Uutiset

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Viranomaiset ovat sulkeneet Valko-Venäjän johtavan ihmisoikeusjärjestö Viasnan toimiston maan pääkaupungissa Minskissä. Häätö liittyy järjestön johtajan vuoden takaiseen tuomioon veropetoksista, kertovat uutislähteet.

Viasna on tarjonnut lakiapua tuhansille oppositioaktivisteille, joita on sakotettu, tuomittu tai vangittu Alexander Lukashenkon hallinnon kritisoimisesta.

"Viesnan toimiston takavarikoiminen on Valko-Venäjältä räikeä kansainvälisten ihmisoikeisvelvotteiden rikkominen, joiden pitäisi kunnioittaa ja suojella oikeutta yhdistymisvapauteen", sanoo Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian ohjelman varajohtaja David Díaz-Jogeix.

Viesnan johtaja Ales Bialiatski tuomittiin vuosi sitten marraskuussa neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen veronkierrosta, joka liittyi ulkomailla avattuihin pankkitileihin, joilta oli tuettu järjestön toimintaa. Valko-Venäjä kielsi Vesnan toiminnan vuonna 2003, mistä syystä sillä ei ollut enää mahdollista avata tileja Valko-Venäjällä.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynti ei ollut oikeudenmukainen ja se pitää Bialiatskia mielipidevankina. Amnestyn omilta tutkijoilta Valko-Venäjä eväsi viisumit maahan viime kuussa ensimmäistä kertaa.

Valko-Venäjän demokratia kansalaisoikeudetsananvapausaktivismi Valko-Venäjä Amnesty International

Lue myös

Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.
Nainen äänestämässä Minskissä. (Kuva: Neil Simon / cc 2.0)

Valko-Venäjän vaalit kaukana reiluista

Etyjin mukaan Valko-Venäjän vaaleista puuttui muun muassa ilmaisun ja kokoontumisen vapaus.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.