Uutiset

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Viranomaiset ovat sulkeneet Valko-Venäjän johtavan ihmisoikeusjärjestö Viasnan toimiston maan pääkaupungissa Minskissä. Häätö liittyy järjestön johtajan vuoden takaiseen tuomioon veropetoksista, kertovat uutislähteet.

Viasna on tarjonnut lakiapua tuhansille oppositioaktivisteille, joita on sakotettu, tuomittu tai vangittu Alexander Lukashenkon hallinnon kritisoimisesta.

"Viesnan toimiston takavarikoiminen on Valko-Venäjältä räikeä kansainvälisten ihmisoikeisvelvotteiden rikkominen, joiden pitäisi kunnioittaa ja suojella oikeutta yhdistymisvapauteen", sanoo Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian ohjelman varajohtaja David Díaz-Jogeix.

Viesnan johtaja Ales Bialiatski tuomittiin vuosi sitten marraskuussa neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen veronkierrosta, joka liittyi ulkomailla avattuihin pankkitileihin, joilta oli tuettu järjestön toimintaa. Valko-Venäjä kielsi Vesnan toiminnan vuonna 2003, mistä syystä sillä ei ollut enää mahdollista avata tileja Valko-Venäjällä.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynti ei ollut oikeudenmukainen ja se pitää Bialiatskia mielipidevankina. Amnestyn omilta tutkijoilta Valko-Venäjä eväsi viisumit maahan viime kuussa ensimmäistä kertaa.

Valko-Venäjän demokratia kansalaisoikeudetsananvapausaktivismi Valko-Venäjä Amnesty International

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjän vaalit kaukana reiluista

Etyjin mukaan Valko-Venäjän vaaleista puuttui muun muassa ilmaisun ja kokoontumisen vapaus.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.