappamisesta. Eritasoisia autonomisia asejärjestelmiä kehitetään jo Yhdysvalloissa, Kiinassa, Israelissa, Etelä-Koreassa, Venäjällä ja Isossa-Britanniassa. Viime viikolla useat tekoälytutkijat ilmoittivat boikotoivansa eteläkorealaista yliopistoa, joka tekee yhteistyötä autonomisia asejärjestelmiä kehittävän yrityksen kanssa. Yliopisto on kiistänyt osallistuvansa tappajarobottien kehittelyyn.

Kokous alkaa tänään, ja se päättyy perjantaina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia