Unicefin janopäiväkeräys: vettä Eritreaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicefin janopäiväkeräys: vettä Eritreaan

UNICEF:in Janopäiväkeräyksen kohdemaa on Eritrea. Keräyksen tuotolla parannetaan vesi- ja saniteettihuoltoa vesipulan vaivaamassa maassa. Valtakunnallinen katukeräys järjestetään 27.-30.4. Lipaskerääjiä kaivataan, vapaaehtoiseksi kerääjäksi voi ilmoittautua vaikkapa UNICEF:in verkkosivuilla. Keräystä varten on myös avattu lahjoituspuhelin ja lahjoitustili.

Eritrea on kärsinyt kuivuudesta jo kuuden vuoden ajan. Kuivuus on johtanut ruokapulaan ja nälänhätään, jotka pahenevat jatkuvasti. Kaivot ja vesilähteet kuivuvat, karjaa kuolee, viljan hinta nousee eikä toreilla enää ole riittävästi ruokaa myytävänä kaikille. Aliravitsemus on yhä yleisempää.

Puhtaasta juomavedestä on pulaa kaikkialla Eritreassa; niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Maan väestöstä vain noin 30 prosentilla on käytettävissään puhdasta vettä. Kuivuuden ja aliravitsemuksen seurauksena alle viisivuotiaita lapsia kuolee yhä enemmän.

Yleensä köyhissä, kuivuuden vaivaamissa maissa vesipulaan liittyy myös huono saniteettihygienia. Vessapula on Eritreassa huomattava ongelma - jopa 91 prosentilla eritralaisista ei ole mahdollisuutta käyttää minkäänlaista käymälää. Huonon hygienian vuoksi ripuliin kuolee 45 000 lasta vuosittain.

Kuivuus ja käymälöiden puute vaikeuttaa myös lasten ja erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä, sillä veden hakeminen matkojenkin takaa on perinteisesti naisten tehtävä. Kaivojen kuivuessa vettä joudutaan noutamaan yhä kauempaa, eivätkä tytöt ehdi kouluun. Eivätkä edes pääse, ellei koulussa ole varattu tytöille omia vessoja.

UNICEF:illa on vastuu Eritrean vesihuollosta. Janopäiväkeräyksen tuotto käytetään kaivojen, vesipisteiden ,-putkien ja -pumppujen sekä kuivakäymälöiden rakentamiseen ja kunnostamiseen.UNICEF järjestää kouluille vettä, niin ettei kuivuus häiritsisi lasten koulunkäyntiä.

YK:n veden vuosikymmen 2005-2015 aikana ihmisiä muistutetaan veden puutteen aiheuttamasta kärsimyksestä. Tavoitteena on vesi- ja saniteettihuollon parantaminen 2015 mennessä. Puhdas juomavesi on jokaisen ihmisen perusoikeus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia