Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Uusi kapinallisryhmä herättää huolta Keski-Afrikan tasavallassa

Uusi ryhmä on tappanut ja raiskannut siviilejä maan luoteisosissa, kertoo HRW.
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR Photo Unit / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Vuosi sitten syntynyt uusi kapinallisryhmä on tappanut ja raiskannut siviileitä ja ajanut heitä kodeistaan Keski-Afrikan tasavallan luoteisosissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Maassa on käyty sisällissotaa vuodesta 2013 lähtien, ja nyt kahden aiemmin keskenään taistelleen osapuolen rinnalle on ilmestynyt kolmas, 3R:ksi kutsuttu ryhmä.

"Keski-Afrikan tasavalta on kansainvälisellä agendalla, mutta sen laiminlyödyllä luoteisalueella on nyt käsillä kriisi. 3R, joka alun perin piti itseään peuhl-kansan suojelijana, on käyttänyt lisääntynyttä voimaansa laajentaakseen väkivaltaisia hyökkäyksiään", sanoo Lewis Mudge, HRW:n Afrikka-tutkija.

HRW:n mukaan ryhmä on tappanut marraskuun 21. ja 27. päivän välisenä aikana ainakin 50 siviiliä Ouham Pendén maakunnassa. Uhrien, todistajien ja muiden haastateltavien mukaan joukot myös raiskasivat naisia ja tyttöjä ja ryöstelivät ja polttivat kyliä. Uhrien määrä on todennäköisesti suurempi, mutta lukuja ei ole pystytty vahvistamaan. Ainakin 17 000 ihmistä on joutunut pakenemaan. Alueen YK-joukot eivät ole täysin pystyneet suojelemaan siviilejä.

Keski-Afrikan tasavallassa puhkesi vuonna 2013 sisällissota pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, mutta lähes puolet maan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

3R-liike syntyi noin vuosi sitten tarkoituksenaan suojella vähemmistökansa peuhlin jäseniä anti-balakoilta, HRW kertoo. HRW:n mukaan sekä anti-balakat että selekat ovat hyökkäilleet peuhl-kansaa vastaan.

Teot voivat HRW:n mukaan täyttää sotarikosten tunnusmerkit. Sen mukaan YK:n pitäisi suojella siviilejä paremmin, myös käyttämällä tarvittaessa voimaa.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti pakolaisetlakioikeus ja rikoskonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.