Uutiset Unkarin demokratia

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä. (Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkarin hallitus on julkaissut ehdotuksen uudesta lakipaketista, joka sen mukaan auttaisi vähentämään laitonta maahanmuuttoa.

Ehdotuksen mukaan järjestöt, joilla ”on rooli laittoman siirtolaisuuden mahdollistamisessa”, joutuisivat rekisteröitymään ja luovuttamaan tietonsa oikeusistuimille. Mikäli ne vastaanottaisivat varoja ulkomailta, näistä varoista pitäisi maksaa 25 prosentin vero.

Lisäksi lakipaketissa suunnitellaan myös lähestymiskieltoa niille ihmisille, jotka organisoivat laitonta siirtolaisuutta. Sen avulla heitä kiellettäisiin menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs Schengen-rajaa, kertoo asiasta uutisoinut Euobserver-uutissivusto.

Paketti on nimetty Stop Soros -paketiksi. Se viittaa unkarilaistaustaiseen liberaaliin yhdysvaltalaismiljardööriin George Sorosiin, joka on kampanjoinut avoimemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puolue on aiemmin muun muassa yrittänyt sulkea Sorosin perustaman yliopiston Unkarissa.

Viranomaiset eivät kertoneet tarkkaa, miten laiton maahanmuutto määriteltäisiin. Asiasta on myös tarkoitus järjestää ensin julkinen konsultaatio, joten se ei etene heti parlamenttiin.

Ehdotus on saanut jo kritiikkiä. Budapestilaisen demokratiainstituutin Eotvos Karoly Policy Instituten asiantuntija Nora Koves pitää aloitetta hölynpölynä.

”Siinä ei ole mitään järkeä, ei edes oikeudellisesta näkökulmasta. Meillä ei ole mitään käsitystä, miten tämä liittyy Sorosiin. Kyse on pohjimmiltaan vain hallituksen propagandasta”, hän sanoi uutistoimisto Al-Jazeeralle.

Unkarin Fidesz-puolue ja sen johtaja Viktor Orban ovat viime vuosina ryhtyneet tiukkoihin toimiin siirtolaisuutta vastaan ja siirtyneet yhä autoritaarisempiin otteisiin. Esimerkiksi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä vastaan on säädetty laki, joka vaatii niitä rekisteröitymään. EU on vienyt Unkarin lain vuoksi Euroopan oikeusistuimeen.

Unkarissa on määrä järjestää huhtikuussa vaalit. Orbanin Fidesz-puolueen uskotaan jälleen voittavan ne.

Unkarin demokratia kansalaisoikeudetsiirtolaisuuspolitiikkademokratialakioikeus ja rikos Unkari

Lue myös

Unkarin parlamenttirakennus puna-valko-vihreässä valossa

Unkarin uusi järjestölaki eteni parlamenttiin – maahanmuuttajatyötä tekeville kaavaillaan pakollista ”turvallisuusselvitystä”

Unkarin järjestöjen tilanne herättää kasvavaa huolta ihmisoikeusjärjestöissä. Nyt parlamentissa käsitellään lakia, joka muun muassa estäisi siirtolaisuusjärjestöjä menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs rajaa.

Unkari tiukentaa järjestöjen kontrollia – lakiluonnoksessa kaikuja Venäjältä

Uusi laki vaatisi ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään uudelleen. Luonnos muistuttaa Venäjän pahamaineista ulkomaanagenttilakia, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.