Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu

Mosambikin pohjoisosissa toimiva aseistettu ryhmä on hyökkäillyt kyliin ja tappanut siviileitä. Sen poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Mosambikin lippu

Aiemmin rauhanomaisessa Mosambikissa pelätään nyt uuden aseellisen ryhmittymän hyökkäyksiä. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Ainakin 37 ihmistä on tapettu Mosambikin pohjoisosissa sijaitsevassa Cabo Delgadon maakunnassa viime viikkoina. Asialla on ilmeisesti nuorista miehistä koostuva aseellinen ryhmittymä, jonka poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viimeisin hyökkäys tapahtui keskiviikkona Namaculon kylässä, jossa noin kymmenen ihmistä hakattiin kuoliaaksi ja taloja poltettiin. Aiemmin toukokuun lopussa ryhmä mestasi kymmenen ihmistä, joista kaksi lapsia.

Hyökkäyksistä alettiin raportoida viime vuoden lokakuussa, kun se teki iskuja Cabo Delgadon poliisiasemille. 
Ryhmää kutsutaan Al-Shababiksi, mutta sillä ei tiedetä olevan yhteyksiä Somalian vastaavaan ryhmään. Joidenkin medioiden mukaan sillä arvellaan olevan islamistinen tausta, mutta se ei ole esittänyt suoria poliittisia vaatimuksia.

”Tappamisen julma tapa osoittaa, että ryhmä yrittää kylvää pelkoa siviilien keskuudessa. Mosambikin viranomaisten on ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin tappamisen lopettamiseksi: vahvistettava turvallisuutta suojellakseen kyläläisten henkeä ja tutkittava hyökkäykset”, sanoo Amnestyn eteläisen Afrikan johtaja Deprose Muchena tiedotteessa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Mosambikin viranomaiset ovat pidättäneet yli 300 ihmistä tutkiessaan tapauksia. Syytteistä ei ole tietoa.

Hyökkäykset ovat tapahtuneet alueella, jolla sijaitsevat maailman suurimmat hyödyntämättömät kaasuvarat, joista tavallinen kansa ei ole kuitenkaan hyötynyt. Korruptio rehottaa ja nuorisotyöttömyys on korkealla.

London School of Economicsin vieraileva tutkija ja Mozambique Political Process Bulletinin päätoimittaja Joseph Hanlon arvioi kirjoituksessaan BBC:n verkkosivuilla, että taustalla on sekä tyytymättömistä, syrjäytyneistä ja heikosti koulutetuista miehistä koostuva ryhmä, joka alkoi järjestäytyä vuonna 2015 islamistisin perustein. Se on sekaantunut salakuljetukseen. 

Ryhmän tavoitteena on herättää pelkoa, saada uusia jäseniä sekä provosoida hallitus ylireagoimaan, jotta se saisi lisää kansaa tuekseen, Hanlon arvioi.

Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista. Sen sisällissota päättyi vuonna 1992. Maassa vallitsi pitkään rauha, mutta 2010-luvulla osissa kahakat valtapuolue Frelimon ja opposition Renamon välillä ovat herättäneet huolta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia