Väkivalta tahrannut Venezuelan protesteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta tahrannut Venezuelan protesteja

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan yhteenotoista hallitusta vastustavien sekä sitä tukevien ryhmien ja poliisin välillä, joissa on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt sekä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vaativat Venezuelaa tutkimaan viime viikon hallitutuksenvastaisten mielenosoitusten yhteydessä tapahtuneet väkivaltaisuudet, joissa kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen ja yli 60:n haavoittuneen.

Pääkaupunki Caracasissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista on syytetty sekä presidentti Nicolás Maduron vastustajia että kannattajia ja myös Venezuelan poliisia, jonka raportoidaan käyttäneen vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Sekä Maduro että opposition edustajat ovat julkisesti sanoutuneet irti väkivallasta ja kehottaneet kannattajiaan rauhanomaisiin keinoihin.

"Viranomaisten täytyy osoittaa seisovansa sanan- ja kokoontumisvapauden takana varmistamalla, että ihmiset voivat osallistua mielenosoituksiin pelkäämättä tulevansa pahoinpidellyksi, pidätetyksi tai jopa surmatuksi", Amnesty Internationalin Guadalupe Marengo toteaa järjestön tiedotteessa.

Järjestöt ovat myös huolestuneita toimittajien häirinnästä mielenosoitusten yhteydessä ja vaativat, että medialle ja ihmisoikeusaktivisteille turvataan mahdollisuus raportoida mielenosoituksista.

Myös Latinalaisten Amerikan valtioiden yhteistyöjärjestö Mercosur on ottanut kantaa Venezuelan tilanteeseen tuomitsemalla väkivallan ja osoittamalla tukensa maan demokraattisesti valitulle hallitukselle

Keskiviikkona kiinni otetuista noin 100 ihmisestä on edelleen 13 pidätettynä. Myös venezuelaisia Maduron eroon tähtäviin mielenosoituksiin kehottanut oppositiojohtaja Leopoldo López on pidätetty epäiltynä väkivaltaisuuksien lietsomisesta. Human Rights Watch on vaatinut, että Lópezille varmistetaan oikeudenmukainen oikeudenkäynti. 

Levottomuudet ovat jatkoa kaksi viikkoa kestäneille opiskelijavetoisille mielenosoituksille, joiden takana on kansainvälisen lehdistön mukaan turhautuminen inflaatiosta kärsivään talouteen, lisääntyneeseen rikollisuuteen sekä joidenkin kuluttajatuotteiden loppumiseen kaupoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia