Väkivalta jatkuu Keski-Afrikan tasavallassa rauhanturvaajista huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta jatkuu Keski-Afrikan tasavallassa rauhanturvaajista huolimatta

Noin 2,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua, jota on kuitenkin vaikea toimittaa perille väkivallan takia.

Noin 2,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee edelleen humanitaarista apua Keski-Afrikan tasavallassa, jossa väkivalta on jatkunut syksyllä huolimatta YK:n rauhanturvaajista, jotka saapuivat maahan syyskuussa.

YK:n mukaan viime viikolla tuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan, kun samassa kaupungissa eri yhteisöjen jäsenet kahakoivat keskenään lähellä Etelä-Sudanin rajaa. Taustalla oli kosto yhden asukkaan kuolemasta.

Keski-Afrikan tasavalta on ollut kriisissä joulukuusta 2012, jolloin muslimienemmistöiset Séléka-joukot aloittivat hyökkäyksensä. Ryhmän kaapattua vallan vuonna 2013 sitä vastaan hyökkäsivät kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Kumpikin ryhmä on syyllistynyt väkivaltaan siviileitä kohtaan. Sittemmin Sélékasta ovat irtautuneet etniset peulh-taistelijat, jotka ovat myös hyökänneet vihollisen kannattajina pitämiään vastaan.

Viime viikolla ainakin kuusi ihmistä kuoli myös rauhanturvaajien yrittäessä riisua kristittyjä taistelijoita aseista, kertoo uutistoimisto Reuters.

YK otti syyskuussa vetovastuun maan rauhanturvaoperaatiosta ja sijoitti sinne yli 7 500 sotilasta ja poliisia sekä siviilihenkilökunnan jäsentä, mutta väkivalta on vain jatkunut. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi aiemmin marraskuussa, että YK:n uskottavuus on vaakalaudalla, koska se ei ole pystynyt suojelemaan siviilejä, joita on tapettu rauhanturvaajien tulemisen jälkeenkin.

Avustusjärjestöjen mukaan väkivalta ja epävakaus vaikeuttavat humanitaarisen avun toimittamista. Avustusjärjestö World Visionin mukaan noin 40 prosenttia maan lapsista on lopettanut koulunkäynnin ja 14 000 kärsii aliravitsemuksesta.

Keski-Afrikan väkivallassa arvioidaan kuolleen tuhansia ihmisiä konfliktin alkamisen jälkeen. Lähes miljoona on paennut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia