Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Uusi tietokanta auttaa Afrikan ja Lähi-idän viljelijöitä vedensäästössä

Google Earth -palveluun pohjaava avoin tietokanta näyttää, minkä verran satoa saadaan yhdellä vesikuutiolla.
(Kuva: UN Photo / Martine Perret / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on kehittänyt uuden työkalun, jonka avulla voidaan tehostaa maatalouden vedenkäyttöä vesipulasta kärsivissä maissa.

Tällä viikolla julkaistu avoin WaPOR-niminen tietokanta hyödyntää satelliittidataa sekä kolmiulotteista Google Earth -karttapalvelua. Käytännössä se tarkkailee kokonaishaihduntaa, veden haihtumista ilmakehään. Tietojen avulla tuotetaan karttoja, jotka näyttävät, miten paljon tietyllä alueella tuotetaan satoa yhdellä kuutiometrillä vettä.

Kartta voi näyttää tilanteen 30–250 metrin tarkkuudella, ja se päivittyy 1–10 päivän välein, FAO kertoo tiedotteessaan.

Ajatuksena on, että tietokannan ja sen tuottaman analyysin avulla voidaan selvittää, miten vettä voitaisiin käyttää kaikkein tehokkaimmin niin, että mahdollisimman pienellä vesimäärällä tuotettaisiin mahdollisimman paljon satoa. Tällä hetkellä maatalous käyttää 70 prosenttia maailman vesivaroista, ja ilmastonmuutos uhkaa vähentää vesivaroja. Arvioiden mukaan jokaista yhden asteen lämpenemistä kohti 7 prosenttia maailman väestöstä tulee kokemaan ainakin 20 prosentin vähenemisen uusiutuvissa vesivaroissa.

"Vedenkäyttö kasvaa samaan aikaan, kun ilmastonmuutos – kuivuuden ja äärimmäisten sääilmiöiden kera – muuttaa ja vähentää veden saatavuutta maataloudessa. Se tarkoittaa, että jokaisella pisaralla on väliä", sanoo FAO:n apulaisjohtaja Maria Helena Semedo järjestön tiedotteessa.

Alankomaiden rahoittama tietokanta kattaa Afrikan ja Lähi-idän. Tällä hetkellä verkossa on mannertason tietokanta, mutta kesäkuussa tarkoituksena on julkaista tiedot 18 maasta, mukana muun muassa Egypti, Ghana, Marokko, Syyria ja Tunisia.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousvesi ja viemäröintiinformaatioteknologiatiede

Lue myös

Maanviljelijä ja härkä

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Kuivunutta maata Sri Lankassa

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.
Pelto Argentiinassa

Argentiinan soijapääkaupunki purkamassa glyfosaattikiellon

Rosarion kaupungissa kiellettiin kasvimyrkky glyfosaatin käyttö, mutta soijantuottajat saivat käännettyä valtuutettujen pään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.