Uusi presidentti rauhan avain Myanmarissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi presidentti rauhan avain Myanmarissa

Maa sai ensimmäisen siviilipresidentin yli 50 vuoteen. Lähetysseuran asiantuntijan mukaan nyt myös maan konflikteja voidaan ratkoa.

Myanmarin parlamentti valitsi eilen maan presidentiksi vaalivoittaja NLD-puolueen ehdokkaan Htin Kyawin. Valinta on historiallinen, sillä kyseessä on Myanmarin ensimmäinen siviilipresidentti yli 50 vuoteen.

Myanmarin rauhanprosessiin perehtyneen Suomen Lähetysseuran asiantuntijan Timo R. Stewartin mukaan vallanvaihto antaa mahdollisuuden jatkaa maan tauolla olevaa rauhanprosessia.

Myanmarissa on ollut useita sisäisiä konflikteja yli 60 vuoden ajan, ja vaikka viime vuonna solmittiin useita ryhmiä kattava tulitauko, monien konfliktien setviminen on yhä kesken. Vastakkain konflikteissa ovat etnisten vähemmistöjen aseelliset ryhmät ja maan armeija.

NLD ei ole aiemmin ollut mukana rauhanprosessissa yhtä paljon kuin armeija ja aseistetut ryhmät, mutta se voi tuoda aseleposopimukseen mukaan myös tällä hetkellä armeijaa vastaan taistelevia ryhmiä, Stewart sanoo Lähetysseuran tiedotteessa.

"Rauhanprosessin seuraava askel on kansallinen dialogi, jossa eri yhteiskuntaryhmät voivat keskustella perustuslain uudistamisesta sekä muista rauhanprosessiin liittyvistä kysymyksistä. Dialogi julistettiin periaatteessa alkaneeksi tammikuussa, mutta se ei kuitenkaan pääse kunnolla alkuun, ennen kuin uusi hallitus aloittaa kautensa", hän toteaa.

Uusi presidentti Htin Kyawi edustaa aiemmin oppositiossa ollutta NLD-puoluetta, joka voitti vaalit marraskuussa. NLD:tä johtaa tunnettu entinen mielipidevanki Aung San Suu Kyi, jonka ehdolle asettuminen on kuitenkin estetty lailla. Brittilehti Guardianin mukaan Aung San Suu Kyi on kuitenkin tehnyt selväksi, että hän tulee olemaan presidentin yläpuolella.

Sotilasjuntta on hallinnut Myanmaria viime vuosikymmenet, mutta viime vuosina maa on avautunut ja järjestänyt demokraattiset vaalit. Osa parlamenttipaikoista on kuitenkin yhä jyvitetty sotilasjuntalle. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan myös siitä, että maassa pidätetään edelleen toisinajattelijoita, vaikka väistyvä presidentti Thein Sein on luvannut vapauttaa poliittiset vangit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia