Väkivalta riepoo Venezuelaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta riepoo Venezuelaa

Entisen missin raaka murha havahdutti kansan ja päättäjät, kirjoittaa Humberto Márquez.

(IPS) -- Venezuelassa kuoli viime vuonna väkivaltaisesti lähes 25 000 ihmistä. Entisen missin murha tämän vuoden alussa sai lopulta kansan liikkeelle ja poliitikot lupaamaan muutosta.

Vuoden 2004 Miss Venezuela, malli ja näyttelijä Mónica Spear, 29, ja tämän entinen mies Thomas Berry, 39, joutuivat ryöstömurhan uhreiksi moottoritiellä 6. tammikuuta. Myös parin viisivuotias tytär haavoittui.

Seurue oli matkalla Puerto Cabellon kaupungista Valenciaan ja joutui väijytykseen, jossa tiellä lojunut esine vaurioitti auton rengasta. Hinausauton lisäksi paikalle ilmaantui joukko aseistettuja nuoria.

Poliisin mukaan Jean Colina, 19, ampui tappavat laukaukset ja haavoitti lasta. Puerto Cabellon rikollisjengeihin yhdistetty joukkio onnistui varastamaan parin autosta ainakin kameran.

Jokapäiväiset murhat

Viikkoa myöhemmin useissa Venezuelan kaupungeissa järjestettiin kokoontumisia uhrien muistoksi ja väkivaltaa vastaan.

"Tulin niiden 150 000 lapsen vuoksi, jotka väkivalta on jättänyt orvoiksi 15 vuoden aikana", sanoi Caracasin keskusaukiolle saapunut arkkitehti Idalia Lovera. Hän toivoo, että Spearin murha herättäisi kansakunnan pohtimaan arvojaan.

"Tällaiset murhat ovat päivittäisiä. Veljenpoikani surmattiin ja häneltä vietiin moottoripyörä, eikä ketään ole otettu kiinni", kertoi keittäjä Ana Rubio.

"Alueellamme pyörii joukoittain aseistautuneita nuoria. Joskus en voi lähteä töihin, kun porraskäytävässä lojuu ruumis tai kaksi", Caracasin köyhällä alueella asuva muurari Julio Ardila jatkoi.

Pelon ilmapiiri

"Yhdeksän kymmenestä venezuelalaisesta pelkää liikkua ulkona", vahvistaa sosiologi Roberto Briceño-León.

Hänen mukaansa väkivalta ei rajoitu 30 miljoonan asukkaan maassa suurkaupunkeihin, vaan se rehottaa myös pikkukylissä ja maanteillä. Linja-autoihin kohdistuu usein hyökkäyksiä, ja teille asetellaan esteitä helpottamaan rosvoamista, kuten ilmeisesti myös Spearin ja Berryn tapauksessa.

Entinen aviopari oli hyvissä väleissä ja palaamassa lomalta tyttärensä kanssa. Tragedia nostatti mekkalan sosiaalisessa mediassa, jossa muistutettiin vasemmistohallituksen juuri aloittamasta Ihana maa -mainoskampanjasta.

Presidentti Nicolás Maduro kutsui myös oikeisto-opposition edustajat pohtimaan turvallisuuden parantamista. Se oli uutta maassa, jonka politiikka on jakanut jyrkästi kahtia.

Ideologinen ongelma

Briceño-León muistuttaa, että edellisen presidentin Hugo Chávezin ja hänen seuraajansa Maduron aikana on tehty 21 turvasuunnitelmaa, mutta väkivaltaisesti kuolleiden määrä on noussut 4 550:stä vuonna 1998 viime vuoden 24 763:een.

Paz Activa -järjestön sosiologi Luis Cedeño näkee ongelman osin ideologisena, koska hallitus pitää kapitalismia väkivallan syynä. Siksi se ei vahvista poliisivoimia tai paranna näiden koulutusta, palkkausta ja välineistöä.

Briceño-León vahvistaa, ettei väkivalta korjaa luokkaeroja. "Henkirikoksiin syyllistyneistä 83 prosenttia on köyhiä, jotka tappavat toisia köyhiä."

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Venezuelan henkirikoksista jää rankaisematta 95-98 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia