Uutiset Naisten oikeudet

Uusi kampanja aikoo kumota naisia syrjivät lait

Noin 90 prosentissa maailman maista on yhä voimassa naisia syrjiviä lakeja, sanoo YK:n tasa-arvojärjestö UN Women.
Muun muassa leskeksi jääneet naiset kokevat paljon syrjintää. Käsinukkien tekoon koulutettuja leskinaisia Intiassa. (Kuva: UN Women/Gaganjit Singh / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on aloittanut keskiviikkona vietettävän naistenpäivän alla uuden kampanjan, jonka tarkoituksena on kumota naisia ja tyttöjä syrjivät lait kaikkialla maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

Järjestön mukaan noin 90 prosentissa maailman maista on voimassa ainakin yksi laki, joka syrjii naisia. Lait liittyvät niin omistusoikeuksiin, miehen määräysvaltaan avioliitossa kuin työelämään ja poliittiseen osallistumiseenkin. Joka kolmannessa maassa lainsäädäntö ei tunne perheväkivaltaa.

Esimerkiksi Guineassa nainen saa oman ammatin vain miehen suostumuksella ja Nigeriassa laki sallii vaimon väkivaltaisen kurittamisen.

"Lait eivät vielä täysimittaisesti suojele naisia väkivallalta kodeissa, työpaikoilla tai julkisessa tilassa. Oman aviopuolison raiskaaminen on yhä laillista kymmenissä maissa. Yli 30 maassa raiskaukseen syyllistynyt mies vapautuu syytteistä avioitumalla uhrin kanssa. Tämä kertoo ongelman laajuudesta", sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen järjestön tiedotteessa.

Sukupuolten tasa-arvo on osa YK:n kestävän kehityksen agendaa, joka hyväksyttiin vuonna 2015 ja jonka tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuonna 2030.

Syrjivien lakien kumoaminen on tarkoitus saavuttaa tekemällä yhteistyötä hallitusten, parlamenttien ja oikeussektorin kanssa. Syrjintä perustuu usein syvään juurtuneisiin asenteisiin, joiden muuttaminen on vaikeaa, ja siksi myös ruohonjuuritason aktivistien ja järjestöjen rooli tulee olemaan keskeinen, UN Women sanoo. 

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderpolitiikkaaktivismikansalaisyhteiskuntalaki Suomen UN Women

Lue myös

YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.