Uutiset Ihmiskauppa

Uusi tietopankki paljastaa ihmiskaupan salat – lapsikaupassa on usein perhe mukana

Uusi nettisivusto yrittää suitsia ihmiskaupan miljardibisnestä tietoa keräämällä.
Rakennustyömaa Malawissa
Ihmiskaupan uhrit joutuvat usein vaarallisiin töihin palkatta tai hyvin pienellä korvauksella. Kuva rakennustyömaalta Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. (Kuva: Shahidul Alam / IPS)

Ihmiskauppaa koskevan tietopankin ensimmäiset paljastukset koskevat alaikäisiä nuoria, joita on myyty orjuuden kaltaiseen työhön eri puolilla maailma. Se on jäävuoren huippu ihmiskaupan miljardibisneksestä, jonka suitsimista uusi nettisivusto edistää.

Internetin ensimmäinen ihmiskauppaportaali on nimeltään Counter-Trafficking Data Collaborative (CTDC). Sen perustivat YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM ja orjuutta vastustava Polaris-järjestö. Tietoa kerätään eri puolilla maailmaa toimivilta ihmiskauppaa vastustavilta järjestöiltä.

”Data auttaa muotoilemaan ihmiskaupan vastaista politiikkaa ja toimintaohjelmia”, sivuston asiantuntija Harry Cook uskoo.

Ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan yli 20 miljoonaa, ja tietopankki kattaa jo nyt 80 000 tapausta, jotka ulottuvat seksityöhön pakotetuista naisista lapsiorjiin. Perhe myy lapsensa

Lapsikauppaa koskeva data paljastaa, että joku perheenjäsen on mukana juonessa miltei puolessa tapauksista. Eniten lapsia kaupataan seksityöhön, mutta muukin pakkotyö on yleistä.

Carlos, 16, lähti sukulaisen kutsumana Guatemalasta Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Hän joutuikin raatamaan rakennukselle 12-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa. Palkka meni sukulaiselle maksuksi matkasta, asumisesta ja ruuasta.

Cookin mukaan tilastoista ei aiemmin aina havaittu yhteyttä lapsityöhön, kun sukulaiset hoitivat matkojen järjestelyt. Hän muistuttaa, ettei perhe suinkaan aina tarkoita pahaa lähettäessään lapsen matkaan.

”Haluamme auttaa perheitä tekemään kaikkia hyödyttäviä ja kauaskantoisia suunnitelmia, jotka kunnioittavat lasten oikeuksia ja toiveita”, hän sanoo.

Tiskaamaan ilman palkkaa

Carlos sai apua Polaris-järjestön auttavan puhelimen kautta, mutta kaikille ei käy yhtä hyvin.

Fernandoa uhkailtiin, jotta hän liittyisi rikollisjengiin kotimaassaan El Salvadorissa. Poika lähti pakoon ja maksoi salakuljettajalle päästäkseen Yhdysvaltoihin. Texasin rajalla odotti ravintolanomistaja, joka osti Fernandon ja pakotti hänet tiskaamaan astioita palkatta viisi vuotta. Karkotusta pelkäävän Fernandon orjatyö jatkuu edelleen.

Britanniassa nousi kohu, kun maa epäsi oleskeluluvan vietnamilaiselta teinipojalta, jonka huumeliiga oli tuonut väkisin maahan. Poikaa odottaa karkotus Vietnamiin, jossa hänellä ei ole enää omaisia. Hänen pelätään joutuvan uudelleen ihmiskauppiaiden kynsiin.

Ihmisoikeudet unohtuvat

Ihmiskaupan uhriksi joutuminen jättää syvät jäljet nuorten henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Heidän haavoittuvuuttaan hyväksikäytölle lisää se, että ihmisoikeudet eivät aina ole viranomaisten toiminnan lähtökohtana, Cook huomauttaa.

”Siirtolaisuutta ei pidä estää, mutta se pitää hoitaa oikein kaikilla tasoilla. Muuten rikollisille jää liikaa tilaa toimia”, hän jatkaa.

Järjestöt uskovat, että uusi tietopankki auttaa vahvistamaan ihmiskaupan vastaista toimintaa paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, mikä vähentää asteittain ihmisten kauppaamista ja hyväksikäyttöä.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetihmiskauppa Suomen IPS

Lue myös

Stop human trafficking -t-paita.

Ihmiskaupan vaaroista kertominen ei riitä

On luotava turvallisia tapoja matkustaa ja löytää työtä joutumatta riistetyksi, kirjoittaa ugandalainen ihmiskaupan vastaista työtä tekevä Agnes Igoye. Hän pakeni ihmiskauppiaita 14-vuotiaana.
ILO:n Intian johtaja piirtää lapsityötä käsittelevään julisteeseen

Intia käy ihmiskaupan kimppuun – luvassa kovempia rangaistuksia kauppiaille ja parempia palveluita uhreille

Intiassa on enemmän ihmiskaupan uhreja kuin missään muussa maassa. Nyt maassa käsitellään lakiehdotusta, joka voi langettaa ihmiskaupasta jopa elinkautisia tuomioita.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.