Uutiset

Valko-Venäjä tuomitsi mielipidevankeja

Valko-Venäjän presidentinvaaleihin vuonna 2010 osallistuneet joutuvat vankilaan.
Protesti Valko-Venäjän sananvapaustilannetta vastaan Lontoossa maaliskuussa 2011. (Kuva: Robert Sharp / English PEN / cc 2.0)

Valko-Venäjällä on tuomittu neljä ihmistä vankeusrangaistuksiin osallisuudesta maan vuoden 2010 presidentinvaalien jälkeisiin mielenosoituksiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii heidän vapauttamistaan välittömästi.

Kaksi tuomituista sai ehdollisen, kaksi ehdottoman vankeusrangaistuksen. Kovimman tuomion sai entinen presidenttiehdokas Andrei Sannikau, jonka minskiläinen tuomioistuin tuomitsi viideksi vuodeksi vankeuteen. Sannikau on kertonut joutuneensa pidätyksensä aikana kidutetuksi ja pahoinpidellyksi. Hänen vaimonsa, toimittaja Iryna Khalip, sai kaksi vuotta ehdollista vankeutta.

Tuomiot tulivat osallisuudesta mielenosoituksiin, jotka järjestettiin vuoden 2010 joulukuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Yli 30 000 ihmistä osoitti Minskissä mieltään vaaleissa tapahtuneita väärinkäytöksiä vastaan.

Ylivoimainen enemmistö mielenosoittajista oli rauhanomaisia, mutta hallitusrakennuksen edessä sattuneen väkivaltaisen välikohtauksen jälkeen mellakkapoliisi hajotti kansanjoukot ja pidätti yli 700 ihmistä.

Valko-Venäjän demokratia ihmisoikeudetdemokratia Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.