Uutiset Järjestöissä tapahtuu

Unicefin koulutustyöhön suurlahjoitus suomalaispariskunnalta

”Koulutus ja tieteellinen tutkimus ovat tehokkaimmat tavat muuttaa maailmaa”, sanoo Unicefin koulutustyöhön suurlahjoituksen tehnyt suomalaispariskunta.
Kynänteroitusjätteitä
Suomalainen pariskunta haluaa tukea kehitysmaiden koulutusta ja lahjoittaa Unicefille puoli miljoonaa euroa. (Kuva: Angel Gallardo / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomen Unicef on saanut puolen miljoonan euron lahjoituksen suomalaispariskunnalta, joka haluaa tukea järjestön koulutustyötä Nepalissa.

Kesäkuussa alkavassa kolmivuotisessa hankkeessa tuetaan lasten oikeutta opiskella omalla äidinkielellään. Tavoitteena on parantaa lasten oppimistuloksia.

”Koulutus ja tieteellinen tutkimus ovat tehokkaimmat tavat muuttaa maailmaa. Haluamme lahjoituksellamme edistää koulunkäyntiä siellä, missä se ei ole kaikille vielä mahdollista”, nimettömänä pysyttelevä pariskunta kertoo Unicefin tiedotteessa.

Nepalilaisten lasten koulutuksen tukeminen tuntui pariskunnasta hyvältä vaihtoehdolta.

Nepalissa monet vähemmistökieliä puhuvat lapset jättävät koulun kesken, sillä he eivät puhu virallista opetuskieltä nepalia. Nyt tavoitteena on luoda opetusmalli, jonka avulla varmistetaan eri äidinkieltä puhuvien lasten oppiminen omalla äidinkielellä 1.–3. luokilla ja tuetaan asteittaista siirtymistä nepalin kielellä opiskeluun. Lisäksi lapsille opetetaan alkeita englannin kielessä. Samalla koulutetaan opettajia ja kehitetään erikielisiä opetus- ja oppimateriaaleja.

”Lahjoituksellamme toivomme saavamme aikaan parempia oppimistuloksia, lisää päteviä opettajia ja vähemmän koulunsa keskeyttäneitä. Haluamme olla tukemassa nimenomaan rakenteellista muutosta köyhyyden kierteen katkaisemiseksi laadukkaan koulutuksen avulla, mikä on tärkeää koko yhteiskunnan kehittymisen kannalta”, lahjoittajapariskunta toteaa.

Unicef sai myös toissavuonna suurlahjoituksen yksityiseltä suomalaiselta lahjoittajalta. Summa oli kuusi miljoonaa euroa, ja se ohjattiin Syyrian hätäapuun sekä lastensuojeluun Boliviassa ja Vietnamissa. Järjestön mukaan kiinnostus suurten lahjoitusten tekemiseen on viime vuosina lisääntynyt.

Järjestöissä tapahtuu avustustyökoulutuslapset Nepal Suomen UNICEF

Lue myös

Kaisaniemin puisto, Maailma kylässä -festivaalit 2018

Maailma kylässä -festareilla 80 000 kävijää

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) myönsi Maailma kylässä -keskustelussa, ettei Pariisin ilmastosopimus riitä maapallon lämpenemisen pitämiseen alle kahdessa asteessa.
Maapallo

Kehitysjärjestöjen uudelle kattojärjestölle valittiin johtaja

Juha-Erkki Mäntyniemi on valittu johtamaan kehitysjärjestöjen uutta kattojärjestöä, joka aloittaa toimintansa kesäkuussa Kepan ja Kehyksen yhdistyessä.
Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson

Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia

Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.