Uutiset Terveys

Väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet piinaavat kehitysmaita – tuhansia lapsia kuolee keuhkokuumeeseen vuosittain

Maailman terveysjärjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkeväärennöksistä ja huonolaatuisista lääkkeistä. Tulokset ovat karut: väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet aiheuttavat jopa kuolemia.
Lääkepillereitä
Monet kehitysmaiden lääkkeet ovat huonolaatuisia tai jopa väärennettyjä. (Kuva: Jamie / Flickr.com / CC BY 2.0 )

Noin kymmenesosa lääketuotteista matalan tulotason ja keskitulotason maissa on joko heikkotasoisia tai väärennettyjä, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkkeiden väärentämisestä ja heikkolaatuisista lääkkeistä, mutta se uskoo, että todellisuudessa ilmiö on paljon nyt arvioitua yleisempi.

WHO kertoo saaneensa vuodesta 2013 alkaen 1 500 raporttia huonolaatuisista tai väärennetyistä tuotteista. Se perusti tuolloin uuden tarkkailumekanismin ja alkoi kouluttaa ihmisiä väärennösten ja laatuongelmien tunnistamiseksi. Mitä enemmän ihmisiä koulutetaan, sitä enemmän saadaan tieto ongelmistakin, se kertoi viime viikolla.

Lääkkeiden väärentämisen syyt liittyvät huonoon valvontaan ja hallintoon, heikko laatu taas esimerkiksi huonoihin välineisiin.

Seuraukset ovat karut, sillä väärennettyjen ja huonolaatuisten lääkkeiden käyttäminen voi johtaa jopa kuolemaan. WHO julkaisi samaan aikaan tutkimuksen, jonka mukaan huonolaatuiset tai väärennetyt antibiootit voivat johtaa vuosittain 72 000–169 000 lapsen keuhkokuumekuolemaan. Malariaan taas kuolee laatu- ja väärennösongelman vuoksi jopa 116 000 ihmistä vuosittain Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

”Kuvitelkaa, että äiti luopuu ruuasta tai muusta perustarpeestaan maksaakseen lapsen lääkityksen tietämättä, että lääkkeet ovat huonolaatuisia tai väärennettyjä, ja sitten lääkitys aiheuttaa lapsen kuoleman. Tätä ei voi hyväksyä. Toimenpiteistä on sovittu globaalilla tasolla, ja nyt ne on muutettava konkreettiseksi toiminnaksi”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Eniten tietoa väärennöksistä ja laatuongelmista on saatu Afrikasta, josta tulee 42 prosenttia ilmoituksista. Amerikasta tulee 21 prosenttia, samoin Euroopasta. Sen sijaan esimerkiksi Kaakkois-Aasiasta tulee vasta vähän tietoja. Yleisimmin väärennöksiä ja heikkolaatuisia lääkkeitä löytyy antibiooteista ja malarialääkkeistä.

Terveys terveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Taloja ja tulvavettä Sambiassa
Likainen vesi ja huonot vessat levittävät koleraa helposti. Kuva Kanyamasta Sambiasta vuonna 2010.
(Kuva:
SuSanA Secretariat
/
CC BY 2.0
)

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.
Potilas sairaalasängyssä ja omainen Nepalissa
Lavantautia esiintyy etenkin köyhissä maissa. Kuvan 24-vuotias mies halvaantui taudin vuoksi ja oli sairaalassa maanjäristyksen ravistellessa Nepalia vuonna 2015.
(Kuva:
Jessica Lea
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista

Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt uuden, aiempaa tehokkaamman lavantautirokotteen. Tautiin kuolee vuosittain yhä jopa 161 000 ihmistä.
Nainen, vauva ja hoitaja terveysklinikalla
Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita. Astan Traoren verenpaine mitattiin Malin Bamakossa vuonna 2013.
(Kuva:
Dominic Chavez
/
World Bank Photo Collection
)

Raportti: Liian kalliit terveyspalvelut ajavat miljoonat köyhyyteen

Monet terveyspalvelut ovat yhä useampien saatavilla, mutta silti moni putoaa köyhyyteen liian korkeiden maksujen takia.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.