Uutiset Unkarin demokratia

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä. (Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0 )

Unkarin hallitus on julkaissut ehdotuksen uudesta lakipaketista, joka sen mukaan auttaisi vähentämään laitonta maahanmuuttoa.

Ehdotuksen mukaan järjestöt, joilla ”on rooli laittoman siirtolaisuuden mahdollistamisessa”, joutuisivat rekisteröitymään ja luovuttamaan tietonsa oikeusistuimille. Mikäli ne vastaanottaisivat varoja ulkomailta, näistä varoista pitäisi maksaa 25 prosentin vero.

Lisäksi lakipaketissa suunnitellaan myös lähestymiskieltoa niille ihmisille, jotka organisoivat laitonta siirtolaisuutta. Sen avulla heitä kiellettäisiin menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs Schengen-rajaa, kertoo asiasta uutisoinut Euobserver-uutissivusto.

Paketti on nimetty Stop Soros -paketiksi. Se viittaa unkarilaistaustaiseen liberaaliin yhdysvaltalaismiljardööriin George Sorosiin, joka on kampanjoinut avoimemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puolue on aiemmin muun muassa yrittänyt sulkea Sorosin perustaman yliopiston Unkarissa.

Viranomaiset eivät kertoneet tarkkaa, miten laiton maahanmuutto määriteltäisiin. Asiasta on myös tarkoitus järjestää ensin julkinen konsultaatio, joten se ei etene heti parlamenttiin.

Ehdotus on saanut jo kritiikkiä. Budapestilaisen demokratiainstituutin Eotvos Karoly Policy Instituten asiantuntija Nora Koves pitää aloitetta hölynpölynä.

”Siinä ei ole mitään järkeä, ei edes oikeudellisesta näkökulmasta. Meillä ei ole mitään käsitystä, miten tämä liittyy Sorosiin. Kyse on pohjimmiltaan vain hallituksen propagandasta”, hän sanoi uutistoimisto Al-Jazeeralle.

Unkarin Fidesz-puolue ja sen johtaja Viktor Orban ovat viime vuosina ryhtyneet tiukkoihin toimiin siirtolaisuutta vastaan ja siirtyneet yhä autoritaarisempiin otteisiin. Esimerkiksi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä vastaan on säädetty laki, joka vaatii niitä rekisteröitymään. EU on vienyt Unkarin lain vuoksi Euroopan oikeusistuimeen.

Unkarissa on määrä järjestää huhtikuussa vaalit. Orbanin Fidesz-puolueen uskotaan jälleen voittavan ne.

Unkarin demokratia kansalaisoikeudetsiirtolaisuuspolitiikkademokratialakioikeus ja rikos Unkari

Lue myös

Unkarin parlamenttirakennus puna-valko-vihreässä valossa
Unkarin järjestöjä kuristetaan yhä tiukkenevalla lainsäädännöllä.
(Kuva:
David Magyar
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Unkarin uusi järjestölaki eteni parlamenttiin – maahanmuuttajatyötä tekeville kaavaillaan pakollista ”turvallisuusselvitystä”

Unkarin järjestöjen tilanne herättää kasvavaa huolta ihmisoikeusjärjestöissä. Nyt parlamentissa käsitellään lakia, joka muun muassa estäisi siirtolaisuusjärjestöjä menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs rajaa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ajaa "epäliberaalia" demokratiaa. (Kuva: European People's Party / CC BY 2.0)

Unkari tiukentaa järjestöjen kontrollia – lakiluonnoksessa kaikuja Venäjältä

Uusi laki vaatisi ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään uudelleen. Luonnos muistuttaa Venäjän pahamaineista ulkomaanagenttilakia, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán. (Kuva: European People's Party / CC BY 2.0)

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.