Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Uusi tietokanta auttaa Afrikan ja Lähi-idän viljelijöitä vedensäästössä

Google Earth -palveluun pohjaava avoin tietokanta näyttää, minkä verran satoa saadaan yhdellä vesikuutiolla.
(Kuva: UN Photo / Martine Perret / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on kehittänyt uuden työkalun, jonka avulla voidaan tehostaa maatalouden vedenkäyttöä vesipulasta kärsivissä maissa.

Tällä viikolla julkaistu avoin WaPOR-niminen tietokanta hyödyntää satelliittidataa sekä kolmiulotteista Google Earth -karttapalvelua. Käytännössä se tarkkailee kokonaishaihduntaa, veden haihtumista ilmakehään. Tietojen avulla tuotetaan karttoja, jotka näyttävät, miten paljon tietyllä alueella tuotetaan satoa yhdellä kuutiometrillä vettä.

Kartta voi näyttää tilanteen 30–250 metrin tarkkuudella, ja se päivittyy 1–10 päivän välein, FAO kertoo tiedotteessaan.

Ajatuksena on, että tietokannan ja sen tuottaman analyysin avulla voidaan selvittää, miten vettä voitaisiin käyttää kaikkein tehokkaimmin niin, että mahdollisimman pienellä vesimäärällä tuotettaisiin mahdollisimman paljon satoa. Tällä hetkellä maatalous käyttää 70 prosenttia maailman vesivaroista, ja ilmastonmuutos uhkaa vähentää vesivaroja. Arvioiden mukaan jokaista yhden asteen lämpenemistä kohti 7 prosenttia maailman väestöstä tulee kokemaan ainakin 20 prosentin vähenemisen uusiutuvissa vesivaroissa.

"Vedenkäyttö kasvaa samaan aikaan, kun ilmastonmuutos – kuivuuden ja äärimmäisten sääilmiöiden kera – muuttaa ja vähentää veden saatavuutta maataloudessa. Se tarkoittaa, että jokaisella pisaralla on väliä", sanoo FAO:n apulaisjohtaja Maria Helena Semedo järjestön tiedotteessa.

Alankomaiden rahoittama tietokanta kattaa Afrikan ja Lähi-idän. Tällä hetkellä verkossa on mannertason tietokanta, mutta kesäkuussa tarkoituksena on julkaista tiedot 18 maasta, mukana muun muassa Egypti, Ghana, Marokko, Syyria ja Tunisia.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousvesi ja viemäröintiinformaatioteknologiatiede

Lue myös

Kuivunutta maata Sri Lankassa
Ankarin kuivuus 40 vuoteen on saanut Sri Lankan näyttämään paikoin kuun maisemalta.
(Kuva:
Amantha Perera
/
IPS
)

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.
Pelto Argentiinassa
Maataloustuotteet ovat keskeinen osa Argentiinan vientikauppaa. Soijapapuja viljellään jo enemmän kuin vehnää tai maissia.
(Kuva:
Patrick Burnett
/
IPS
)

Argentiinan soijapääkaupunki purkamassa glyfosaattikiellon

Rosarion kaupungissa kiellettiin kasvimyrkky glyfosaatin käyttö, mutta soijantuottajat saivat käännettyä valtuutettujen pään.
Sambialainen maanviljelijä Surrender Hamufuba
Ilmastonmuutos on muiden ongelmien ohella kasvattanut tuholaisten vaaraa Sambian viljelysmailla. Surrender Hamufuba tarkastaa maissipeltoaan.
(Kuva:
Friday Phiri
/
IPS
)

Sambiassa parannetaan ruokaturvaa ilmastoälykkään maanviljelyksen avulla

Sambiassa 40 prosenttia lapsista on huonon ravinnon takia ikäisekseen pienikokoisia, ja maan ruokaturvaa heikentää myös ilmastonmuutos. Nyt maanviljelijöille opetetaan uudenlaisia viljelymetodeja ruokatilanteen parantamiseksi.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.