Uutiset Terveys

Väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet piinaavat kehitysmaita – tuhansia lapsia kuolee keuhkokuumeeseen vuosittain

Maailman terveysjärjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkeväärennöksistä ja huonolaatuisista lääkkeistä. Tulokset ovat karut: väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet aiheuttavat jopa kuolemia.
Lääkepillereitä
Monet kehitysmaiden lääkkeet ovat huonolaatuisia tai jopa väärennettyjä. (Kuva: Jamie / Flickr.com / CC BY 2.0)

Noin kymmenesosa lääketuotteista matalan tulotason ja keskitulotason maissa on joko heikkotasoisia tai väärennettyjä, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkkeiden väärentämisestä ja heikkolaatuisista lääkkeistä, mutta se uskoo, että todellisuudessa ilmiö on paljon nyt arvioitua yleisempi.

WHO kertoo saaneensa vuodesta 2013 alkaen 1 500 raporttia huonolaatuisista tai väärennetyistä tuotteista. Se perusti tuolloin uuden tarkkailumekanismin ja alkoi kouluttaa ihmisiä väärennösten ja laatuongelmien tunnistamiseksi. Mitä enemmän ihmisiä koulutetaan, sitä enemmän saadaan tieto ongelmistakin, se kertoi viime viikolla.

Lääkkeiden väärentämisen syyt liittyvät huonoon valvontaan ja hallintoon, heikko laatu taas esimerkiksi huonoihin välineisiin.

Seuraukset ovat karut, sillä väärennettyjen ja huonolaatuisten lääkkeiden käyttäminen voi johtaa jopa kuolemaan. WHO julkaisi samaan aikaan tutkimuksen, jonka mukaan huonolaatuiset tai väärennetyt antibiootit voivat johtaa vuosittain 72 000–169 000 lapsen keuhkokuumekuolemaan. Malariaan taas kuolee laatu- ja väärennösongelman vuoksi jopa 116 000 ihmistä vuosittain Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

”Kuvitelkaa, että äiti luopuu ruuasta tai muusta perustarpeestaan maksaakseen lapsen lääkityksen tietämättä, että lääkkeet ovat huonolaatuisia tai väärennettyjä, ja sitten lääkitys aiheuttaa lapsen kuoleman. Tätä ei voi hyväksyä. Toimenpiteistä on sovittu globaalilla tasolla, ja nyt ne on muutettava konkreettiseksi toiminnaksi”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Eniten tietoa väärennöksistä ja laatuongelmista on saatu Afrikasta, josta tulee 42 prosenttia ilmoituksista. Amerikasta tulee 21 prosenttia, samoin Euroopasta. Sen sijaan esimerkiksi Kaakkois-Aasiasta tulee vasta vähän tietoja. Yleisimmin väärennöksiä ja heikkolaatuisia lääkkeitä löytyy antibiooteista ja malarialääkkeistä.

Terveys terveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.
Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.