Välimeri vaati viime vuonna yhä useamman siirtolaisen hengen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Välimeri vaati viime vuonna yhä useamman siirtolaisen hengen

Eurooppaan tulevien siirtolaisten ja pakolaisten määrä väheni viime vuonna, mutta aiempaa useampi menetti matkalla henkensä. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö vaatii uusia keinoja.

Eurooppaan Välimeren kautta tulevien siirtolaisten määrä laski viime vuonna vuoden 2015 huippuluvuista, mutta yhä useampi ylittäjä kuoli, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM).

Järjestön vuoden alussa julkistamien alustavien tilastojen mukaan vuosi oli tilastohistorian pahin Välimerellä. Ainakin 5 079 ihmistä kuoli, mikä on yli kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2015. Tilastot ovat vasta alustavat eikä osaa kuolemista todennäköisesti ole dokumentoitu lainkaan.

Välimeren kautta saapui Eurooppaan viime vuonna runsaat 363 000 ihmistä, vain runsas kolmannes vuoden 2015 huippulukemista. Hukkumiset eivät kuitenkaan lopu ennen kuin hallitukset löytävät tavan puuttua siirtolaisuuteen kokonaisvaltaisesti, sanoo IOM:n johtaja William Lacy Swing järjestön tiedotteessa.

"Siirtolaiset ja pakolaiset eivät tule, koska he uskovat, että heidän henkensä pelastetaan merellä. He lähtevät, koska he uskovat olevansa tuomittuja, jos he jäävät. Vastaus on siinä, että löydetään luovia tapoja sallia turvallinen, laillinen siirtolaisuus, on se sitten työviisumien, perheenyhdistämisten tai tilapäisen suojelun avulla. Sen sijaan, että tuplaamme taktiikat, jotka eivät toimi, käyttäkäämme tämä uusi vuosi johonkin, joka on oikeasti uutta."

IOM:n tilastojen mukaan myös maailmassa ylipäätään siirtolaisia kuoli viime vuonna tavallista enemmän. Iso osa lisäyksestä johtuu siitä, että tietoa katoamisista saadaan yhä enemmän. Monet siirtolaiset myös käyttävät sosiaalista mediaa ja raportoivat ensimmäisinä katoamisista ja kuolemista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia