Väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet piinaavat kehitysmaita – tuhansia lapsia kuolee keuhkokuumeeseen vuosittain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet piinaavat kehitysmaita – tuhansia lapsia kuolee keuhkokuumeeseen vuosittain

Maailman terveysjärjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkeväärennöksistä ja huonolaatuisista lääkkeistä. Tulokset ovat karut: väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet aiheuttavat jopa kuolemia.

Lääkepillereitä

Monet kehitysmaiden lääkkeet ovat huonolaatuisia tai jopa väärennettyjä. Kuva: Jamie / Flickr.com / CC BY 2.0.

Noin kymmenesosa lääketuotteista matalan tulotason ja keskitulotason maissa on joko heikkotasoisia tai väärennettyjä, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkkeiden väärentämisestä ja heikkolaatuisista lääkkeistä, mutta se uskoo, että todellisuudessa ilmiö on paljon nyt arvioitua yleisempi.

WHO kertoo saaneensa vuodesta 2013 alkaen 1 500 raporttia huonolaatuisista tai väärennetyistä tuotteista. Se perusti tuolloin uuden tarkkailumekanismin ja alkoi kouluttaa ihmisiä väärennösten ja laatuongelmien tunnistamiseksi. Mitä enemmän ihmisiä koulutetaan, sitä enemmän saadaan tieto ongelmistakin, se kertoi viime viikolla.

Lääkkeiden väärentämisen syyt liittyvät huonoon valvontaan ja hallintoon, heikko laatu taas esimerkiksi huonoihin välineisiin.

Seuraukset ovat karut, sillä väärennettyjen ja huonolaatuisten lääkkeiden käyttäminen voi johtaa jopa kuolemaan. WHO julkaisi samaan aikaan tutkimuksen, jonka mukaan huonolaatuiset tai väärennetyt antibiootit voivat johtaa vuosittain 72 000–169 000 lapsen keuhkokuumekuolemaan. Malariaan taas kuolee laatu- ja väärennösongelman vuoksi jopa 116 000 ihmistä vuosittain Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

”Kuvitelkaa, että äiti luopuu ruuasta tai muusta perustarpeestaan maksaakseen lapsen lääkityksen tietämättä, että lääkkeet ovat huonolaatuisia tai väärennettyjä, ja sitten lääkitys aiheuttaa lapsen kuoleman. Tätä ei voi hyväksyä. Toimenpiteistä on sovittu globaalilla tasolla, ja nyt ne on muutettava konkreettiseksi toiminnaksi”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Eniten tietoa väärennöksistä ja laatuongelmista on saatu Afrikasta, josta tulee 42 prosenttia ilmoituksista. Amerikasta tulee 21 prosenttia, samoin Euroopasta. Sen sijaan esimerkiksi Kaakkois-Aasiasta tulee vasta vähän tietoja. Yleisimmin väärennöksiä ja heikkolaatuisia lääkkeitä löytyy antibiooteista ja malarialääkkeistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia