Uutiset Egyptin tulevaisuus

Uusi laki voi estää riippumattoman järjestötoiminnan Egyptissä

"Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Vapautta merkitsevä graffititeksti Egyptissä vuonna 2011. (Kuva: Gigi Ibrahim / CC BY 2.0)

Egyptin parlamentti on luonnostellut lain, joka käytännössä kieltäisi riippumattomien kansalaisjärjestöjen toiminnan maassa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Parlamentti hyväksyi lain jo pari viikkoa sitten, mutta nyt se on entistä lähempänä läpimenoa, sillä sen on hyväksynyt myös valtion oikeudellinen elin, joka arvioi maan lainsäädännön.

Uusi järjestölaki kieltäisi järjestöjä tekemästä esimerkiksi kenttätutkimuksia ilman lupaa. Erillinen komitea kontrolloisi tulosten julkistamista, ja se  tutkisi myös sopimukset paikallisten ja ulkomaisten järjestöjen välillä.

Järjestöjen toiminnan pitäisi olla linjassa valtion "suunnitelmien, kehitystarpeiden ja painopisteiden" kanssa,  järjestöt eivät saisi toimia puolueiden tai ay-liikkeen tontilla eivätkä tehdä mikään, mikä vaarantaisi "yleisen moraalin" tai "yleisen järjestyksen".

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan laki vaikuttaisi noin 47 000 paikalliseen ja 100 ulkomaiseen järjestöön.

"Egyptin parlamentti yrittää väistää julkista valvontaa kiirehtimällä lakia, joka kieltäisi käytännössä sen, mitä maan riippumattomista järjestöistä on jäljellä. Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt, sillä kaikki joutuisivat turvallisuustoimijoiden kontrolliin", sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja.

Myös YK:n yhdistymis- ja kokoontumisvapauden erityisraportoija Maina Kiai on kritisoinut lakiesitystä voimakkaasti.

"Aloite ehdottaa kenties pahimpia rajoituksia perusvapauksiin Egyptissä sitten vuoden 2011 kansannousun. --- Jos siitä tulee laki, se ei tuhoa kansalaisyhteiskuntaa vain lyhyellä aikavälillä, vaan mahdollisesti sukupolvien ajaksi", Kiai sanoi viime viikolla.

Egypti kontrolloi kansalaisjärjestöjä tiukasti jo nyt. Syyskuussa se jäädytti tunnettujen ihmisoikeuspuolustajien ja -järjestöjen varoja laittomaksi epäillyn ulkomaisen rahoituksen vuoksi ja lisäksi se on estänyt monia ihmisoikeuspuolustajia lähtemästä maasta. Taustalla on sotilasvallankaappauksen seurauksena valtaan nousseen presidentti Abdel Fattah Al-Sisin hallinto.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti

Lue myös

Egyptin lipuilla koristeltu moottoripyörä

Presidentinvaalit lähestyvät Egyptissä – istuvan presidentin ainoa vastaehdokas on hallituksen tukija

Egyptin viranomaiset ovat estäneet käytännössä kaikkia opposition ehdokkaita osallistumasta ensi kuun presidentinvaaleihin, joissa presidentti Abdel Fattah al-Sisi pyrkii uusimaan valtakautensa.
Sateenkaarilippu

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.
Egyptin lippuja kiinnitettynä moottoripyörään.

Egyptin presidentti hyväksyi kritisoidun järjestölain – ”katastrofaalinen isku”

Egyptin uuden lain mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa vaihtaa edes päämajaansa ilmoittamatta siitä viranomaisille. Käytännössä laki kontrolloi lähes kaikkea järjestöjen toimintaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.