Väkivalta pahenee Kongossa – ”yksi maailman pahimmista kriiseistä, mutta kukaan ei näytä piittaavaan” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta pahenee Kongossa – ”yksi maailman pahimmista kriiseistä, mutta kukaan ei näytä piittaavaan”

Miljoonat ihmiset ovat paenneet väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jonka humanitaarinen kriisi uhkaa kärjistyä. Avustusjärjestöt ponnistelevat hupenevien avustusvarojen kanssa.

Pakolaisleirin asukkaita ja vieraita Kongossa

Kongossa on 4,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. YK:n apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed vieraili Pohjois-Kivun maakunnassa sijaitsevalla Mugungan leirillä viime kesänä. Kuva: Myriam Asmani / MONUSCO / CC BY-SA 2.0.

Avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC) varoittaa Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisesta kriisistä. Avustusjärjestöt ovat yhä suuremmissa vaikeuksissa yrittäessään jakaa apua kaikille tarvitseville.

”Maailman johtajilta ja yleisöltä on jäänyt ymmärtämättä, että Kongon sodat ovat palanneet valtavan laajoina. Aseistetut miehet hyökkäävät ja käyttävät hyväkseen puolustuskyvyttömiä lapsia ja naisia joka päivä ja ajavat miljoonia pakosalle. --- Kongon kriisi on yksi maailman pahimmista, mutta kukaan ei näytä piittaavan”, sanoo NRC:n pääsihteeri Jan Egeland tiedotteessa.

Kongossa on ollut tämän tästä sisällissotia ja erilaisia kahakoita, mutta etniset ja aseistettujen ryhmien väliset taistelut sekä taistelut maan armeijan kanssa ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun maan presidentti Joseph Kabila kieltäytyi astumasta syrjään virkakautensa päätyttyä vuonna 2016.

Nyt maassa on 4,5 miljoonaa pakolaista ja ruokapulasta kärsii noin 3,2 miljoonaa ihmistä. Yhteensä humanitaarista apua tarvitsee yli 13 miljoonaa ihmistä. YK:n ruokaohjelma WFP kertoo lisänneensä käteisavun jakelua itäisellä Kasain alueella, mutta se ei vielä riitä.

”Olemme osoittaneet, että pystymme toimittamaan apua, mutta riittävän laajuuden saavuttamiseksi taisteluiden on loputtava ja avunantajien on lisättävä apua”, sanoi järjestön edustaja Claude Jibidar perjantaina.

NRC:n mukaan kriisin keskiöksi on painottumassa itäinen Pohjois-Kivun maakunta, jossa jo 1,2 miljoonaa ihmistä on paennut. Silti YK on siirtänyt rahoitusta muille alueille, Egeland kritisoi.

”Avustusjärjestöt joutuvat pelaamaan hupenevien varojen kanssa. Se on hengenvaarallista arpapeliä siitä, kuka häviää ja kuka voittaa – tappavin panoksin.”

YK ja humanitaariset järjestöt julkaisivat tammikuussa 1,36 miljardin euron suuruisen apuvetoomuksen Kongoon. Se on suurin maalle koskaan julkaistu vetoomus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia