Uutiset Terveys kehitysmaissa

Väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet piinaavat kehitysmaita – tuhansia lapsia kuolee keuhkokuumeeseen vuosittain

Maailman terveysjärjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkeväärennöksistä ja huonolaatuisista lääkkeistä. Tulokset ovat karut: väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet aiheuttavat jopa kuolemia.
Lääkepillereitä
Monet kehitysmaiden lääkkeet ovat huonolaatuisia tai jopa väärennettyjä. (Kuva: Jamie / Flickr.com / CC BY 2.0 )

Noin kymmenesosa lääketuotteista matalan tulotason ja keskitulotason maissa on joko heikkotasoisia tai väärennettyjä, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkkeiden väärentämisestä ja heikkolaatuisista lääkkeistä, mutta se uskoo, että todellisuudessa ilmiö on paljon nyt arvioitua yleisempi.

WHO kertoo saaneensa vuodesta 2013 alkaen 1 500 raporttia huonolaatuisista tai väärennetyistä tuotteista. Se perusti tuolloin uuden tarkkailumekanismin ja alkoi kouluttaa ihmisiä väärennösten ja laatuongelmien tunnistamiseksi. Mitä enemmän ihmisiä koulutetaan, sitä enemmän saadaan tieto ongelmistakin, se kertoi viime viikolla.

Lääkkeiden väärentämisen syyt liittyvät huonoon valvontaan ja hallintoon, heikko laatu taas esimerkiksi huonoihin välineisiin.

Seuraukset ovat karut, sillä väärennettyjen ja huonolaatuisten lääkkeiden käyttäminen voi johtaa jopa kuolemaan. WHO julkaisi samaan aikaan tutkimuksen, jonka mukaan huonolaatuiset tai väärennetyt antibiootit voivat johtaa vuosittain 72 000–169 000 lapsen keuhkokuumekuolemaan. Malariaan taas kuolee laatu- ja väärennösongelman vuoksi jopa 116 000 ihmistä vuosittain Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

”Kuvitelkaa, että äiti luopuu ruuasta tai muusta perustarpeestaan maksaakseen lapsen lääkityksen tietämättä, että lääkkeet ovat huonolaatuisia tai väärennettyjä, ja sitten lääkitys aiheuttaa lapsen kuoleman. Tätä ei voi hyväksyä. Toimenpiteistä on sovittu globaalilla tasolla, ja nyt ne on muutettava konkreettiseksi toiminnaksi”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Eniten tietoa väärennöksistä ja laatuongelmista on saatu Afrikasta, josta tulee 42 prosenttia ilmoituksista. Amerikasta tulee 21 prosenttia, samoin Euroopasta. Sen sijaan esimerkiksi Kaakkois-Aasiasta tulee vasta vähän tietoja. Yleisimmin väärennöksiä ja heikkolaatuisia lääkkeitä löytyy antibiooteista ja malarialääkkeistä.

Terveys kehitysmaissa terveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Madagaskarin pääkaupunki Antananarivo
Ruttotapauksia on löytynyt tänä vuonna myös Madagaskarin pääkaupungista Antananarivosta.
(Kuva:
Harry and Rowena Kennedy
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Suomesta avustustyöntekijöitä ruton riivaamaan Madagaskariin

Rutto on Madagaskarissa kotoperäinen tauti, mutta viime viikkoina tartunnan on saanut tavallista useampi ihminen.
Niklas Morberg
Koleraa vastaan voidaan rokottaa, mutta usein rokotetta ei ole saatavilla.
(Kuva:
Niklas Morberg
/
CC BY-NC 2.0
)

Nigerian konfliktialueella taistellaan myös koleraa vastaan

Kolera leviää pakolaisleirillä Nigerian Bornon osavaltiossa, joka on joutunut ääriliike Boko Harmin hyökkäysten kohteeksi.
Lapsi saa poliorokotteen Afrikan sarvessa
Edellinen polioepidemia koettiin Afrikan Sarvessa kolme vuotta sitten. 90 prosenttia sairastuneista oli Somaliasta.
(Kuva:
Sewunet
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Somalia voittamassa polion

Poliota ei ole esiintynyt maassa nyt kolmeen vuoteen. Työnsarkaa kuitenkin riittää, jotta tautiepidemiat pysyvät loitolla myös jatkossa. Lisäksi Somaliassa taistellaan nyt tuhkarokko- ja koleraepidemioiden kanssa.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.