Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Uusi kapinallisryhmä herättää huolta Keski-Afrikan tasavallassa

Uusi ryhmä on tappanut ja raiskannut siviilejä maan luoteisosissa, kertoo HRW.
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR Photo Unit / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Vuosi sitten syntynyt uusi kapinallisryhmä on tappanut ja raiskannut siviileitä ja ajanut heitä kodeistaan Keski-Afrikan tasavallan luoteisosissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Maassa on käyty sisällissotaa vuodesta 2013 lähtien, ja nyt kahden aiemmin keskenään taistelleen osapuolen rinnalle on ilmestynyt kolmas, 3R:ksi kutsuttu ryhmä.

"Keski-Afrikan tasavalta on kansainvälisellä agendalla, mutta sen laiminlyödyllä luoteisalueella on nyt käsillä kriisi. 3R, joka alun perin piti itseään peuhl-kansan suojelijana, on käyttänyt lisääntynyttä voimaansa laajentaakseen väkivaltaisia hyökkäyksiään", sanoo Lewis Mudge, HRW:n Afrikka-tutkija.

HRW:n mukaan ryhmä on tappanut marraskuun 21. ja 27. päivän välisenä aikana ainakin 50 siviiliä Ouham Pendén maakunnassa. Uhrien, todistajien ja muiden haastateltavien mukaan joukot myös raiskasivat naisia ja tyttöjä ja ryöstelivät ja polttivat kyliä. Uhrien määrä on todennäköisesti suurempi, mutta lukuja ei ole pystytty vahvistamaan. Ainakin 17 000 ihmistä on joutunut pakenemaan. Alueen YK-joukot eivät ole täysin pystyneet suojelemaan siviilejä.

Keski-Afrikan tasavallassa puhkesi vuonna 2013 sisällissota pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, mutta lähes puolet maan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

3R-liike syntyi noin vuosi sitten tarkoituksenaan suojella vähemmistökansa peuhlin jäseniä anti-balakoilta, HRW kertoo. HRW:n mukaan sekä anti-balakat että selekat ovat hyökkäilleet peuhl-kansaa vastaan.

Teot voivat HRW:n mukaan täyttää sotarikosten tunnusmerkit. Sen mukaan YK:n pitäisi suojella siviilejä paremmin, myös käyttämällä tarvittaessa voimaa.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti pakolaisetlakioikeus ja rikoskonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia leirillä Kamerunissa
Lähes puoli miljoonaa keskiafrikkalaista on paennut naapurimaihin väkivallan seurauksena. Aisatou Reourey pyörittää ravintolaa pakolaisleirillä Kamerunissa. Hän on menettänyt väkivallassa aviomiehensä sekä yhdeksän 14 lapsestaan.
(Kuva:
Ryan Brown
/
UN Women
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Maansisäisiä pakolaisia Banguissa Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2014.
Keski-Afrikan tasavalta on viime vuosina kärsinyt sisäisestä konfliktista. Kuvassa maan sisäisiä pakolaisia vuonna 2014.
(Kuva:
Evan Schneider
/
United Nations Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.