Uutiset Egyptin tulevaisuus

Uusi laki voi estää riippumattoman järjestötoiminnan Egyptissä

"Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Vapautta merkitsevä graffititeksti Egyptissä vuonna 2011. (Kuva: Gigi Ibrahim / CC BY 2.0)

Egyptin parlamentti on luonnostellut lain, joka käytännössä kieltäisi riippumattomien kansalaisjärjestöjen toiminnan maassa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Parlamentti hyväksyi lain jo pari viikkoa sitten, mutta nyt se on entistä lähempänä läpimenoa, sillä sen on hyväksynyt myös valtion oikeudellinen elin, joka arvioi maan lainsäädännön.

Uusi järjestölaki kieltäisi järjestöjä tekemästä esimerkiksi kenttätutkimuksia ilman lupaa. Erillinen komitea kontrolloisi tulosten julkistamista, ja se  tutkisi myös sopimukset paikallisten ja ulkomaisten järjestöjen välillä.

Järjestöjen toiminnan pitäisi olla linjassa valtion "suunnitelmien, kehitystarpeiden ja painopisteiden" kanssa,  järjestöt eivät saisi toimia puolueiden tai ay-liikkeen tontilla eivätkä tehdä mikään, mikä vaarantaisi "yleisen moraalin" tai "yleisen järjestyksen".

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan laki vaikuttaisi noin 47 000 paikalliseen ja 100 ulkomaiseen järjestöön.

"Egyptin parlamentti yrittää väistää julkista valvontaa kiirehtimällä lakia, joka kieltäisi käytännössä sen, mitä maan riippumattomista järjestöistä on jäljellä. Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt, sillä kaikki joutuisivat turvallisuustoimijoiden kontrolliin", sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja.

Myös YK:n yhdistymis- ja kokoontumisvapauden erityisraportoija Maina Kiai on kritisoinut lakiesitystä voimakkaasti.

"Aloite ehdottaa kenties pahimpia rajoituksia perusvapauksiin Egyptissä sitten vuoden 2011 kansannousun. --- Jos siitä tulee laki, se ei tuhoa kansalaisyhteiskuntaa vain lyhyellä aikavälillä, vaan mahdollisesti sukupolvien ajaksi", Kiai sanoi viime viikolla.

Egypti kontrolloi kansalaisjärjestöjä tiukasti jo nyt. Syyskuussa se jäädytti tunnettujen ihmisoikeuspuolustajien ja -järjestöjen varoja laittomaksi epäillyn ulkomaisen rahoituksen vuoksi ja lisäksi se on estänyt monia ihmisoikeuspuolustajia lähtemästä maasta. Taustalla on sotilasvallankaappauksen seurauksena valtaan nousseen presidentti Abdel Fattah Al-Sisin hallinto.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti

Lue myös

Sateenkaarilippu
Sateenkaarilippu tulkittiin Egyptissä irstailuun yllyttämiseksi.
(Kuva:
Torbakhopper
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.
Egyptin lippuja kiinnitettynä moottoripyörään.
Egypti on elänyt epävakaita aikoja arabikevään jälkeen. Uusi laki uhkaa lopettaa riippumattoman kansalaisjärjestötoiminnan.
(Kuva:
Sebastian Horndasch
/
CC BY 2.0
)

Egyptin presidentti hyväksyi kritisoidun järjestölain – ”katastrofaalinen isku”

Egyptin uuden lain mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa vaihtaa edes päämajaansa ilmoittamatta siitä viranomaisille. Käytännössä laki kontrolloi lähes kaikkea järjestöjen toimintaa.
(Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egypti jäädytti tunnettujen ihmisoikeusjärjestöjen varat

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat älähtäneet toimenpiteestä, jonka seurauksena järjestöjä ja niiden työntekijöitä voidaan tuomita myös vankilaan.

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Protesti asekauppaa vastaan Lontoossa
Suomen lisäksi monet muutkin Euroopan maat myyvät aseita Lähi-itään. Protesti Lontoossa syyskuussa.(Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Suomi myi Lähi-itään viime vuonna ennätysmäärän aseita

Lähes kaksi kolmasosaa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui viime vuonna Lähi-itään, selviää SaferGloben tilastoista. Rauhanjärjestöjen mielestä trendi on huolestuttava.
Intialainen matonkutoja
Järjestöt laskevat, paljonko esimerkiksi intialaiselle tekstiilityöntekijälle pitäisi maksaa, jotta palkka riittäisi elämiseen.(Kuva: Austin Yoder / CC BY-NC 2.0)

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut.(Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0)

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.