Uutiset Ihmiskauppa

Uusi tietopankki paljastaa ihmiskaupan salat – lapsikaupassa on usein perhe mukana

Uusi nettisivusto yrittää suitsia ihmiskaupan miljardibisnestä tietoa keräämällä.
Rakennustyömaa Malawissa
Ihmiskaupan uhrit joutuvat usein vaarallisiin töihin palkatta tai hyvin pienellä korvauksella. Kuva rakennustyömaalta Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. (Kuva: Shahidul Alam / IPS)

Ihmiskauppaa koskevan tietopankin ensimmäiset paljastukset koskevat alaikäisiä nuoria, joita on myyty orjuuden kaltaiseen työhön eri puolilla maailma. Se on jäävuoren huippu ihmiskaupan miljardibisneksestä, jonka suitsimista uusi nettisivusto edistää.

Internetin ensimmäinen ihmiskauppaportaali on nimeltään Counter-Trafficking Data Collaborative (CTDC). Sen perustivat YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM ja orjuutta vastustava Polaris-järjestö. Tietoa kerätään eri puolilla maailmaa toimivilta ihmiskauppaa vastustavilta järjestöiltä.

”Data auttaa muotoilemaan ihmiskaupan vastaista politiikkaa ja toimintaohjelmia”, sivuston asiantuntija Harry Cook uskoo.

Ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan yli 20 miljoonaa, ja tietopankki kattaa jo nyt 80 000 tapausta, jotka ulottuvat seksityöhön pakotetuista naisista lapsiorjiin. Perhe myy lapsensa

Lapsikauppaa koskeva data paljastaa, että joku perheenjäsen on mukana juonessa miltei puolessa tapauksista. Eniten lapsia kaupataan seksityöhön, mutta muukin pakkotyö on yleistä.

Carlos, 16, lähti sukulaisen kutsumana Guatemalasta Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Hän joutuikin raatamaan rakennukselle 12-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa. Palkka meni sukulaiselle maksuksi matkasta, asumisesta ja ruuasta.

Cookin mukaan tilastoista ei aiemmin aina havaittu yhteyttä lapsityöhön, kun sukulaiset hoitivat matkojen järjestelyt. Hän muistuttaa, ettei perhe suinkaan aina tarkoita pahaa lähettäessään lapsen matkaan.

”Haluamme auttaa perheitä tekemään kaikkia hyödyttäviä ja kauaskantoisia suunnitelmia, jotka kunnioittavat lasten oikeuksia ja toiveita”, hän sanoo.

Tiskaamaan ilman palkkaa

Carlos sai apua Polaris-järjestön auttavan puhelimen kautta, mutta kaikille ei käy yhtä hyvin.

Fernandoa uhkailtiin, jotta hän liittyisi rikollisjengiin kotimaassaan El Salvadorissa. Poika lähti pakoon ja maksoi salakuljettajalle päästäkseen Yhdysvaltoihin. Texasin rajalla odotti ravintolanomistaja, joka osti Fernandon ja pakotti hänet tiskaamaan astioita palkatta viisi vuotta. Karkotusta pelkäävän Fernandon orjatyö jatkuu edelleen.

Britanniassa nousi kohu, kun maa epäsi oleskeluluvan vietnamilaiselta teinipojalta, jonka huumeliiga oli tuonut väkisin maahan. Poikaa odottaa karkotus Vietnamiin, jossa hänellä ei ole enää omaisia. Hänen pelätään joutuvan uudelleen ihmiskauppiaiden kynsiin.

Ihmisoikeudet unohtuvat

Ihmiskaupan uhriksi joutuminen jättää syvät jäljet nuorten henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Heidän haavoittuvuuttaan hyväksikäytölle lisää se, että ihmisoikeudet eivät aina ole viranomaisten toiminnan lähtökohtana, Cook huomauttaa.

”Siirtolaisuutta ei pidä estää, mutta se pitää hoitaa oikein kaikilla tasoilla. Muuten rikollisille jää liikaa tilaa toimia”, hän jatkaa.

Järjestöt uskovat, että uusi tietopankki auttaa vahvistamaan ihmiskaupan vastaista toimintaa paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, mikä vähentää asteittain ihmisten kauppaamista ja hyväksikäyttöä.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetihmiskauppa Suomen IPS

Lue myös

Itohan Okundaye

16-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi joutunut Itohan Okundaye kampanjoi naisten riistoa vastaan ja odottaa neljättä vuotta turvapaikkaa Suomessa

Nigerialainen Itohan Okundaye haaveili paremmasta elämästä Euroopassa mutta joutui seksityöhön. ”En toivoisi sitä pahimmalle vihollisellenikaan”, hän sanoo. Tulevaisuus on yhä avoin, sillä Suomi ei ole myöntänyt hänelle turvapaikkaa.
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ja YK:n pääsihteeri António Guterres seisovat vastakkain

Yhdysvallat pudotti Myanmarin ja Irakin lapsisotilaslistaltaan - ”päätös vahingoittaa lapsia”

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on saanut kritiikkiä päätettyään poistaa Myanmarin ja Irakin lapsisotilaita käyttävien maiden listalta. Syiden uskotaan olevan poliittisia.

Seksi on ihmiskaupan tuottoisin ala

Seksityöhön pakotettu nainen tuottaa riistäjälleen 90 000 euroa vuodessa, laskee Etyj.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.