Uutiset Egyptin tulevaisuus

Uusi laki voi estää riippumattoman järjestötoiminnan Egyptissä

"Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Vapautta merkitsevä graffititeksti Egyptissä vuonna 2011. (Kuva: Gigi Ibrahim / CC BY 2.0)

Egyptin parlamentti on luonnostellut lain, joka käytännössä kieltäisi riippumattomien kansalaisjärjestöjen toiminnan maassa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Parlamentti hyväksyi lain jo pari viikkoa sitten, mutta nyt se on entistä lähempänä läpimenoa, sillä sen on hyväksynyt myös valtion oikeudellinen elin, joka arvioi maan lainsäädännön.

Uusi järjestölaki kieltäisi järjestöjä tekemästä esimerkiksi kenttätutkimuksia ilman lupaa. Erillinen komitea kontrolloisi tulosten julkistamista, ja se  tutkisi myös sopimukset paikallisten ja ulkomaisten järjestöjen välillä.

Järjestöjen toiminnan pitäisi olla linjassa valtion "suunnitelmien, kehitystarpeiden ja painopisteiden" kanssa,  järjestöt eivät saisi toimia puolueiden tai ay-liikkeen tontilla eivätkä tehdä mikään, mikä vaarantaisi "yleisen moraalin" tai "yleisen järjestyksen".

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan laki vaikuttaisi noin 47 000 paikalliseen ja 100 ulkomaiseen järjestöön.

"Egyptin parlamentti yrittää väistää julkista valvontaa kiirehtimällä lakia, joka kieltäisi käytännössä sen, mitä maan riippumattomista järjestöistä on jäljellä. Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt, sillä kaikki joutuisivat turvallisuustoimijoiden kontrolliin", sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja.

Myös YK:n yhdistymis- ja kokoontumisvapauden erityisraportoija Maina Kiai on kritisoinut lakiesitystä voimakkaasti.

"Aloite ehdottaa kenties pahimpia rajoituksia perusvapauksiin Egyptissä sitten vuoden 2011 kansannousun. --- Jos siitä tulee laki, se ei tuhoa kansalaisyhteiskuntaa vain lyhyellä aikavälillä, vaan mahdollisesti sukupolvien ajaksi", Kiai sanoi viime viikolla.

Egypti kontrolloi kansalaisjärjestöjä tiukasti jo nyt. Syyskuussa se jäädytti tunnettujen ihmisoikeuspuolustajien ja -järjestöjen varoja laittomaksi epäillyn ulkomaisen rahoituksen vuoksi ja lisäksi se on estänyt monia ihmisoikeuspuolustajia lähtemästä maasta. Taustalla on sotilasvallankaappauksen seurauksena valtaan nousseen presidentti Abdel Fattah Al-Sisin hallinto.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti

Lue myös

Sateenkaarilippu
Sateenkaarilippu tulkittiin Egyptissä irstailuun yllyttämiseksi.
(Kuva:
Torbakhopper
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.
Egyptin lippuja kiinnitettynä moottoripyörään.
Egypti on elänyt epävakaita aikoja arabikevään jälkeen. Uusi laki uhkaa lopettaa riippumattoman kansalaisjärjestötoiminnan.
(Kuva:
Sebastian Horndasch
/
CC BY 2.0
)

Egyptin presidentti hyväksyi kritisoidun järjestölain – ”katastrofaalinen isku”

Egyptin uuden lain mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa vaihtaa edes päämajaansa ilmoittamatta siitä viranomaisille. Käytännössä laki kontrolloi lähes kaikkea järjestöjen toimintaa.
(Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egypti jäädytti tunnettujen ihmisoikeusjärjestöjen varat

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat älähtäneet toimenpiteestä, jonka seurauksena järjestöjä ja niiden työntekijöitä voidaan tuomita myös vankilaan.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.