Uutiset

Valkovenäläiset hakevat muutosta taputtamalla

Satojen rauhanomaisiin mielenilmauksiin osallistuneiden tie on vienyt putkaan Valko-Venäjällä.
(Kuva: ah zut / Flickr.com / cc 2.0)

Turvallisuusviranomaiset ovat jälleen puuttuneet kovalla kädellä Valko-Venäjällä järjestettyihin rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Tuhannet valkovenäläiset kokoontuivat kesäkuun 30. päivä yhteen osoittamaan rauhanomaisesti mieltään presidentti Alexander Lukashenkon talouspolitiikkaa kohtaan. Sosiaalisen median välityksellä yhteen kerääntyneet vastustajat ilmaisivat tyytymättömyyttään hiljaa taputtaen, mutta poliisi pidätti yli kaksisataa mielenosoittajaa ympäri maata.

Viikkoa aiemmin yli 400 ihmistä pidätettiin samanlaisissa mielenilmauksissa.

Amnesty Internationalin mukaan maan virkavalta pyrkii estämään mielenosoittajien yritykset kokoontua yhteen. Ne kokoontumiset, jotka toteutuvat, poliisi puolestaan keskeyttää nopeasti ja usein väkivaltaisesti: joidenkin mielenosoittajien tiedetään tullen pahoinpidellyiksi, osaa virkavalta syyttää häiriökäyttäytymisestä.

Järjestön mukaan virkavallan tulisi lopettaa liiallinen voimankäyttö rauhanomaisesti mieltään ilmaisevia kohtaan ja sen sijaan kunnioittaa kokoontumisen vapautta. Amnesty vaatii Valko-Venäjän viranomaisia käynnistämään tutkimukset mielenosoittajien pahoinpitelytapausten selvittämiseksi.

Valko-Venäjän demokratia aktivismi Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.