Uusi kampanja aikoo kumota naisia syrjivät lait | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi kampanja aikoo kumota naisia syrjivät lait

Noin 90 prosentissa maailman maista on yhä voimassa naisia syrjiviä lakeja, sanoo YK:n tasa-arvojärjestö UN Women.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on aloittanut keskiviikkona vietettävän naistenpäivän alla uuden kampanjan, jonka tarkoituksena on kumota naisia ja tyttöjä syrjivät lait kaikkialla maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

Järjestön mukaan noin 90 prosentissa maailman maista on voimassa ainakin yksi laki, joka syrjii naisia. Lait liittyvät niin omistusoikeuksiin, miehen määräysvaltaan avioliitossa kuin työelämään ja poliittiseen osallistumiseenkin. Joka kolmannessa maassa lainsäädäntö ei tunne perheväkivaltaa.

Esimerkiksi Guineassa nainen saa oman ammatin vain miehen suostumuksella ja Nigeriassa laki sallii vaimon väkivaltaisen kurittamisen.

"Lait eivät vielä täysimittaisesti suojele naisia väkivallalta kodeissa, työpaikoilla tai julkisessa tilassa. Oman aviopuolison raiskaaminen on yhä laillista kymmenissä maissa. Yli 30 maassa raiskaukseen syyllistynyt mies vapautuu syytteistä avioitumalla uhrin kanssa. Tämä kertoo ongelman laajuudesta", sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen järjestön tiedotteessa.

Sukupuolten tasa-arvo on osa YK:n kestävän kehityksen agendaa, joka hyväksyttiin vuonna 2015 ja jonka tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuonna 2030.

Syrjivien lakien kumoaminen on tarkoitus saavuttaa tekemällä yhteistyötä hallitusten, parlamenttien ja oikeussektorin kanssa. Syrjintä perustuu usein syvään juurtuneisiin asenteisiin, joiden muuttaminen on vaikeaa, ja siksi myös ruohonjuuritason aktivistien ja järjestöjen rooli tulee olemaan keskeinen, UN Women sanoo. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia